.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: Ο ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ !!!

ΟΙ ΜΙΖΕΣ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ"...
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ:
ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΕΛΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ;;;





Χρήστος Καραβέλας: Ο «σκοτεινός» άνθρωπος της SIEMENS που δεν βρέθηκε ποτέ


Κινείται για σχεδόν 11 ολόκληρα χρόνια στην σκιά. Οι σταθμοί του από το 2009 πολυσύχναστοι.

Ο Χρήστος Καραβέλας, 82 χρόνων σήμερα, έχει να εμφανιστεί από το 2009, παρά το γεγονός ότι καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Η σύζυγος του όμως, Μάρθα Καραβέλα, για μια ακόμα φορά πέρασε τις πύλες της φυλακής καθώς χθες το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την υπόθεση της SIEMENS. Ίσως εάν ο Καραβέλας ήταν στην Ελλάδα, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά για την 70χρονη σύζυγό του.

O Χρήστος Καραβέλας ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα -περισσότερα από 32.000.000 ευρώ- διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998 – ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους.

Όπως αναφέρει ένας άλλοτε συνεργάτης του οικονομικού διαχειριστή της Siemens, «ο Καραβέλας ήταν σε θέση να γνωρίζει, μαζί με το άλλο διευθυντικό στέλεχος της Siemens τον Ηλία Γεωργίου, ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα πήραν μίζες από τη Siemens είτε για συγκεκριμένες δουλειές ή στο πλαίσιο γενικών οικονομικών ενισχύσεων».


Ήταν οι άνθρωποι των μυστικών και φέρονται, με βάση όσα ακούστηκαν κατά τις έρευνες στη Γερμανία, να έχουν χρηματίσει πέντε πολιτικούς.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν τα χρήματα σε βαλίτσες. Μία φορά έστειλαν έμβασμα. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ποια υπηρεσιακά στελέχη δωροδοκήθηκαν. Μπορούν να περιγράψουν πρόσωπα, συναντήσεις και διαδικασίες» λέει ο ίδιος συνεργάτης.

Η απειλή των αποκαλύψεων
Στις αρχές του 2008, όταν ο Χρήστος Καραβέλας αντελήφθη ότι ο δικαστικός κλοιός σύντομα θα στένευε, αποφάσισε ότι ίσως ήταν η ώρα να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για αυτές τις δωροδοκίες ή τουλάχιστον να απειλήσει ότι θα το κάνει.

Το κύριο σκεπτικό του όπως και ορισμένων συνεργατών του ήταν ότι «θα μπορούσαν έτσι να αποφύγουν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες λόγω της σύντομης παραγραφής εξαιτίας και της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε διάπραξη αδικημάτων, όπως είχε συμβεί δηλαδή με τους συμμέτοχούς στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την εμπλοκή της ιταλικής εταιρείας Καλτσεστρούτσι» έλεγαν.

Μάλιστα, τα στελέχη της Siemens είχαν επιδιώξει τότε να έλθουν σε επαφή με τον οικονομικό διευθυντή, την αντίστοιχη περίοδο, της Siemens στη Γερμανία Ράινερ Νιλ, με τον οποίο συνεργάζονταν στην προώθηση των «ειδικών κονδυλίων».

Στόχος ήταν να δοθούν «χέρι με χέρι» κάποια αποδεικτικά στοιχεία χρηματισμού Ελλήνων πολιτικών που φέρεται να είχε ο κ. Νιντλ και τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα προκειμένου «να αποδειχθούν οι δωροδοκίες».

Αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία ούτε εστάλησαν ούτε εμφανίστηκαν ποτέ για να αποδειχθεί και ότι πράγματι υπήρξαν. Αλώστε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ο Νιντλ είναι σήμερα σοβαρά άρρωστος και εμφανίζει «τάσεις σχιζοφρένειας».

Τα σχέδια άλλαξαν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της εταιρείας ΔΕΚΑ ΑΕ, με την οποία διαχωρίστηκε η δικαστική τύχη πολιτικών προσώπων και ιδιωτών, δημιουργώντας νέο «δε δικασμένο» και για την υπόθεση της Siemens. Απειλές αποκαλύψεων τέλος.

Τo όπλο που απέμεινε στον Χρήστο Καραβέλα ήταν η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ενεργειών του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.

Τελευταία γραμμή αμύνης

Το 2009 τις τελευταίες εβδομάδες πριν αποφασίσει να εξαφανιστεί, ο κ. Καραβέλας και ο νομικός εκπρόσωπός του κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος επιχειρούσαν να συγκεντρώσουν σειρά παλαιότερων αποφάσεων κυβερνητικών συμβουλίων- από τη δεκαετία του 1980 ακόμη-, αλλά και προηγούμενες προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ που είχαν ελεγχθεί δικαστικά και είχαν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα.

Στόχος της υπεράσπισης ήταν να αναδείξει ότι «όλες οι ενέργειες της Siemens στην προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ ήταν σύννομες και με βάση αποφάσεις κυβερνητικών συμβουλίων. Επιπλέον, η συμφωνία 8002 του ΟΤΕ είναι ακριβώς η ίδια με προηγούμενη σύμβαση του ΟΤΕ που είχε κριθεί από τη Δικαιοσύνη απολύτως σύννομη».

Σε αυτή την ύστατη προσπάθεια, ο φυγόδικος σήμερα μάνατζερ λέγεται ότι συναντήθηκε και με πολιτικούς, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα αυτά θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μαρκουλάκος που ρωτήθηκε εκείνη την εποχή γι΄ αυτά τα ραντεβού του Χρήστου Καραβέλα απάντησε σιβυλλικά: «Δεν θέλω να αναφέρω οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Έγινε ή όχι, η προσπάθεια είναι βέβαιο ότι δεν απέδωσε, αφού στο τέλος ο Χρ. Καραβέλας, ακολουθώντας τα βήματα του Μ. Χριστοφοράκου, επέλεξε τη φυγή στη Γερμανία αναχωρώντας από την Ελλάδα πιθανότατα ακτοπλοϊκώς μέσω Πατρών για να αποφύγει οποιαδήποτε «εμπλοκή» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα ίχνη των εκατομμυρίων

Από τις αρχές του 2008 πάντως μια από τις προτεραιότητες του φυγόδικου ήταν να εξαϋλώσει τα ίχνη περίπου 14.500.000 ευρώ.

Στις συναλλαγές αυτές ο Χρήστος Καραβέλας χρησιμοποίησε έναν νομικό σύμβουλο, ειδικό σε φορολογικά θέματα, και έναν χρηματιστή, τα ονόματα των οποίων ουδέποτε έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση. Οι δύο αυτοί συνεργάτες πρωτοστάτησαν στη μεταφορά κεφαλαίων στα μέλη της οικογένειας Καραβέλα, στη δημιουργία των off shore κυπριακών εταιρειών και στις «επενδύσεις» στην Ουρουγουάη.

Ορισμένες από αυτές τις κινήσεις μάλιστα είχαν μαθευτεί «από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και είχαν προκαλέσει τη δυσφορία ορισμένων συνεργατών που κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένοι.

Τα 14.500.000 ευρώ από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν αρχικώς στην τράπεζα ΗSΒC στην Αθήνα και ακολούθως ένα μεγάλο τμήμα τους στάλθηκε σε άλλη, ελληνική αυτή τη φορά, τράπεζα. Είναι αυτή που αρνήθηκε την κατάθεση και ενημέρωσε την Αρχή για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Τα λεφτά βρέθηκαν τότε για τέσσερις πέντε ημέρες στον «αέρα», προκαλώντας πανικό στον Χρ. Καραβέλα. Τελικά μετακινήθηκαν άρον άρον σε άλλες τράπεζες.

Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν- σύμφωνα με πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων- δύο νέες off shore εταιρείες, η «Chamonix LΤD» (βαφτισμένη δηλαδή με το όνομα του διάσημου ελβετικού θερέτρου) και η «Αnisata LΤD», μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά 5.000.000 ευρώ. Και οι δύο εταιρείες έκλεισαν τον Φεβρουάριο του 2009.

Η κατάθεση της Κατερίνας Μαρμαρά της HSBC

Στις 30 Ιανουαρίου του 2018 το τέως στέλεχος της HSBC Κατερίνα Μαρμαρά καταθέτει στην δίκη της SIEMEMS για τον Χρήστο Καραβέλα. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε μεγάλα ποσά που διατηρούσε σε λογαριασμούς στην τράπεζα, το Χρήστος Καραβέλας από το 1991 και μετά καθώς και σε επενδύσεις που έκανε και χαρακτήρισε τον Χ. Καραβέλα, πρώην υψηλόβαθμό στέλεχος της Siemens Hellas, «έναν κερδοφόρο εξαιρετικό πελάτη” τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στην Barclays στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.

Σύμφωνα με την κ. Μαρμαρά , ο Καραβέλας εκμεταλλευόμενος το “νόμο Αλογοσκούφη” για επαναπατρισμό χρημάτων , μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στην συνέχεια προθεσμιακούς με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειας του.

Κατά την εξέταση της από την Εισαγγελέα η μάρτυρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων προκειμένου να δώσει εξήγηση για τον λόγο που στις 14 και 15 Μαίου 2008 όλοι οι λογαριασμοί Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα.

Σύμφωνα με την μάρτυρα αυτό έγινε διότι “ ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει μία μέρα πριν κλείσει τους λογαριασμούς”.

Παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελέας της έδρας επέμεινε ιδιαίτερα, ρωτώντας την μάρτυρα αν γνώριζε για το φαξ που είχε αποστείλει ο Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, η κυρία Μαρμαρά επέμεινε ότι η επίμαχη συγκυρία ήταν σύμπτωση.

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα αλλά και την πολιτική Αγωγή ,που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα , που στο μεταξύ όπως είπε η κ. Μαρμαρά μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, κατέληξαν στην Ουρουγουάη.Κατερίνα Μαρμαρά. Πρώην στέλεχος της HSBC. Η κατάθεση της στο δικαστήριο ήταν ιδιαιτερα σημαντική για τις τραπεζικές κινήσεις του Καραβέλα

Που βρίσκεται

Ξεχασμένος ο πρώην παντοδύναμος των οικονομικών της Siemens φαίνεται να προστατεύεται καλά από εκείνους που εξαγόρασαν πολύ ακριβά (ακόμη και πολιτικά) τη σιωπή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Καραβέλας, η φυγή του οποίου προκάλεσε πολιτικό σεισμό το 2009, δεν ταξίδεψε στη Νότια Αμερική ή στην Ουρουγουάη, όπως πολλοί πιστεύουν.

Μάλιστα, ακόμη και αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι τον Δεκέμβριο του 2015, βρισκόταν σε κωμόπολη έξω από το Μόναχο. Η «κάλυψή» του θεωρείται δεδομένη, αφού γνωρίζει πολλά για μαύρο πολιτικό χρήμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Όταν στις 27 Νοεμβρίου 2015 άρχιζε η δίκη για την υπόθεση της Siemens, στο εδώλιο της κατηγορουμένης βρέθηκε μόνο η σύζυγός του Μάρθα Καραβέλα, για την οποία επίσης υπάρχει απαγόρευση εξόδου.

Ο Χρήστος Καραβέλας δεν μπορούσε να εκπροσωπηθεί σε αυτή τη δίκη, αφού όταν ο κατηγορούμενος είναι άγνωστης διαμονής αυτό απαγορεύεται…

Οι δύο κόρες του δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ η Μάρθα Καραβέλα υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία επαφή μαζί του. Ωστόσο το 2015 ανακριτής από το Εφετείο κάλεσε τη σύζυγο και τα παιδιά του και τους σύστησε να πουν στον πατέρα τους να εμφανιστεί και να συνεργαστεί με την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η αδυναμία στα ακίνητα είναι γνωστή για τον Χρήστο Καραβέλα. Το 2015 είχαν δημοσιευθεί κάποιες πληροφορίες στον τύπο ότι εθεάθη κοντά στο Μόναχο ήταν από κατάστημα φωτοτυπικών εργασιών, όπου εμφανίστηκε να βγάζει φωτοτυπίες από συμβόλαια ακινήτων ιδιοκτησίας του. Μάλιστα η πληροφορία αυτή συνέπεσε με προσπάθεια της οικογένειας να νοικιάσει τα πολυτελή ακίνητά του στην Αντίπαρο.

Όταν τον Μάιο του 2009 ο Χρήστος Καραβέλας δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί στον τότε ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, διοχετεύθηκε τεχνηέντως ότι έφυγε για τη Νότια Αμερική.

Μάλιστα δικαστής της Ουρουγουάης πληροφόρησε την ελληνική Δικαιοσύνη που είχε μεσάνυχτα ότι είχε αγοράσει και ακίνητα τα οποία δεσμεύθηκαν αμέσως μετά τον εντοπισμό του ως διακινητή του μαύρου χρήματος. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως επιμένουν ότι αρχικά φιλοξενήθηκε σε σπίτι των βορείων προαστίων μεταξύ Αμαρουσίου και Χαλανδρίου.

Στη συνέχεια και ενώ η σύζυγός του είχε προφυλακιστεί, άρχισε να κινείται μεταξύ Αττικής, Πάρου, Αντιπάρου και Ηρακλείου Κρήτης. Εκεί φιλοξενούνταν από φίλο του ιδιοκτήτη ξενοδοχείου. Κάποιοι επιμένουν ότι προηγουμένως είχε περάσει από τη Ρόδο.

Κάποιοι λένε ότι άρχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη. Από τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, που στο μεταξύ είχαν εντοπιστεί, είχαν κάνει φτερά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των Αρχών ο Καραβέλας έκλεισε ραντεβού με το νομικό του επιτελείο σε καζίνο του Μόντε Κάρλο. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανένας δεν τον πήρε είδηση. Η συνάντηση έγινε και συνομίλησε αρκετή ώρα με τους δικηγόρους του.O Χρήστος Καραβέλας σε μια σπάνια Φωτογραφία με την οικογένεια του πριν το 2009

Ο Γάμος της κόρης του και το μεγάλο φιάσκο των αρχών

Ηταν μια ζεστή ημέρα του Ιουλίου του 2017 και ο γάμος της κόρης του Χρήστου Καραβέλα στην Αντίπαρο ήταν «talk of the town» στην πρωτεύουσα του μικρού νησιού των Κυκλάδων. Από μήνες επέμεναν οι πληροφοριοδότες των υπηρεσιών ασφαλείας ότι ο Καραβέλας –πρώην εμπορικός διευθυντής της Siemens Hellas, που τυπικά είναι φυγόδικoς εμφανιζόταν από καιρού εις καιρόν στην Αντίπαρο, χρησιμοποιώντας πλεούμενα διαφόρων τύπων.

Τέτοιες πληροφορίες υπήρχαν πριν από τη δίκη, αλλά εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν μετά την έναρξή της. Οι άνδρες της ΕΥΠ και της αστυνομίας είχαν φθάσει στο νησί μαζί με εισαγγελέα μέρες πριν από τον γάμο, αλλά γρήγορα έγιναν αντιληπτοί, καθώς κάποιοι από αυτούς έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους όταν ερχόταν η ώρα να πληρώσουν σε μαγαζιά και εστιατόρια.

Ορισμένοι, μάλιστα, από τους εκατοντάδες καλεσμένους του γάμου έμαθαν από τους καταστηματάρχες του νησιού την παρουσία τους…

Και οι ένοικοι στην οικία Καραβέλα δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι το σπίτι βρισκόταν σε αστυνομικό κλοιό, αφού ήταν προφανές ότι ο ψαράς στη βάρκα όχι μακριά από την παραλία που περιβάλλει το εξοχικό ανήκε σε κάποιο σώμα ασφαλείας και οι άνθρωποι που κοιτούσαν με τα κιάλια από τον δρόμο δεν ήσαν περίεργοι περαστικοί.

Τους κάλεσαν στο γλέντι

Μάλιστα, οι σχέσεις παρακολουθούμενων και αυτών που είχαν αναλάβει την παρακολούθησή τους έφθασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε οι οικοδεσπότες να τους καλέσουν στο γαμήλιο γλέντι! Την επόμενη μέρα –ο πατέρας της νύφης όπως ήταν φυσικό ακόμα και αν ήθελε να παραστεί βλέποντας το όλο σκηνικό απουσίασε– ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των ανδρών της αστυνομίας και της ΕΥΠ για το ποιος είχε την ευθύνη της αποτυχίας της επιχείρησης, με τους υπαλλήλους του αστυνομικού τμήματος της Πάρου να γίνονται αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες απίστευτων λεπτομερειών της επιχείρησης.

Οι αστακοί της Αντιπάρου και τα «λαδώματα»

Οι ιστορίες που διηγούνται για τον Χρήστο Καραβέλα είναι πολλές. Όπως για την τάση του για προκλητική πολυτέλεια, με το περιστατικό στην Αντίπαρο όταν «χάρισε τη ζωή» σε αστακούς που τους ξαναπέταξε στη θάλασσα αφού δεν ήρθαν όλοι οι προσκεκλημένοι του λόγω θαλασσοταραχής.

Διευθυντής πάλι του ΟΤΕ διηγείται πώς εκείνος είχε το ελευθέρας να μπαίνει στο Τμήμα Προμηθειών του ΟΤΕ. Από τους λογαριασμούς του άλλωστε στην Ελβετία αποκαλύφθηκε ότι πλήρωνε από τον νομικό σύμβουλο του Οργανισμού, εκλιπόντα πλέον σήμερα, ως συνδικαλιστές και παράγοντες του Τμήματος Προμηθειών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates