.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΕΘΑΨΑΝ ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ;;;




Τι γράφει η fmvoice.gr :


Ένα πολύ σοβαρό, κατά πως καταλαβαίνω, άκρως απόρρητο υπηρεσιακό σημείωμα μιας τράπεζας έφθασε στα χέρια μου, θυμίζοντας μου, μετά από πολλά χρόνια την υπόθεση της έκδοσης υβριδικών τίτλων στην οποία επιδόθηκαν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες μεταξύ 2000- 2007.

Το «σύστημα» ήταν απλό: Προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους οι τράπεζες και να βελτιώσουν τους δείκτες τους προέβησαν σε εκδόσεις υβριδικών τίτλων τους οποίους όμως έπρεπε να διαθέσουν σε θεσμικούς επενδυτές ή ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τις ιδιαιτερότητες αυτών των εκδόσεων και τους πρόσθετους κινδύνους που εμπεριείχαν.

Προς τούτο χρησιμοποίησαν εταιρίες – οχήματα με …έδρα τον φορολογικό παράδεισο του βρετανικού νησιού Jersey, για φορολογικούς «μάλλον» λόγους. 


Όμως αντί να διαθέσουν τους τίτλους σε θεσμικούς επενδυτές τους «φόρτωσαν» μέσω του private banking κυρίως στο …λιανοπούλι ( πιθανόν γιατί οι Θεσμικοί, γνώριζαν καλά τους κινδύνους.)

Το τι έγινε στη συνέχεια το υποπτεύεστε: Η αξία των προϊόντων αυτών κατέρρευσε, οι επενδυτές έχασαν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους , αφού η «πρόταση» των τραπεζών ήταν να αποδεχτούν κούρεμα μεταξύ 50-95% ή να δεχτούν να λάβουν μετοχές των τραπεζών.

Κάποιοι κάτι πήραν, εκείνοι οι ταλαίπωροι που συμβιβάστηκαν με μετοχές έχουν χάσει το 99,99% των κεφαλαίων τους. Και κυριολεκτώ, έτσι συνέβη λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών …

Σήμερα δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες, θα σημειώσω μια μικρή «λεπτομέρεια»: ότι στην υπόθεση ενεπλάκησαν πολύ γνωστά – μετέπειτα – στελέχη των τραπεζών και ότι υπήρξαν καταγγελίες, με τις οποίες ποτέ δεν ασχολήθηκε κανείς.

Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κάποιος οικονομικών εισαγγελέας, ούτε το ΣΔΟΕ, για να διαπιστώσει τι έκαναν οι τραπεζίτες μας στήνοντας εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Αυτά για σήμερα …



πηγη: (1) , (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates