.

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΗΤΑ(ΞΑΝΑ) Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ !!!


«Στα χαρακώματα» κυβέρνηση – Στουρνάρας: Ιδιωτική ασφάλιση στην Υγεία θέλει ο κεντρικός τραπεζίτης

  • Τη συμμετοχή ιδιωτών στην ασφάλιση της Υγείας ζητά ο ΤτΕ
  • «Στουρνάρας και Μητσοτάκης θέλουν αν εφαρμόσουν το «διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ» απαντούν από την κυβέρνηση
  • «Θέλουν να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος», τονίζεται

Σφοδρή αντιπαράθεση προέκυψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή δηλώσεις του δεύτερου σχετικά με την ασφάλιση στον χώρο της Υγείας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εισηγήθηκε σε ασφαλιστικό συνέδριο πως τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και έτσι τάχθηκε υπέρ της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα υγείας.

Κάτι τέτοιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο με ανακοίνωσή του σχολιάζει πως Μητσοτάκης και Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στουρνάρας: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στην οικονομία

«Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μέσω της αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων», υπογράμμισε. Όπως είπε, «το συνταξιοδοτικό όμως μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της επάρκειας των συντάξεων για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.

Σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, όπως η παράταση του εργασιακού βίου, η αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίαςκαι η ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης, αυξάνεται το εισόδημα των συνταξιούχων και δημιουργείται ένα κατάλληλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, ενώ παράλληλα μετριάζονται οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις ή και ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αμβλυνθούν και οι στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. οι υψηλές εισφορές) που δρουν ως αντικίνητρα στην αύξηση της απασχόλησης, είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα πιθανόν με αναδρομική ισχύ.

Ιδιώτες στο σύστημα υγείας

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να επιτελεί τέσσερις βασικές λειτουργίες. «Η πρώτη είναι η παροχή αυτών που έχει σχεδιαστεί να παρέχει: των υπηρεσιών υγείας. Η δεύτερη είναι η ικανότητα να δημιουργεί το ίδιο τους πόρους του, μέσω της συνεχούς επένδυσης σε νέες τεχνολογίες και εκπαίδευσης του προσωπικού. Τρίτη είναι η χρηματοδότηση, στον βαθμό που οι εισφορές πρέπει να καταβάλλονται, να συσσωρεύονται και εντέλει να χρησιμοποιούνται για την αγορά υπηρεσιών και αγαθών. Τέλος, τέταρτη λειτουργία είναι η εποπτεία, η οποία συνεπάγεται ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ενώ η τέταρτη λειτουργία αναλαμβάνεται από το κράτος, οι πρώτες τρεις δεν είναι υποχρεωτικό να αναλαμβάνονται εξολοκλήρου από το κράτος, αλλά μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες. Είναι διαπιστωμένο ότι τα δημόσια συστήματα υγείας δεν θα έχουν εσαεί τη δυνατότητα να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες προς όλους. Συνεπώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας θα βαίνει αυξανόμενη, επιτελώντας μία ή και περισσότερες από τις τρεις πρώτες βασικές λειτουργίες. Αν η προτεραιότητα του κράτους είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, τότε δεν μπορεί να τους παρέχει όλες τις υπηρεσίες υγείας».

«Μητσοτάκης και Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν τα θετικά μέτρα», σχολιάζει το Μαξίμου

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε επίθεση σε Μητσοτάκη και Στουρνάρα, με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«”Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα”.

Πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Την ίδια στιγμή ο κος Στουρνάρας αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος.

Οι πολίτες που σε λίγες εβδομάδες θα αποφασίσουν οριστικά, μπορούν να πάρουν σήμερα μια πρώτη γεύση για τη κοινωνική ισοπέδωση που θα προκαλέσει η επαναφορά στις σκληρές ταξικές πολιτικές του κου Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates