.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ & ΧΡΥΣΟΥ !!!



Τι αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg


Οταν τα σύννεφα πάνω από τον ουρανό της παγκόσμιας οικονομίας πληθαίνουν όπως και οι φόβοι για φυσικές καταστροφές και οι πάμπλουτοι ανησυχούν για τις περιουσίες τους, τότε καταφεύγουν σε παλιούς και δοκιμασμένους τρόπους προστασίας, όπως μπιζουτιέρες, χρηματοκιβώτια και… κρύπτες. 


Οπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το Bloomberg, κάνουν χρυσές δουλειές οι εταιρείες που προσφέρουν χρηματοκιβώτια και ειδικά θωρακισμένα δωμάτια φύλαξης για ρευστό, χρυσό και πολύτιμους λίθους. Μία άλλη επιλογή των πλουσίων είναι και οι αποθήκες λιμανιών, που υπόσχονται υψηλή ασφάλεια. Αλλωστε, λόγω αρνητικών επιτοκίων και χαμηλών αποδόσεων ομολόγων οι καταθέσεις σε τράπεζες και οι επενδύσεις σε ομολογιακές αγορές δεν θεωρούνται συμφέρουσα επιλογή. 

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνον υπάρχουν αυτή τη στιγμή 25 εκατ. χρηματοκιβώτια, που μπορούν να προστατεύσουν από απλά χαρτονομίσματα μέχρι εκκεντρικά αντικείμενα. Ενας συλλέκτης, λόγου χάριν, σε χρηματοκιβώτιο της Citibank φύλασσε μέχρι το 2015 το λεγόμενο «Στέμμα των Ανδεων», φτιαγμένο από σχεδόν 2,5 κιλά χρυσό και περισσότερα από 400 διαμάντια, προτού το πουλήσει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ας δούμε τι γίνεται στη βρετανική πρωτεύουσα, λόγου χάριν. Λίγο πιο πέρα από την πλατεία Γκρόβενορ στο Μεϊφέαρ, στην οδό Παρκ Λέιν 46, υπάρχει ένα οίκημα που μοιάζει με ιδιωτική λέσχη, έχει τοίχους με ξύλινη επένδυση και βαριά διακόσμηση στο τζάκι, που χρονολογείται από τη βικτωριανή εποχή. Κατεβαίνοντας, όμως, τις σκάλες βρίσκεται κανείς σε μία από τις ασφαλέστερες αίθουσες - κρύπτες στο Λονδίνο, που κατασκευάστηκε από την ΙΒ International Vaults και φέρει χαλύβδινη επένδυση στους τοίχους. Θα αρχίσει να λειτουργεί τον Δεκέμβριο και απευθύνεται σε θορυβημένους δισεκατομμυριούχους. «Κάθε βδομάδα δεχόμαστε κλήσεις για ένα θωρακισμένο δωμάτιο, το οποίο θα έχει ενοίκιο 3,2 εκατ. δολάρια τον χρόνο», λέει ο Σον Χόι, γενικός διευθυντής της ΙΒV Λονδίνου. 

Ηδη στο οίκημα βρίσκονται 550 θησαυροφυλάκια - δωμάτια και υπάρχει χώρος για 450 επιπλέον, ενώ η εταιρεία αξιοποιεί τη φήμη του Λονδίνου ως ασφαλούς καταφυγίου ανεξαρτήτως εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το οίκημα στη βρετανική πρωτεύουσα είναι το έκτο κατά σειράν της IBV International Vaults και αφορά μία από τις πάμπολλες επιλογές φύλαξης πλούτου σε όλες τις εκφάνσεις του, από διαμάντια μέχρι ψηφιακά κρυπτονομίσματα.

Τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου του Ρέι Ντάλιο, του μεγιστάνα του κλάδου αυτού, διαισθάνθηκαν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανησυχίας και την αποτύπωσαν. Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παγκόσμια οικονομία δέχεται απειλές από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αναποτελεσματική νομισματική πολιτική, η διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας και η κλιματική αλλαγή. 

Πολλοί από τους πλούσιους επενδυτές σωρεύουν ρευστό, φοβούμενοι δραστικές απώλειες στους χρηματιστηριακούς δείκτες πριν τελειώσει η χρονιά, όπως αναφέρεται σε δημοσκόπηση της αρμόδιας μονάδας της UBS, της UBS Global Wealth Management. «Η ζήτηση για χρηματοκιβώτια έχει εκτιναχθεί, αφ’ ης στιγμής ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες αυτές το 2015 και ειδικά από τα τέλη του φετινού καλοκαιριού αυξάνεται κι άλλο», τονίζει ο Λούντβιχ Καρλ, εκπρόσωπος της Swiss Gold Safe, που διαχειρίζεται χρηματοκιβώτια υψίστης ασφαλείας. «Οι περισσότεροι λένε πως πρέπει να κάνουν πρόβλεψη για δύσκολες μέρες, που μπορεί να έρθουν». Κάτι ανάλογο έχουν να εξιστορήσουν και τα στελέχη του Sincona Trading, ενός οίκου συναλλαγών σε πολύτιμους λίθους στη Ζυρίχη, ο οποίος διαθέτει πάνω από 1.000 χρηματοκιβώτια. Και όταν ξεκίνησε να τα διαθέτει το 2016, πολλά ήταν στα αζήτητα, αλλά σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οπως λέει ο γενικός διευθυντής του Sincona Trading, Μπενουά Σένι, ενοικιάζονται πέντε την ημέρα, οπότε σε λίγο καιρό πλέον δεν θα υπάρχει άλλη διαθεσιμότητα.

Μιλώντας για χρηματοκιβώτια, καλό είναι να επισημάνουμε πως ποικίλλουν από τα μικρά που έχουν μόνον μερικά εκατοστά ύψος και πλάτος, έως και μεγαλύτερα του μεγέθους ενός ντουλαπιού κουζίνας. Αλλη εναλλακτική φύλαξης, όπως αναφέρει εν κατακλείδι το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, μπορεί να είναι οι άνευ δασμών λιμένες με τις αποθήκες τους, όπως είναι η Σιγκαπούρη και το Ντελαγουέαρ, αλλά και αποθήκες αδασμολόγητες στη Γενεύη. Το Ντελαγουέαρ, ειδικά, είναι προσφιλής προορισμός για αποθήκευση ακριβών έργων τέχνης, αλλά συνήθως θέτει χρονικό περιορισμό στη διάρκεια φύλαξής τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates