.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ !!!

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟ "ΕΡΓΟ" ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κάτω του μετρίου η προσέλευση των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της δήθεν προστασίας...



Τι γράφει το economistas.gr :

Διστακτικοί ακόμα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, περίπου 150.000 «κόκκινα» δάνεια- στεγαστικά κι επαγγελματικά- με υποθήκη κύριας κατοικίας μπορούν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας. Ωστόσο, με τη συμπλήρωση των δύο πρώτων εβδομάδων, η προσέλευση χαρακτηρίζεται μάλλον μέτρια, παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 31ης Δεκεμβρίου δεν υπάρχει, ενώ από την άλλη μεριά οι τράπεζες ετοιμάζονται να άρουν το άτυπο μορατόριουμ και να εντείνουν τους πλειστηριασμούς για όσους αρνούνται να ρυθμίσουν με κάποιον τρόπο τις οφειλές τους.

Αθροιστικά από την 1η Ιουλίου, που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους 27.637 χρήστες, ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 9.054 χρήστες, αριθμός που απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις για τους εν δυνάμει δικαιούχους προστασίας.

Αν και η διαδικασία είναι πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη, εκτός από το πιστοποιητικό βαρών που πρέπει να αναζητούν οι δανειολήπτες από τα Υποθηκοφυλακεία, απαιτείται περίπου 1 εβδομάδα από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να μεταφορτωθούν στην αίτηση όλα τα φορολογικά και τραπεζικά δεδομένα του δανειολήπτη, ενώ από εκεί και πέρα αρχίζει να “τρέχει” το περιθώριο του 1 μήνα για τις τράπεζες προκειμένου να προτείνουν στο δανειολήπτη τη ρύθμιση και εν συνεχεία του 1 μήνα, που έχει στη διάθεση του ο δανειολήπτης, προκειμένου να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση των τραπεζών. Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, ενώ ήδη από τις Εποπτικές Αρχές έχει σταλεί μήνυμα στις τράπεζες ότι θα πρέπει να “κυνηγήσουν” με μεγαλύτερη ένταση τους στόχους που έχουν θέσει για τα “κόκκινα” δάνεια ως το 2021.

Το θέμα των “κόκκινων” δανείων και συνολικά του Ιδιωτικού Χρέους, θα αποτελέσουν εφεξής την πρώτη προτεραιότητα της ΕΓΔΙΧ, που αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες και τίθεται, πλέον, υπό την “ομπρέλα” του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates