.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ !!!




Σταδιακά και σε τρία κύματα θα πρέπει όλοι οι πραγματικοί δικαιούχοι των νομικών προσώπων+οντοτήτων κάθε μορφής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να δηλωθούν στο ειδικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων που δημιουργείται


Στις 20 Ιουλίου ανοίγει για πιλοτική χρήση και εξοικείωση των χρηστών η ειδική εφαρμογή στο taxis στην οποία θα πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά όλοι οι πραγματικοί δικαιούχοι- φυσικά και νομικά πρόσωπα- των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που διαθέτουν παρουσία στην Ελλάδα. Πρόκειται για το τελικό βήμα που κάνει η δημόσια διοίκηση στην προσπάθεια για τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση των ελέγχων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σταδιακά και σε τρία κύματα θα πρέπει όλοι οι πραγματικοί δικαιούχοι των νομικών προσώπων κάθε μορφής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να δηλωθούν στο μητρώο. Απεριόριστη πρόσβαση στο μητρώο θα έχουν οι ελεγκτικές αρχές, όπως είναι η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ενώ πρόσβαση σε σημαντικό μέρος του αρχείου θα έχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες.

Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-υπόχρεοι καταχώρησης στο Μητρώο είναι κάθε είδους νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της έδρας ή τυχόν απαλλαγής τους από φορολογία δυνάμει ειδικών διατάξεων υποχρεούνται να τηρούν ειδικό Μητρώο πραγματικών δικαιούχων, το οποίο συνδέεται με το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, υπόχρεοι καταχώρισης είναι:

  • Εμπορικές επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες σε ρυθμισμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης:

α) Ομόρρυθμες Εταιρείες.
β) Ετερόρρυθμες εταιρείες.
γ) Ετερόρρυθμες εταιρείες κατά μετοχές.
δ) Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.
ε) Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης μονοπρόσωπες.
στ) Ανώνυμες Εταιρείες.
ζ) ΙΜΕ ΕΠΕ.
η) Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες.
θ) Θυγατρικές εταιρείες ή υποκαταστήματα ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών με πραγματικό δικαιούχο εισηγμένη εταιρεία στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή.

  • Ναυτικές - ναυτιλιακές εταιρείες:

α) ναυτικές εταιρείες του ν. 959/1979 και ειδικές ναυτικές επιχειρήσεις (ΕΝΕ) εγκριτικών πράξεων του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953 που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο ΝΕ του ν. 959/1979,
β) τα εγκατεστημένα γραφεία στην Ελλάδα αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και οι ημεδαπές ναυτιλιακές εταιρείες υπαχθείσες στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975,
γ) οι ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής του ν. 3182/2003 (ΝΕΠΑ),
δ) οι συμπλοιοκτησίες.

  • Αστικές επαγγελματικές εταιρείες:

α) αστικές επαγγελματικές εταιρείες δικηγόρων,
β) αστικές επαγγελματικές εταιρείες συμβολαιογράφων,
γ) αστικές επαγγελματικές εταιρείες δικαστικών επιμελητών.

  • Οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

α) σύλλογοι - σωματεία,
β) ιδρύματα,
γ) αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες,
δ) μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κατά την έννοια του άρθρου 11 του ν. 2731/1999.

  • Καταπιστεύματα και παρεμφερή μορφώματα:

α) οι νομικές οντότητες της περιπτ. δ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013,
β) τα αλλοδαπά εμπιστεύματα (trusts) του οποίου ο ιδρυτής, εμπιστευματούχος ή δικαιούχος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,
γ) αλλοδαπά ιδρύματα (foundation).

  • Συνεταιρισμοί:

α) αστικοί συνεταιρισμοί,
β) οικοδομικοί συνεταιρισμοί,
γ) αγροτικοί συνεταιρισμοί,
δ) πιστωτικοί συνεταιρισμοί,
ε) πιστωτικοί συνεταιρισμοί που λειτουργούν με τη μορφή πιστωτικού ιδρύματος.

  • Εταιρείες που βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή ειδική εκκαθάριση ή σε παρόμοιες διαδικασίες αφερεγγυότητας.

Ο σύνδικος της πτώχευσης, ο διαχειριστής αφερεγγυότητας ή ο εκκαθαριστής ή ειδικός εκκαθαριστής καταχωρίζουν σε ειδική μερίδα του Κεντρικού Μητρώου τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων.

Β. Οι εισηγμένες εταιρείες σε ρυθμισμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης που λειτουργεί στην Ελλάδα καταχωρίζονται αυτόματα στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, μέσω σύνδεσης του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών με τη ΓΓΠΣ. Τα στοιχεία καταχώρισης αφορούν τον Α.Φ.Μ. και τον κωδικό αναγνώρισης νομικού προσώπου (Legal Entity Identifier).

Ποια στοιχεία καταχωρούνται

Στο μητρώο πρέπει να καταχωρηθούν τα εξής στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων:

Συγκεκριμένα καταχωρούνται βασικά στοιχεία:

ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, τύπος πιστοποιητικού, αριθμός πιστοποιητικού, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, διεύθυνση κατοικίας (Χώρα διαμονής, Οδός, αριθμός, ΤΚ, Πόλη, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, τηλ. σταθερό, τηλ. κινητό, fax, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου),Φορολογική κατοικία και TAX ID.

ii) Διεύθυνση επικοινωνίας/αλληλογραφίας:
Οδός, αριθμός, ΤΚ, Πόλη, Περιφερειακή Ενότητα, Περιφέρεια, Χώρα.

iii) Ιδιότητες πραγματικού δικαιούχου:

Μέλος Δ.Σ., δ/νων σύμβουλος, εντεταλμένος σύμβουλος, διοικητής, γενικός δ/ντής, δ/ντής, άλλο πρόσωπο εντεταλμένο είτε άμεσα από το νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση της εταιρείας, εταίρος, μέτοχος, άλλη ιδιότητα.

iv) Είδος και έκταση δικαιωμάτων:

Είδος μέλους, είδος τίτλου, ποσοστό ιδιοκτησίας, ποσοστό δικαιώματος ψήφου, δυνατότητα ελέγχου με άλλο τρόπο (εξωεταιρική συμφωνία για διορισμό μελών ΔΣ ή για από κοινού λήψη αποφάσεων στη Γενική Συνέλευση), τυχόν ιδιότητα πολιτικώς εκτεθειμένου προσώπου/ στενού συγγενή ή στενού συνεργάτη του κατά τους ορισμούς 9,10,11 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018.

δ) Στην περίπτωση κατοχής εταιρείας από άλλη εταιρεία, καταχωρίζει:

i) Βασικά στοιχεία:

Επωνυμία, Διακριτικός τίτλος, ΑΦΜ, ΑΡ. ΓΕΜΗ, είδος Ν.Π., στοιχεία προσδιορισμού έδρας (Χώρα, Οδός, Αριθμός, ΤΚ, Πόλη, Περιφερειακή Ενότητα, Περιφέρεια, τηλέφωνο fax, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, επίσημος ιστοσελίδα νομικού προσώπου αν υπάρχει), Φορολογική κατοικία και TAX ID.

ii) Είδος και έκταση δικαιωμάτων:

Είδος μέλους, είδος τίτλου, ποσοστό ιδιοκτησίας, ποσοστό δικαιώματος ψήφου, δυνατότητα ελέγχου με άλλο τρόπο.

2. Για νομικές οντότητες (καταπιστεύματα και άλλα είδη νομικών μορφωμάτων παρεμφερή με καταπιστεύματα)

Τα στοιχεία για τον ίδιο της περίπτωσης β, της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και τα βασικά στοιχεία της υποπερίπτωσης.

ii) της περιπτωσης. γ, της παρ. 1 του παρόντος άρθρου των ακολούθων προσώπων:
α) του ιδρυτή,
β) του ή των καταπιστευματοδόχων,
γ) του προστάτη (ενδεχομένως),
δ) των δικαιούχων ή της κατηγορίας δικαιούχων,
ε) οποιουδήποτε άλλου φυσικού προσώπου ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί του καταπιστεύματος.

Β. Όλα τα ποσοστά καταχωρούνται με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων. Τα στοιχεία αυτά αντλούνται από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης αλλά επικαιροποιούνται και επιβεβαιώνονται από τον πάροχο στοιχείων, ο οποίος φέρει και την ευθύνη της ακρίβειας και πληρότητάς τους.

Χρονοδιάγραμμα καταχώρησης

Η καταχώρηση των στοιχείων στο μητρώο θα πρέπει να γίνει σε τρείς φάσεις χρονικά, ανάλογα με το είδος του νομικού προσώπου. Συγκεκριμένα:

α) Η Ομάδα Α (Ναυτιλιακές εταιρείες κ.α) από 16/9/2019-14/10/2019
β) Η Ομάδα Β ( συνεταιρισμοί, σύλλογοί, σωματεία κα) από 30/9/2019-1/11/2019
γ) Η Ομάδα Γ (επιχειρήσεις όπως ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ κα) από 14/10/2019-29/11/2019


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates