.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Η "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΕΡΧΕΤΑΙ: 1.800.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ !!!

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.


Του Μανόλη Δρεττάκη*


ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΣΩΝ ΖΟΥΝ ΜΕ ΥΛΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ
(ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ 2018 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2014)

Στα μέσα Οκτωβρίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ποσοστά του πληθυσμού από τη μια μεριά εκείνων που έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του ενδιάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος (δηλαδή εισόδημα το οποίο εγκυμονεί φτώχεια) καθώς και εκείνων που ζουν με υλική στέρηση το έτος 2018. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε το δεύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα με το ορισμό που δίνει η Eurostat με υλική στέρηση ζουν όσοι, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και πείρας, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 4 από τα 9 παρακάτω, δηλαδή να:

(α) πληρώνουν δόσεις δανείων ή λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας,

(β) έχουν ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι το χειμώνα,

(γ) καλύπτουν απρόβλεπτες δαπάνες,

(δ) τρώνε κρέας ή ψάρι ή κάτι αντίστοιχο κάθε δεύτερη μέρα,

(ε) πάνε διακοπές για μια εβδομάδα,

(στ) έχουν αυτοκίνητο,

(ζ) έχουν πλυντήριο ρούχων,

(η) έχουν έγχρωμη τηλεόραση, και

(θ) έχουν σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το έτος και τα αντίστοιχα στοιχεία της ίδιας Υπηρεσίας για τα έτη 2009-2017, καταρτίσαμε τον Πίνακα, στην 1η στήλη του οποίου δίνεται ο αριθμός εκείνων που ζούσαν με υλική στέρηση στη χώρα μας τα έτη 2009-2018 και στη 2η το ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύουν στο πληθυσμό της τα έτη αυτά.

Από τον Πίνακα φαίνεται ότι τόσο ο αριθμός εκείνων που ζούσαν με υλική στέρηση όσο και το ποσοστό που αντιπροσώπευαν στον πληθυσμό της Χώρας:

  • Τα έτη 2010-2016 αυξάνονταν συνεχώς εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων των δύο πρώτων μνημονίων από τις κυβερνήσεις Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ τα έτη 2010-2014 και του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έτη 2015-2016.
  • Τα 2017 και 2018 μειώθηκαν εν μέρει λόγω της μικρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως (σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή) λόγω του ότι ένας αριθμός εκείνων που στερούνταν μέχρι το 2016 τουλάχιστον 4 από τα όσα προαναφέρθηκαν, τα έτη 2017 και 2018 μπόρεσαν να καλύψουν το ένα από αυτά και να στερούνται μόνο τρία.

Σε ό, τι αφορά τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το ποσοστό όσων ζούσαν με υλική στέρηση σε 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε για τα οποία υπάρχουν στοιχεία για όλα τα έτη:

  • Το 2014 σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε σε 14 κράτη και μειώθηκε σε 10. Στην Ελλάδα σημειώθηκε η 3η μεγαλύτερη αύξηση (τις δύο πρώτες θέσεις, με μεγαλύτερη αύξηση, κατείχαν η Ολλανδία και η Μάλτα), αντίθετα
  • Το 2018 σε σχέση με ο 2014 μειώθηκε σε 19 κράτη και αυξήθηκε σε 5. Η μείωση στην Ελλάδα ήταν μια από τις μικρότερες (15η).

Εξαιτίας των παραπάνω μεταβολών η Ελλάδα ενώ το 2009 κατείχε την 7η θέση, το 2014 ανέβηκε στην 4η εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ποσοστού που προαναφέρθηκε και το 2018, λόγω της μικρότερης μείωσης σε σχέση με τα άλλα κράτη, ανέβηκε στην 3η θέση. Μεγαλύτερο ποσοστό από την Ελλάδα κατείχαν μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Από τα όσα προαναφέρθηκαν δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός για τη μείωση του ποσοστού εκείνων που ζούσαν στη χώρα μας με υλική στέρηση δεδομένου ότι οτι τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πέτυχαν μεγαλύτερη μείωσή του.

Αντίθετα από τη μια μεριά το γεγονός ότι μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία βρισκόταν το έτος 2018 σε χειρότερη θέση με μεγαλύτερο ποσοστό όσων ζούσαν με υλική στέρηση από εκείνο της χώρας μας και από την άλλη ότι 1.764.000 συνάνθρωποί μας (δηλαδή 566.000 περισσότεροι απ’ ό, οτι το 2009) εξακολουθούσαν το περασμένο έτος να ζουν με υλική υστέρηση, αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας πολύ απέχει από την «κανονικότητα» στην οποία η Ν.Δ. διαφημίζει ότι επανήλθε η χώρα μας

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates