.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ FUNDS !!! ΒΑΖΟΥΝ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Σανίδα σωτηρίας για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων και στις θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης NPLs αναζητούν οι τράπεζες.

Οι ασφυκτικές πιέσεις του SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 50 δισ. ευρώ μέσα στην τριετία 2019-2021 οδηγούν τις τράπεζες στο να δρομολογήσουν την πώληση θυγατρικών εταιρειών που διαχειρίζονται "κόκκινα" δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, αρχής γενομένης από τη Financial Planning Services (FPS), θυγατρική της Eurobank, που συγκεντρώνει ήδη αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένα funds και πρόκειται να πουληθεί μέσα στο τρίτο ή το αργότερο στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, οι πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς καταστρώνουν τον σχεδιασμό για την πώληση της Cepal και της Piraeus Legacy Unit, αντίστοιχα.

Η Cepal, η οποία συστάθηκε, με συμμετοχή 45%-55% αντίστοιχα, ως κοινοπραξία της Alpha Bank και της ισπανικής Aktua, την οποία αργότερα εξαγόρασε η Centerbridge, ήταν η πρώτη που απέκτησε άδεια διαχείρισης από την ΤτΕ στα τέλη του 2016, ως Aktua Hellas. Μετονομάστηκε σε Cepal τον Μάρτιο του 2017, οπότε και ξεκίνησε να αναλαμβάνει δάνεια προς διαχείριση. Σήμερα διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια 6 δισ. ευρώ, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Piraeus Legacy Unit, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Πειραιώς, είχε υπό τη διαχείρισή της τον Μάρτιο του 2017 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 25,2 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2018 τα δάνεια αυτά είχαν μειωθεί στα 19,4 δισ. ευρώ και ο στόχος για τον Δεκέμβριο του 2021 είναι να έχουν υποχωρήσει στα 10,5 δισ. ευρώ.

Η "ανωτέρα βία"

Ο σχεδιασμός για τις πωλήσεις των θυγατρικών διαχείρισης NPLs βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον στόχο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο "ξεφόρτωμα" μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Μέσα στην τριετία 2019-2021 οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 35 δισ. ευρώ, από περίπου 85 δισ. ευρώ σήμερα. Η μείωση αυτή έχει ως ζητούμενο την υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω του 20% στο τέλος του 2021, από 47,6% σήμερα, και τη σύγκλισή του με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που κινείται ήδη κάτω του 4%!

Οι νέοι στόχοι που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM προβλέπουν ότι τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα υποχωρήσουν στο 17% έως 23% στο τέλος του 2021, με τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες να κινούνται κάτω του 20%. Ο SSM έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι επιθυμεί δείκτη NPEs και κάτω του 20% το 2021, ει δυνατόν στο 17%, με στόχο περαιτέρω υποχώρησή του κάτω του 10%, από 9% έως ιδανικά 6%, στα τέλη του 2022.

Ο άθλος που καλούνται να επιτύχουν σε πρώτη φάση οι τράπεζες, μειώνοντας (από τα επίπεδα Ιουνίου 2018) τα NPEs κατά 53,6 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2021, μεταφράζεται σε ετήσια μείωση της τάξεως των περίπου 18 δισ. ευρώ (17,8 δισ.). Το ποσό αυτό, αν επιμεριστεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, υποχρεώνει την καθεμία από αυτές να μειώνει ετησίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 4,5 δισ. ευρώ. Όσο για το επόμενο βήμα, εντός του 2022 τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον στα 17,7 δισ. ευρώ, με επιθυμητή την αποκλιμάκωσή τους στα 10,6 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση στόχων και... εαυτών που καλούνται να επιτύχουν οι διοικήσεις των τραπεζών μέσα στην τριετία 2019-2021 σχεδιάζεται να επιτευχθεί σε ποσοστό 40%-45% μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων δανείων, κατά 30%-35% μέσω πλειστηριασμών και ρευστοποιήσεων, κατά 20% μέσω ρυθμίσεων και αποπληρωμών και κατά το εναπομείναν μέσω διαγραφών. Οι πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον SSM για πωλήσεις "κόκκινων" δανείων 20 δισ. ευρώ.

Το απώτερο όφελος

Οι σχεδιαζόμενες πωλήσεις των θυγατρικών εταιρειών διαχείρισης NPLs, ωστόσο, έχουν ακόμα πιο βαθύ νόημα και σκοπό από το να "ξεφορτώσουν" μαζικά "κόκκινα" δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η πώλησή τους θα εγγράψει κέρδη στους ισολογισμούς των τραπεζών, τα οποία θα περάσουν ως ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Παράλληλα, οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποκομίσουν περαιτέρω οφέλη από τη συνεργασία τους με τους διεθνείς "παίκτες" που θα αγοράσουν τις θυγατρικές διαχείρισης NPLs, καθώς η εμπειρία και η υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία τους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα οδηγήσει στη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων προς όφελος και των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο "Κ", από τις ανάλογες κινήσεις πωλήσεων θυγατρικών διαχείρισης NPLs που έχουν πραγματοποιηθεί σε Ιταλία (π.χ. Intesa, Unicredito) και Ισπανία (π.χ. Santander, Sabadell, Caixa, Bankia) διαπιστώνεται ότι οι ανακτήσεις οφειλών βελτιώθηκαν κατά 15%-20%.

Περαιτέρω, οι πωλήσεις των θυγατρικών διαχείρισης NPLs σε εξειδικευμένους διεθνείς ομίλους θα προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες τη διέξοδο για τη μείωση του προσωπικού τους. Οι βαθιές αλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσα στην τριετία 2019-2021 δεν θα περιοριστούν μόνο στη δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων. Εξίσου δραστική θα είναι και η μείωση της φυσικής παρουσίας των τραπεζών, η οποία θα αφήσει την καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με όχι περισσότερα από 250 καταστήματα το πολύ, μέχρι τα τέλη του 2021. Σήμερα το δίκτυο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα αριθμεί 1.854 καταστήματα και 40.500 τραπεζοϋπαλλήλους. Το 2019 και 2020 ο αριθμός των τελευταίων αναμένεται να υποχωρήσει δραστικά –σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατά 10.000 εργαζομένους–, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τους νέους "παίκτες" που θα μπουν στην ελληνική αγορά διαχείρισης NPLs.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates