.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ !!!




H κεντρική τράπεζα της Σουηδίας θα γίνει η πρώτη που εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια


Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αναμένεται να καταστεί σήμερα η πρώτη στον κόσμο, η οποία θα εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για τις ανεπιθύμητες παρενέργειές τους σε βαθμό που να υπερκαλύπτουν τους φόβους για την αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης της σουηδικής οικονομίας και των απογοητευτικών προοπτικών παγκοσμίως.

Η Riskbank οδήγησε τα επιτόκια υπο το μηδέν στις αρχές του 2015 για να αποφύγει την απειλή του αποπληθωρισμού. Δεν είναι η μόνη που έχει επιλέξει αυτό το εργαλείο. Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Ελβετίας, της Ουγγαρίας και της Ιαπωνίας έχουν επίσης βγάλει από τη φαρέτρα τα αρνητικά επιτόκια.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι σήμερα η σουηδική αρχή θα αποφασίσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο μηδέν από -0,25%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι χάρη και στα αρνητικά επιτόκια (που έφτασαν έως το -0,5% το 2016) η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια από την Ευρωζώνη, ενώ είδε την ανεργία να υποχωρεί σημαντικά και τον πληθωρισμό να επιστρέφει κοντά στο 2%. Τώρα η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Στη γειτονική Δανία, όπου το επιτόκιο είναι στο -0,75%, οι τράπεζες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Το κόστος υπολογίζεται σε 4 δισ. κορόνες από το 2012 σύμφωνα με την Nordea, ενώ σημαντικά ζημιωμένοι είναι βεβαίως και οι αποταμιευτές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates