Ενέκρινε η Eurobank την απόσχιση του προβληματικού ενεργητικού το οποίο θα μεταφερθεί σε νέα εταιρεία-πιστωτικό ίδρυμα, στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας που ανακοινώθηκε μετά τη συγχώνευση με την Grivalia.
Ως ημερομηνία μετασχηματισμού ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2019 και όλες οι πράξεις που θα διενεργούνται μετά την εν λόγω ημερομηνία και αφορούν τον αποσχιζόμενο κλάδο θεωρούνται πράξεις που έχουν διενεργηθεί από τη νέα εταιρεία.
Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενέκρινε στις 31.07.2019 το Σχέδιο Διάσπασης της Τράπεζας δι’ απόσχισης κλάδου με σύσταση νέας εταιρείας-πιστωτικού ιδρύματος (“Επωφελούμενη”), κατά συνδυασμένη εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 και των άρθρων 57 παρ. 3 και 59-74 του ν. 4601/2019.
Ειδικότερα, η διάσπαση θα αφορά την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας της Eurobank στον οποίο περιλαμβάνονται τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού ως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού του αποσχιζόμενου κλάδου της 30.06.2019. Όλες οι πράξεις που διενεργούνται μετά την ημερομηνία μετασχηματισμού (30.6.2019) και αφορούν στον αποσχιζόμενο κλάδο θα θεωρούνται ως διενεργηθείσες για λογαριασμό της Επωφελούμενης.
Με την ολοκλήρωση της διάσπασης (την ημέρα καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. της σχετικής εγκριτικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής) επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα: α) ιδρύεται η Επωφελούμενη και η Διασπώμενη καθίσταται η μέτοχος αυτής λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Επωφελούμενης και ειδικότερα 3.683.244.830 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας €1,10 εκάστη και β) η Επωφελούμενη υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της μεταβιβαζόμενης σε αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή αποτυπώνεται στον ισολογισμό μετασχηματισμού του αποσχιζόμενου κλάδου και διαμορφώνεται μέχρι τη μέρα ολοκλήρωσης της διάσπασης.
Η ολοκλήρωση της διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της κατά Νόμο απαιτούμενης εγκρίσεως της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Eurobank καθώς και της λήψης όλων των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Το επενδυτικό κοινό θα ενημερώνεται από την Τράπεζα για την εξέλιξη της διαδικασίας απόσχισης.
Πόσες φορές θα σωθεί αυτή η τράπεζα ;
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και για τον πλουσιότερο Έλληνα στον κόσμο, τον Σπύρο Λάτση, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes, που τον κατατάσσει στην 506η θέση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, με περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων!
Γιατί, αν τύχει και… στραβώσει κάτι στην πορεία, η εγχώρια διαπλοκή είναι εδώ: να βοηθήσει τον… κατατρεγμένο μεγιστάνα να σταθεί στα πόδια του, ειδικά αν είναι και τραπεζίτης (μεταξύ άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων) και δη προ των πυλών της χρεοκοπίας. Ο όρος «ΖΗΜΙΑ», κοινώς η λέξη «ΠΛΗΡΩΣΕ», δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα επιτρέψει να υπάρξει.
Λύσεις υπάρχουν άλλωστε: μια από αυτές λέει πως, όσοι στήριξες – αν στήριξες, όσο ήσουν στο ζενίθ σου, ήρθε η ώρα να στο ξεπληρώσουν. Και θα το κάνουν είτε από «ηθική» υποχρέωση είτε γιατί ξέρουν ότι το τρίγωνο της διαπλοκής συγκαταλέγεται πια στα «ήθη και έθιμα» της Ελλάδας, και δεν μπορεί να διασαλευτεί η τάξη και η συνέχειά του. Νόμος άγραφος: «Το απόστημα δεν πρέπει να σπάσει». Φιλοσοφικές αναζητήσεις θα πει κάποιος, βγαλμένες όμως από τη ζωή…
ΑΜΚ στην Εθνική Τράπεζα του… Λάτση!
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλιώς πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι το 0,57% αποδεικνύεται μέγεθος με τέτοια δυναμική, που να καθορίζει «πρόσωπα» και «πράγματα» στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας, την Εθνική Τράπεζα.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από μερικές ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΤΕ να κάνει λόγο για αφετηρία μιας νέας πορείας το 2016. Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, καλύπτοντας το 74% περίπου των κεφαλαίων, μεταξύ αυτών και το Ίδρυμα Λάτση.
Το ίδρυμα Λάτση (JOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION) ενημέρωσε ότι κατέχει 52.404.945 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, ήτοι ποσοστό 0,57% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας έναντι ποσοστού 1,02% που κατείχε πριν την 14.12.2015.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμα και με αυτό το ισχνό ποσοστό του 0,57%, το Ίδρυμα Λάτση φέρεται να έχει τον τρόπο του, ώστε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην τράπεζα.
Το παρελθόν, άλλωστε, είναι αποκαλυπτικό, για το deal Λάτση-Εθνικής και το παρασκήνιο, στο οποίο εκτυλίχθηκε.
Είναι πολλά τα λεφτά Σπύρο…
«Η Eurobank είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα των δαιμόνιων προσπαθειών του ελληνικού κατεστημένου να εξαπατήσει τους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους και στη συνέχεια να διακηρύξει ένα λαμπρό ελληνικό success story», έγραφε σε άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Στις παραπάνω τρεις σειρές περικλείεται όλο το ζουμί ενός τραπεζικού σκανδάλου μεγατόνων, το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε το μακρινό 2007 και ολοκληρώθηκε με ένα αξιοζήλευτο τρικ, που εφευρέθηκε για να «δραπετεύσει» ο τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης. Με ένα «colpo grosso», όπως έχει χαρακτηριστεί, η εφοπλιστική οικογένεια γλίτωσε από καταγραφή ζημιάς γύρω στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ με τη διάσωση της Eurobank, ενώ φέρεται να επανήλθε από το… παράθυρο στα τραπεζικά και μάλιστα από θέση ισχύος, «ελέγχοντας» την Εθνική.
Αν έχεις τύχει, διάβαινε…
Το όχι και τόσο μακρινό αλλά… σωτήριο έτος 2012, βασικός μέτοχος της Eurobank ήταν η οικογένεια Λάτση. Εννέα φυσικά πρόσωπα και μαζί το JOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION κατείχαν το 43,6% της τράπεζας.
Στις 5 Οκτωβρίου του 2012, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Σαμαρά, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας απηύθυνε δημόσια προαιρετική πρόταση προς τους μετόχους της Eurobank, καλώντας τους να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό την εν συνεχεία συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Οι 64.500 μέτοχοι της Eurobank, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Λάτση, απεδέχθηκαν την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας και αντάλλαξαν τις μετοχές τους.
Στις 8 Απριλίου 2013, όμως, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες θεσμικές αρχές ότι οι δύο Τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν κατά μόνας, ανεξάρτητα η μία από την άλλη.
Μετά την κατάρρευση των σχεδίων συγχώνευσης των δύο τραπεζών, η Εθνική αδυνατούσε να καλύψει το μερίδιό της για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Κι έτσι, η Eurobank πήρε τον δρόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το αποτέλεσμα;
Η… θεά τύχη έφερε έτσι τα πράγματα ώστε στο τέλος της δημόσιας πρότασης, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε να κατέχει το 85% της Eurobank και η οικογένεια Λάτση το 1,02% της Εθνικής.
Ο Λάτσης δηλαδή απέκτησε μετοχές της Εθνικής, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, κι ενώ έσωσε τα χρήματά του, οι Έλληνες πολίτες και το χρεωκοπημένο ελληνικό κράτος χρεώθηκαν 13,3 δισ. ή το 7,3% του ΑΕΠ, ποσό με το οποίο συμμετείχε σκανδαλωδώς το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση.
Κινεί τα νήματα στην Εθνική Τράπεζα με το… 0,57%!
Το άκρως εντυπωσιακό βέβαια είναι πως ο όμιλος Λάτση όχι μόνο εγκατέλειψε τη Eurobank και κατέλαβε ποσοστό στην Εθνική, αλλά αμέσως σχεδόν κατάφερε να διορίσει και μέλος στο ΔΣ της τράπεζας!
Δηλαδή ο μέτοχος του 1,02% (τότε), όχι μόνο συμμετείχε στο ΔΣ και ήλεγχε τη διοίκηση, αλλά εμφανιζόταν στην τραπεζική πιάτσα ως στρατηγικός επενδυτής!
Κάτι που οι «κακές γλώσσες» ψιθυρίζουν ότι εξακολουθεί να συμβαίνει διακριτικά, αλλά χειρουργικά…
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου