.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΕ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ !!!



Προστασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση θα έχουν στο εξής οι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος σύμφωνα με χθεσινή απόφαση των κρατών-μελών, ενώ παράλληλα θα παρέχονται νομικές εγγυήσεις σε αυτούς που αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Η μεταρρύθμιση εισάγει κοινές διαδικασίες σε επίπεδο κρατών-μελών της Ε.Ε., αναθεωρώντας την προσέγγιση στην προστασία των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος, που άφηνε το ζήτημα στα χέρια των εθνικών Αρχών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προσεγγίσεις να ποικίλλουν, καθώς σε μερικά κράτη-μέλη δεν υπήρχαν καθόλου σχετικοί νόμοι.

Βάσει της συμφωνίας, οι επονομαζόμενοι whistleblowers θα προστατεύονται όταν αναφέρουν παρατυπίες σε εταιρίες ή δημόσιους οργανισμούς και η νομική προστασία θα είναι εγγυημένη όταν αποκαλύπτουν παράνομες δραστηριότητες μέσω εσωτερικών διαύλων ή σε δημόσιες Αρχές.

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και όταν αποκαλύπτονται παραβιάσεις στα μέσα ενημέρωσης, όμως οι εγγυήσεις θα εφαρμόζονται μόνο αν η δημόσια αποκάλυψη έγινε αφού δεν ελήφθη απάντηση στην πρώτη έκθεση για παραβιάσεις ή σε περιπτώσεις που οι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος κινδυνεύουν με αντίποινα ή διακυβεύονται μείζονα δημόσια συμφέροντα. Οι νέοι κανόνες καθορίζουν, επίσης, ποινές για ψευδείς ή κακόβουλες καταγγελίες.

Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις γίνονται έπειτα από επικρίσεις που διατυπώθηκαν από υποστηρικτές της διαφάνειας, σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχει προστασία εκ μέρους της Ε.Ε. για πρόσωπα που αναφέρουν τέτοιες παραβιάσεις.


Από την dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates