.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΑ FUNDS ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ...ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

Ή, ΜΕΤΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ, ΤΑ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕΣΩ ΠΟΛΥΠΛΟΚΩΝ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Το δούλεμα καλά κρατεί...φυσικά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας !!!





Όταν οι τράπεζες με την ευλογία της ΕΚΤ βάζουν από την πίσω πόρτα τα κόκκινα που «ξεφορτώνονται»


Θολό τοπίο για ολόκληρη την Ευρώπη παραμένουν τα κόκκινα δάνεια μολονότι οι αριθμοί στις ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι σαφώς μικρότεροι από εκείνους της χώρας μας.

Oπως όμως υποστηρίζει η έγκυρη Wall Street Journal σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες βγάζουν τα κόκκινα από την πόρτα και αυτά μπαίνουν από το παράθυρο.

Οι τιτλοποιήσεις και πως λειτουργούν- Ευρωπαϊκά- Ελληνικά μεγέθη

Το γιατί δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.
Ίδιοι παίχτες ίδιες πρακτικές.
Σημαντικό εργαλείο που έδωσε λύσεις αποτελεί η τιτλοποίηση.
Το 2018 από τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στην Ευρώπη 57 δισ. τιτλοποιήθηκαν ενώ 148 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια με τρόπο διαφορετικό. 

Το 2019 32,40 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια με τρόπο διαφορετικό και 1,60 δισ. ευρώ τιτλοποιήθηκαν.
Η χώρα μας είναι σχετικώς πίσω στη διαδικασία πέρα από τα μεγέθη αυτά καθ' αυτά.
Βέβαια όλες οι άλλες χώρες με τις οποίες συγκρίνεται είτε δεν έχασαν ποτέ είτε έχουν ανακτήσει το αξιόχρεο. 

Η ανάκτηση του αξιόχρεου θα βοηθήσει πολύ τις διαδικασίες απομείωσης των κόκκινων δανείων και θα οδηγήσει τη χώρα μας σε άλλη πίστα.

Οι ιταλικές τράπεζες το 2018 πούλησαν 103,60 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, οι ισπανικές 43,20 δισ. ευρώ , οι ιρλανδικές, 14,30 δισ. ευρώ, οι Ελληνικές 13,9 δισ. ευρώ και οι πορτογαλικές 8 δισ. ευρώ.


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκκαθαρίσει σχεδόν τα μισά από τα τοξικά δάνεια από τους ισολογισμούς τους, καθώς προέκυψαν από μια εξουθενωτική κρίση χρέους στις αρχές της δεκαετίας. Το μόνο πρόβλημα: Ένα κομμάτι των δανείων αυτών δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως.

Εκκαθάρισεις με μουτζούρα

Τα κόκκινα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης υποχώρησαν στο 3,7% του συνόλου των χορηγήσεων από 8% το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Στην Ιταλία, που θεωρείται το επίκεντρο των τραπεζικών προβλημάτων της Ευρώπης, το ποσοστό είναι κοντά στο 8%, από την κορυφή του 17% το 2014.
Είναι φανερό πως τα στοιχεία αυτά σαν ποσοστά δε σχετίζονται με την ελληνική πραγματικότητα.

Όμως και στην Ελλάδα φαίνεται πως γίνεται ότι ακριβώς και στις λοιπές χώρες.
Mια σειρά από αμερικανικά funds ήταν αγοραστές αυτών των δανείων όπως η Cerberus η Pimco και το Apollo . 

Αντί ωστόσο οι τράπεζες να πουλήσουν εντελώς τα τοξικά τους χαρτοφυλάκια ορισμένες παρέμειναν εκτεθειμένες στα δάνεια τα οποία υποτίθεται έπρεπε να ξεφορτωθούν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δανείζουν τον αγοραστή του κακού δανείου ή απευθείας τον οφειλέτη δηλαδή την εταιρία που δεν πλήρωσε το δάνειο. 

Οι τράπεζες επίσης επαναγοράζουν μέρη των κακών δανείων μέσω πολύπλοκων τιτλοποιήσεων αναφέρει η έγκυρη διεθνής εφημερίδα.

Η κακή υγεία των τραπεζών της Ευρώπης είναι ένα κτύπημα στην οικονομία και ένας παράγοντας λόγω του οποίου η Ευρωζώνη δεν έχει πλήρως ανακάμψει. 

Όταν οι τράπεζες διατηρούν την έκθεσή τους σε επισφαλή δάνεια αντί να τα πωλούν οριστικά, έχουν λιγότερα κεφάλαια για να στηρίξουν το νέο δανεισμό της οικονομίας.
Ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων ήταν ασθενής στις χώρες με τα πιο μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπω
ς η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της WSJ.

Kαι όλα αυτά δεν γίνονται ασφαλώς χωρίς την άδεια των αρχών.
Έτσι η λογική, μόχλευση στη μόχλευση δύσκολα αφήνει καθαρό ουρανό στους ισολογισμούς των τραπεζών ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες που δεν είδε γρήγορα ανάπτυξη για να ξεπεράσει το πρόβλημα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates