.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΗΠΑ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ & ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ...ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ !!!



Όταν πρόκειται για τη φορολογία, πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν μια ισχυρή απάντηση: Πάσο!

Εξήντα μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής από τη λίστα Fortune 500, συμπεριλαμβανομένων των IBM, Netflix, General Motors, Whirlpool και Chevron, κατόρθωσαν να αποφύγουν να πληρώσουν μια δεκάρα στους φόρους εισοδήματος για τα κέρδη τους πέρυσι.

Μετά την εκρηκτική αναφορά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Amazon του Jeff Bezos χρησιμοποίησε φορολογικά κενά και δεν πλήρωσε τίποτα στους φόρους για δύο συνεχόμενα χρόνια, το Ινστιτούτο Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής (ITEP) αποκάλυψε ότι πολλές περισσότερες αμερικανικές εταιρείες έκαναν το ίδιο πράγμα, απολύτως νόμιμα το 2018. Περιλαμβάνουν 60 μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ από το λιανικό εμπόριο έως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Για παράδειγμα, η Delta Air Lines δεν κατέβαλε τίποτα στον θείον Σαμ παρά την καταγραφή κερδών άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μεγάλες εταιρίες Chevron και η αυτοκινητοβιομηχανία γίγαντα General Motors κατέβαλαν επίσης μηδενικό φόρο, με την κάθε μια να έχει κερδίσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.




Συνολικά, οι εισηγμένες εταιρείες μείωσαν τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος στα 79 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισόδημα προ φόρων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της ITEP. Και αντί να πληρώσουν φόρους 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρείες αυτές απολαμβάνουν καθαρή έκπτωση εταιρικού φόρου ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλα αυτά έγιναν χάρη στα διάφορα νομικά κενά που δημιουργήθηκαν από το νόμο περί «Μειωμένων Φόρων και Εργασιών», του 2017. Ο νόμος άφησε άθικτα τα περισσότερα φορολογικά κενά, ενώ έθεσε επίσης ένα νόμιμο συντελεστή φόρου εισοδήματος 21% (μειωμένο από 35%).

«Το αποτέλεσμα, χωρίς έκπληξη, υπήρξε η συνεχιζόμενη μείωση των ήδη χαμηλών μας εσόδων από εταιρικά έσοδα: το 2018, τα έσοδα από εταιρικά έσοδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 31%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.Η ποικιλία των νομικών φορολογικών ελαφρύνσεων περιλαμβάνει την επιτάχυνση της απόσβεσης (που χρησιμοποιήθηκε για παράδειγμα από την Chevron και την Delta Airlines μεταξύ άλλων) καθώς και μια φορολογική διακοπή για δικαιώματα αγοράς μετοχών από τα οποία επωφελήθηκαν οι Amazon και Netflix.

Η τελευταία – με κέρδη 856 εκατομμυρίων δολαρίων – μείωσε τους φόρους εισοδήματός της κατά 191 εκατομμύρια δολάρια εκμεταλλευόμενη αυτό το φορολογικό κενό και… δεν πληρώνει τίποτα!

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς μερικές από αυτές τις εταιρείες κατόρθωσαν να μηδενίσουν τις ομοσπονδιακές φορολογικές πληρωμές τους. Η αναφορά στην ετήσια οικονομική κατάθεση των εταιρειών, σημειώνει ότι οι φορολογικές τους διατάξεις είναι συχνά ασαφείς και δεν διευκρινίζουν ξεκάθαρα τι είδους φορολογικές ελαφρύνσεις χρησιμοποίησαν.

Ακόμη, δεν υπάρχει «τίποτα προφανώς παράνομο» στις ενέργειες των εταιρειών, ανέφερε η ITEP, ζητώντας από την κυβέρνηση «να απαιτήσει υψηλότερο επίπεδο φορολογικής παράθεσης από εταιρείες που διαπραγματεύονται στο εμπόριο» για να κατανοήσουν πλήρως πώς κερδοφόρες εταιρείες καταφέρνουν και αποφεύγουν τους φόρους.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates