.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ: ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ !!!

ΕΦΟΣΟΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΚ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ...ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ 120 ΔΟΣΕΩΝ
Ανατροπές έρχονται το φθινόπωρο στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.



Μόλις κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι «μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο και παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα προβλέπει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία σε έως 24 μηνιαίες δόσεις από 12 σήμερα, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, π.χ. φόρος κληρονομιάς, ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να ανέβει ακόμα και στις 36. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με μπόνους για όσους εξοφλούν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων ενώ το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αν και οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μην τις συμπεριλάβει στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις 120 δόσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς θέλει να τις βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας του Σεπτεμβρίου.

Με το νέο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να φρενάρει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που έχουν εκτιναχθεί στα 104 δισ. ευρώ, να περιορίσει τον αριθμό των οφειλετών και να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση όσοι έχουν αφήσει ή θα αφήσουν απλήρωτους φόρους στην Εφορία και σήμερα αποκλείονται από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όπως ανέφεραν στους θεσμούς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ένας από τους λόγους εκτίναξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα τελευταία χρόνια είναι η προβληματική πάγια ρύθμιση της εφορίας που ανάγκασε τους οφειλέτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις. Οι 12 δόσεις, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν επαρκούν για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με μεγάλες οφειλές. Όπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί φορολογούμενοι μπαίνουν στη ρύθμιση αλλά μετά την πληρωμή των πρώτων δύο ή τριών δόσεων σταματούν να την εξυπηρετούν λόγω οικονομικής αδυναμίας, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ρύθμιση.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που έχει στα σκαριά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς).

Στις τακτικές οφειλές, που θα ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση, εξετάζεται η χορήγηση ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν 24 ή και περισσότερες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για τις έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 833 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις θα πληρώνει 416,5 ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ήδη πολλοί που μπαίνουν σε ρύθμιση των 12 δόσεων, τη χάνουν και μπαίνουν ξανά και ξανά σε νέα ρύθμιση, με αποτέλεσμα το ποσό τη οφειλής να αυξάνεται εξαιτίας των τόκων που επιβαρύνουν κάθε μήνα την οφειλή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο στα 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αυτά τα ποσά δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ακόμα ότι:

  • Το 52,4% των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ.
  • Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.504.851 οφειλέτες.
  • Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 254.970 φορολογούμενοι.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates