.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

FINANCIAL TIMES: Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS !!!

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ NEO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ LIBRA(ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ)-ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση της πώλησης δανείων 1,05 δισ. ευρώ με μεγάλη έκπτωση από την τράπεζα Πειραιώς στον όμιλο Libra το 2014 φιλοξενούν οι Financial Times αναλύοντας τις σχέσεις τους και τις συναλλαγές που είχαν αλλά και στη δικογραφία που τελικά σχηματίστηκε και κατέληξε σε άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 40 κατηγορουμένων.



Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις σχέσεις της Τράπεζας Πειραιώς με τον Όμιλο και πώς ξεκίνησε η έρευνα το 2017 έπειτα από αναφορές της Τράπεζα της Ελλάδας και της υπηρεσίας Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ότι η Πειραιώς μετέφερε το 2016 χρήματα σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο, των οποίων οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι ο ιδρυτής της Libra Μιχάλης Λογοθέτης και ο γιος του Γιώργος.

Παράλληλα, αναφέρεται στην παρέμβαση της εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη η οποία εξέτασε την έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο όμιλος Libra κατέβαλε 310 εκατ. ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφότου δανείστηκε από την Πειραιώς 200 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή. Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015, η Πειραιώς αναζήτησε βοήθεια από τον Όμιλο όταν η τράπεζα αγωνιζόταν να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 2,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της Ελλάδας. Η Πειραιώς παρουσίασε ένα έλλειμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Τελικά, την τελευταία στιγμή ο όμιλος Libra παρουσιάστηκε συνεισφέροντας στην τράπεζα 110 εκτ. ευρώ εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αποτελούσαν εξασφάλιση σε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει πως πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή Διαφθοράς Κωνσταντίνου Πρωτονοτάριου, ο οποίος και θα εξετάσει περίπου 40 άτομα – κυρίως πρώην τραπεζίτες και διευθυντικά στελέχη της Πειραιώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Libra – και θα παρουσιάσει τυχόν ευρήματα σε ένα ειδικό δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο.

Πάντως τόσο ο Μιχάλης Σάλλας όσο και ο Όμιλος Liva αρνούνται τις κατηγορίες, τονίζουν οι FT.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates