.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΣΤΟ ΤΧΣ Ή ΘΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ COCOS ΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ;;;

ΜΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΫΛΩΘΕΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΤΧΣ...
40 δις πληρωμένα με "αίμα" από τον Έλληνα πολίτη !!!



Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Αν και για τη λήξη του μεταρέψιμου ομολόγου σε μετοχές (CoCos) ύψους δύο δισ. ευρώ απαιτούνται ακόμη 36 μήνες από σήμερα, στην κυβέρνηση ορισμένοι τεχνοκράτες μελετούν εναλλακτικά σχέδια για το πως θα αποπληρωθούν αυτά τα δύο δισεκατομμύρια της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιστεύουν (και ορθά) ότι η αποπληρωμή των CoCos θα απελευθέρωνε την Πειραιώς και θα την επανέφερε στην κανονικότητα όπως και τις άλλες τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα από τη στιγμή που αποπλήρωσε το CoCos ανέπνευσε κεφαλαιακά και οικονομικά.

Έτσι θα συμβεί και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Σήμερα η Πειραιώς δεν μπορεί να αποπληρώσει δύο δισεκατομμύρια CoCos, όμως πρέπει να αποπληρώσει τα 167 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους για το CoCos το 2019.

Η Πειραιώς έχει πάρει έγκριση από τον SSM να αποπληρώσει τα 167 εκατ. τόκους γιατί ήδη μία φορά έχει κάνει χρήση του δικαιώματος μη καταβολής.

Δεύτερη φορά δεν υπάρχει δυνατότητα να μην πληρωθούν οι τόκοι ενός μετατρέψιμου ομολόγου.

Εάν δεν πληρωθούν οι τόκοι τότε αυτομάτως το σύνολο του ποσού του CoCos, δηλαδή τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μετατρέπονται σε μετοχές στην τιμή των έξι ευρώ και αυτό θα σηματοδοτούσε ότι το ποσοστό του ΤΧΣ από 26,1% θα έφθανε στο 58%, δηλαδή σημαντικό discount για τους μετόχους.

Βέβαια οι ιδιώτες μέτοχοι μπορεί να μην συμμετείχαν σε αυτήν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα ήταν υποχρεωτικά υπέρ του Δημοσίου, αλλά θα αντιμετώπιζαν μία κεφαλαιακή ενίσχυση η οποία θα πραγματοποιούνταν σε τιμή πάνω από 100% από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Όμως, όπως αναφέρθηκε, η Πειραιώς έχει αποφασίσει να πληρώσει τους τόκους CoCos των 167 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα, πάντως, έχει δικαίωμα να πληρώσει τους τόκους με δύο τρόπους, είτε με μετρητά τα 167 εκατ., είτε με μετατροπή μόνο των 167 εκατ. σε μετοχές.

Η εξόφληση των τόκων στις 4 Δεκεμβρίου 2019 σε μετρητά είναι η μία επιλογή και η δεύτερη επιλογή είναι να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο οι τόκοι, δηλαδή τα 167 εκατ. ευρώ, να μετατραπούν σε μετοχές μέσω ειδικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι σαφές αν η τιμή μετατροπής θα είναι η τρέχουσα τιμή ή τα έξι ευρώ που είναι η ονομαστική αξία, η τιμή της ΑΜΚ του 2015.

Η μετατροπή των τόκων σε μετοχές δεν ενεργοποιεί τον νόμο που ορίζει ότι εάν δεν πληρωθεί ο τόκος για δεύτερη φορά τότε όλο το CoCos μετατρέπεται σε μετοχές.
Όμως η λύση αυτή, ενώ νομικά είναι σωστή, θα θεωρηθεί από την αγορά ως κίνηση αδυναμίας, με σημαντικές επιπτώσεις στη μετοχή της τράπεζας.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένουν στην πληρωμή των τόκων του CoCos των 167 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ένα βασικό θέμα που απασχολεί αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών είναι πώς θα πληρωθεί το CoCos των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει σε 38 μήνες από σήμερα.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να υλοποιήσει ΑΜΚ ύψους δύο δισ. ευρώ για να αποπληρώσει το CoCos στο ελληνικό δημόσιο σε 24 μήνες από σήμερα.

Όμως για τους επόμενους 36 μήνες η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει ως υποχρέωση στο ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει

α. Τα δυο δισεκατομμύρια που είναι, ήδη, το ύψος του CoCos,
β. 500 εκατ. που θα είναι οι τόκοι των επόμενων τριών ετών.

Δηλαδή συνολικά θα πρέπει να καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μία λύση είναι η Τράπεζα Πειραιώς να βρει 2,5 δισ. ευρώ, να πληρώσει CoCos και τόκους, να εξοφλήσει την υποχρέωση προς το Δημόσιο και με αυτή τη διαδικασία να αποδεσμευθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Η άλλη λύση είναι να μην πληρώσει το CoCos, να αφήσει το 2020 να μετατραπεί σε μετοχές στα έξι ευρώ.

Τότε το ΤΧΣ από 26,3% θα βρεθεί στο 58% και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί μία μεγάλη τιτλοποίηση 15 δισεκατομμυρίων όπου θα δαπανηθούν δύο δισ. ουσιαστικά, όπως με το μοντέλο Eurobank.

Στην κυβέρνηση οι τεχνοκράτες βρίσκουν αυτή τη λύση ενδιαφέρουσα.
Βραχυπρόθεσμα οι μέτοχοι θα υποφέρουν αλλά η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει καθαρίσει δύο προβλήματα.

Τελειώνει με το CoCos και τελειώνει με 15 δισεκατομμύρια NPEs, που αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου των προβληματικών της δανείων.

Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα, προσοχή και υπευθυνότητα όλα τα βασικά ζητήματα της Τράπεζας Πειραιώς και είναι βέβαιο ότι θα λάβει τις πιο ορθές αποφάσεις για την τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates