.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΨΟΥΣ 182.000.000€ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!




Τι γράφει το agronews.gr :


Δύο νεοσύστατες εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και πολυεθνική σύσταση μετόχων, πήραν τις πρώτες άδειες για την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, των οποίων μάλιστα η παραγωγή αναμένεται να διατεθεί στις αγορές μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη.

Μάλιστα στην ουρά βρίσκονται οι φάκελοι ακόμα 12 εταιρειών. Μεταξύ άλλων, στην συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κόκκαλης προανήγγειλε πως στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και η αλλαγή του πλαισίου για την βιομηχανική κάνναβη, κάτι που «θα επιτρέψει το να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία τα προϊόντα αυτά, προς όφελος των αγροτών μας».

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ ΑΕ και BIOPROCANN ΑΕ, που ιδρύθηκαν πριν από λίγους μήνες με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ και 24.000 ευρώ αντίστοιχα, δόθηκαν οι πρώτες άδειες για την καλλιέργεια κάνναβης η οποία θα χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτική χρήση. Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, αυτές οι δύο επενδύσεις είναι ύψους 22 εκατ. ευρώ και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν 117 θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, η πρώτη επένδυση θα αγγίξει τα 12,5 εκατ. ευρώ, για μια εγκατάσταση έκτασης 45 στρεμμάτων, που θα ανοίξει 66 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κάθε είδους. Η δεύτερη πρόκειται για μια επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ σε μια έκταση 11 στρεμμάτων που θα ανοίξει 51 νέες θέσεις εργασίας.

Συνολικά οι επενδύσεις για τα 2+12 επενδυτικά σχέδια εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 185,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν περί τις 770 θέσεις εργασίας.

«Η ανακοίνωση σήμερα των πρώτων αδειών εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι φιλική σε επενδύσεις. Το σχέδιο υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι ένας νόμος αυστηρός και ευέλικτος για τους επενδυτές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια, η οποία δεν είναι φιλική για τους αγρότες, αφού απαιτεί η μεταποίηση να γίνεται στον χώρο παραγωγής, κάτι που απαιτεί μεγάλα κεφάλαια. «Η βιομηχανική κάνναβη όμως που θα αλλάξει το πλαίσιό της, θα αφορά πολλούς παραγωγούς», συμπλήρωσε.

«Είναι μια αναδυόμενη αγορά. Συχνά η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις για την κάλυψη της ζήτησης στην Ελλάδα και για εξαγωγές στη συνέχεια», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, με τον κ. Πιτσιόρλα να συμπληρώνει: «Οι επενδυτές μας δίνουν την εικόνα πως η ζήτηση είναι μεγάλη».

«Η βιομηχανική κάνναβη όμως που θα αλλάξει το πλαίσιό της, θα αφορά πολλούς παραγωγούς», συμπλήρωσε.

«Είναι μια αναδυόμενη αγορά. Συχνά η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις για την κάλυψη της ζήτησης στην Ελλάδα και για εξαγωγές στη συνέχεια», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, με τον κ. Πιτσιόρλα να συμπληρώνει: «Οι επενδυτές μας δίνουν την εικόνα πως η ζήτηση είναι μεγάλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates