.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

1MDB: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ & ΤΟ ΜΕΓΑ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ !!!

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ...ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως.



Δισεκατομμύρια δολάρια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, εξαφανίστηκαν στις σκιές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κατακραυγή για τα όσα συνέβησαν με το ταμείο 1MDB και οι έρευνες των αρχών υπερβαίνουν κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Το ΒΒC ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης.

Σύμφωνα με εισαγγελικές αρχές της Μαλαισίας και των ΗΠΑ, τα χρήματα πέρασαν από τσέπες λίγων πανίσχυρων ατόμων και χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά πολυτελών ακινήτων, ιδιωτικών αεροσκαφών, πολύτιμων έργων τέχνης, αλλά και για τη χρηματοδότηση μίας μεγάλης επιτυχίας του Χόλιγουντ. Οι καταγγελίες αυτές έχουν πυροδοτήσει το άνοιγμα έρευνας σε τουλάχιστον έξι χώρες. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται ένας τεράστιος ιστός συναλλαγών, που απλώνεται από τις ελβετικές τράπεζες έως φορολογικούς παραδείσους στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το σκάνδαλο είναι τόσο ηχηρό ώστε οδήγησε στην ανατροπή του κόμματος, που κυβερνούσε τη Μαλαισία καθόλη τη διάρκεια της ζωής της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους. Η Goldman Sachs, μία από τις πιο ισχυρές τράπεζες της Wall Street, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στη Μαλαισία για την υπόθεση, αλλά αρνείται όλες τις κατηγορίες. Την ίδια ώρα ένας playboy- φυγάς, που αντιμετωπίζει κατηγορίες τόσο στη Μαλαισία όσο και στις ΗΠΑ, παραμένει ασύλληπτος. Το διαβόητο γιοτ του, αξίας 250 εκατ. δολαρίων, είναι τώρα στα χέρια των αρχών.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Κουάλα Λαμπούρ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του συμβουλίου του 1MDB, Νατζίμπ Ραζάκ θα καθήσει στο εδώλειο του κατηγορουμένου. Αρχίζει η πρώτη δίκη για μία σειρά από υποθέσεις, που ερευνώνται εναντίον του.

Το «καστ» του «σίριαλ» σκιαγραφεί την εικόνα ενός πραγματικά παγκόσμιου παιχνιδιού, στο οποίο εμπλέκονται κοσμικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της ελίτ. Στο επίκεντρο είναι πάντως ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ίδρυσε το επενδυτικό ταμείο του 2009 για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κανείς δεν μπορούσε να τον «αγγίξει» έως ότου ξέσπασε το σκάνδαλο. Γιος του δεύτερου πρωθυπουργού της Μαλαισίας και ανηψιός του τρίτου, ο Ραζάκ ανήκει στην «πολιτική αριστοκρατία». Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ως επικεφαλής του κόμματος που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας για μισό αιώνα, θεωρήθηκε ως «φυσική» εξέλιξη.

Διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τη Δύση και είχε εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη ηγετών όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπαράκ Ομπάμα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σύννεφα και σκιές στην προεδρία του ήδη από το 2002, όταν ανέκυψαν ερφωτηματικά για μία συμφωνία αγοράς γαλλικών υποβρυχίων. Υπήρξαν καταγγελίες για μίζες, ενώ τα πράγματα περιέπλεξε περαιτέρω η δολοφονία μοντέλου, που είχε αναλάβει καθήκοντα μεατφράστριας στη συμφωνία. Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των γαλλικών αρχών, ενώ πρόσφατα άνοιξε εκ νέου η υπόθεση και στη Μαλαισία.

Τα πρώτα σήματα κινδύνου για το 1MDB ήρθαν το 2015, όταν κήρυξε στάση πληρωμής επί οφειλές 11 δισ. δολαρίων σε τράπεζες και ομολογιούχους. Τον Ιούλιο του 2016 το αμερικανικό υπυοργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή για την υπόθεση, καταγγέλοντας ότι είχαν χαθεί περισσότερα από 3,5 δισ. δολάρια. Μία σειρά διεφθερμάνων αξιωματούχων χρησιμοποιούσαν το επενδυτικό ταμείο ως προσωπικό λογαριασμό, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο.


Από το naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates