Τουλάχιστον 12 μήνες θα χρειαστούν(εφόσον πάρει το οκ από την DG Comp) για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο τιτλοποιήσεων με εγγύηση Δημοσίου (APS)
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 -το νωρίτερο- θα ολοκληρωθεί η πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων μέσω του σχεδίου του ΤΧΣ (APS), σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη με γνώση των διαδικασιών.
Η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου, αρχικά, και κάθε συναλλαγής κατόπιν, είναι εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρος και δεν αναμένεται το APS να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο τρίμηνο του 2020, επισημαίνουν στο insider.gr οι ίδιες πηγές. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι το σχέδιο του ΤΧΣ που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) να λάβει το «πράσινο φως» πριν από τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, και όπως εξήγγειλε από τους Δελφούς ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τζούρντα, η έγκριση αναμένεται να δοθεί έως το τέλος του μήνα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πηγές του τραπεζικού κλάδου επιβεβαιώνουν ότι είναι πιθανό το APS να «κολλήσει» για μεγαλύτερο διάστημα στο μικροσκόπιο της DG Comp και ο σχεδιασμός να καθυστερήσει.
«Αγκάθι» για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου, το οποίο βασίζεται στο ιταλικό, είναι το ασφάλιστρο κινδύνου. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα παράσχει εγγύηση επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior note), εφόσον έχουν λάβει από έναν ή δύο ανεξάρτητους οίκους την απαιτούμενη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Σε αντάλλαγμα για την παροχή εγγύησης, το SPV θα καταβάλλει, με τη μορφή κουπονιού, στο Δημόσιο ασφάλιστρο κινδύνου, ώστε να μη θεωρηθεί η εγγύηση κρατική ενίσχυση.
Δεδομένου ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας δεν εμπίπτει για την ώρα στην επενδυτική βαθμίδα, το ερώτημα είναι ποια αξιολόγηση θα φέρουν οι τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης ώστε το κόστος των εκδόσεων να είναι ανεκτό από τις τράπεζες. Παρά, δηλαδή, το γεγονός ότι το APS έχει ήδη εφαρμοστεί και, μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία στη γείτονα χώρα, η εφαρμογή του στην Ελλάδα παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές και ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ξεπεραστούν από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
Ποια βήματα οδηγούν στην τιτλοποίηση
Πέραν της έγκρισης του APS συνολικά ως πρόγραμμα από την DG Comp, κάθε «πακέτο», δηλαδή κάθε συναλλαγή τιτλοποίησης θα πρέπει να αξιολογείται χωριστά από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) για να προχωρήσει η πώληση των τίτλων.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η συναλλαγή να αξιολογηθεί πρώτα από τους οίκους αξιολόγησης και να λάβει συγκεκριμένο rating. Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες, εξηγούν πηγές με γνώση των διαδικασιών.
Κατόπιν, κάθε συναλλαγή θα πρέπει να υποβληθεί στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) προς έγκριση. «Κλειδί» στη διαδικασία της τιτλοποίησης αποτελεί η μεταφορά σημαντικού κινδύνου (Significant Risk Transfer - SRT) και το όφελος που προκύπτει από αυτή για την κεφαλαιακή επάρκεια του ιδρύματος που εκτελεί τη συναλλαγή.
Ο SSM θα εξετάσει το rating της συναλλαγής και το SRT για να εγκρίνει κάθε τιτλοποίηση, η οποία θα ενταχθεί στην «ομπρέλα» του σχεδίου APS και των ευνοϊκών προϋποθέσεων που αυτό θα δημιουργήσει στην αγορά τιτλοποιήσεων στην Ελλάδα.
Από το insider.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου