.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΙΚΕ: ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ 2020 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΛΩΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ !!!




Δεν θα αλλάξει, σε γενικές γραμμές, το 2020 το "καθεστώς" των ασφαλιστικών εισφορών για τα μέλη και τους διαχειριστές των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (Ι.Κ.Ε.).

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr και, έτσι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις πληροφορίες αυτές, η απαλλαγή από εισφορές η οποία ήδη ισχύει για τα μέλη (εταίρους) των πολυπρόσωπων Ι.Κ.Ε., θα συνεχίσει να ισχύει και τον επόμενο χρόνο.

Μόνο προαιρετικά, δηλαδή αν οι ίδιοι το επιθυμούν, θα μπορούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές θα προκύψουν από το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής (σ.σ. κατ' ελάχιστον 126 ευρώ/μήνα -210 ευρώ/μήνα) το οποίο θα ισχύσει από το νέο έτος, αφού ψηφισθεί το αναμενόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ωστόσο, τα μέλη πολυπρόσωπων Ι.Κ.Ε. που, ταυτόχρονα, ασκούν καθήκοντα διαχείρισης υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν κατ΄ελάχιστον 126 ευρώ/μήνα (αν έχουν έως 5 έτη ασφάλισης) ή 210 ευρώ/μήνα (αν έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης).

Παράλληλα, όποιος είναι διαχειριστής μίας Ι.Κ.Ε (είτε μονοπρόσωπης, είτε πολυπρόσωπης), αλλά δεν είναι μέλος της υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση σαν να ήταν ελεύθερος επαγγελματίας (σ.σ. καταβάλλει εισφορές 126 ευρώ/μήνα-210 ευρώ/μήνα).

Επίσης όποιος έχει μία μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. και είναι ταυτόχρονα διαχειριστής της, θα πληρώνει εισφορές σαν επαγγελματίας.

Πιο αναλυτικά, το "καθεστώς" το οποίο αναμένεται να ισχύσει και το 2020 για τα μέλη και τους διαχειριστές ΙΚΕ θα έχει ως εξής: 

*Για τους Εταίρους ΙΚΕ:

Οι εταίροι των πολυπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (Ι.Κ.Ε.) δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (εκτός αν ασκούν καθήκοντα διαχείρισης). Προαιρετικά, μόνο, (δηλαδή αν οι ίδιοι το επιθυμούν), μπορούν να υπαχθούν στο "καθεστώς" των εισφορών που διέπει τους επαγγελματίες.

*Για τους διαχειριστές Ι.Κ.Ε.:


Για τα πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης σε Ι.Κ.Ε. (εταίροι ή τρίτα πρόσωπα) διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

- Ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. που είναι ταυτόχρονα και διαχειριστής, θα καταβάλει εισφορές όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. αν μη τι άλλο θα καταβάλλει τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα από την 1η/1/2020, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις). "Ανοιχτό" παραμένει αν οι εισφορές αυτές θα καταβάλλονται για κάθε μία από τις ιδιότητες αυτές (δηλαδή και για την ιδιότητα του μέλους και για τη ιδιότητα του διαχειριστή), όπως ισχύει σήμερα ή μόνο για τη μία εξ αυτών προκειμένου να μην υπάρχει διπλή επιβάρυνση.

- Εταίρος πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε. που έχει οριστεί ταυτόχρονα και διαχειριστής, θα καταβάλλει εισφορές όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ( σ.σ. αν μη τι άλλο θα καταβάλλει τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα από την 1η/1/2020,σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις)

-Διαχειριστής Ι.Κ.Ε. που είναι "τρίτο πρόσωπο" δηλαδή δεν έχει εταιρική ιδιότητα, θα καταβάλει εισφορές όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. αν μη τι άλλο θα καταβάλλει τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα από την 1η/1/2020,σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates