.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ !!!

2η ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ ΜΕ 29,2%
Δεκάδες δις οι απώλειες του Δημοσίου από τη φοροδιαφυγή+παρεμπόριο !!!




Τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (πρώην Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) στο Ευρωκοινοβούλιο επεφύλασσαν για τη χώρα μας μια δυσάρεστη έκπληξη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των «28» της Ενωσης στη μη απόδοση ΦΠΑ με 29,2%, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους τρεις επιχειρηματίες δεν αποδίδει τον φόρο που εισπράττει.

Πρωταθλήτρια στη σχετική λίστα είναι η Ρουμανία με 35,9% και μετά τη χώρα μας ακολουθούν κατά πόδας η Ιταλία με 25,9%, η Σλοβακία με 25,9% και οι Λιθουανία - Ουγγαρία με 13,3%.

Στον αντίποδα βρίσκονται το Λουξεμβούργο (0,8%) και η Σουηδία (1%).

Σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε η Προοδευτική Συμμαχία, η φοροδιαφυγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 825 δισ. ετησίως, με τη μεγαλύτερη έκταση να εντοπίζεται στις χώρες εκείνες με το περισσότερο φορολογικό ποσοστό φορολογικών βαρών πάνω στο εισόδημα.

Δεν διαφεύγει ταυτόχρονα την προσοχή η συστηματική φοροδιαφυγή των πολυεθνικών ομίλων.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα -χωρίς πάντως θεαματικά αποτελέσματα- οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν σε ρητορικό τουλάχιστον επίπεδο την ανάγκη να περιοριστούν οι επιθετικές τακτικές των πολυεθνικών, οι οποίες αποφεύγουν να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.

Στην ίδια έκθεση επαναλαμβάνεται και η διαπίστωση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) πως στη νότια και την ανατολική Ευρώπη διαπιστώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής κατά κεφαλήν σε σχέση με τις σκανδιναβικές και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis, το Δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δισ. ευρώ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates