.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η FOLLI FOLLIE ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΩΝ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !!!



Του Πέτρου Κουσουλού

Ως το σκάνδαλο των σκανδάλων αντιμετωπίζουν οι εισαγγελικές Αρχές την Folli Follie απάτη την οποία έστησε η οικογένεια Κουτσολιούτσου με τις ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις και το διογκωμένο κύκλο πωλήσεων εξαπατώντας μετόχους αλλά και επενδυτές. Μέσα από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (υπ αριθ. 4632/2018) με το οποίο δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των στελεχών της εταιρίας σκιαγραφούνται οι επόμενες ενέργειες του Οικονομικού Εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος των ερευνών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται με τις επόμενες κινήσεις του να βάλει ευθέως κατά του σκληρού πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των ελεγκτικών και εποπτικών Αρχών που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους επέτρεψαν την διόγκωση της μεγάλης απάτης.

Στο μυαλό του εισαγγελέα

Η εισαγγελική έρευνα εστιάζει στην διερεύνηση των αδικημάτων της απάτης του επενδυτικού κοινού, της χειραγώγησης μετοχών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Εκτός από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας στο δικαστικό μικροσκόπιο μπαίνει και η ευθύνη των δυο βασικών μετόχων της Ασιατικής εταιρείας δηλαδή των Fosun και Fidelity που έχουν ποσοστό 16,4% και 8% αντίστοιχα. Εκτός όμως από τους δυο μετόχους η εισαγγελική έρευνα έχει ως σκοπό να αναδείξει τις παθογένειες του εγχώριου εποπτικού και ελεγκτικού συστήματος. Έτσι λοιπόν ο εισαγγελέας Δραγάτσης στρέφει τα «βέλη» του κατά:

1) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον ακριβή ρόλο στην εξέλιξη του σκανδάλου και τις πράξεις ή παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα η δράση των Κουτσολιούτσων να είναι ανέλεγκτη. Μάλιστα ο Οικονομικός Εισαγγελέας διερωτάται τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εστίασε μόνο στους ισολογισμούς του 2017 και όχι σε εκείνους των προηγούμενων ετών προκειμένου να αποδειχθεί η «διάρκεια του οικονομικού εγκλήματος»,
2) της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για την παντελή απουσία ελέγχων των ισολογισμών μιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο και υψηλής κεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνονται στον FTSE25,
3) των θεσμικών επενδυτών αλλά και των private equities που αγόραζαν μετοχές αποδεχόμενοι ανέλεγκτα τους ισολογισμούς της Folli Follie,
4) των αναδόχων των ομολογιούχων οι οποίοι εγγυήθηκαν μετά από έλεγχο την διάθεση των ομολόγων της Folli Follie αλλά και Ελλήνων χρηματιστών που συνεργάστηκαν στην προώθηση των ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι οι ομολογιούχοι είδαν την «επένδυσή» τους να κατακρημνίζεται στο 1/10,
5) των τραπεζών και των πιστωτικών Ιδρυμάτων για την αλόγιστη χορήγηση δανείων στους Κουτσολιούτσους με τα οποία προχώρησαν σε αγορές εκατομμυρίων ευρώ!

Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΛΤΕ

Η κίνηση-ματ του Οικονομικού Εισαγγελέα να ζητήσει μέσω του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των στελεχών του Ομίλου δίνει μια πρώτη γεύση γι αυτά τα οποία πρόκειται να ακολουθήσουν. Το πόρισμα ελέγχου της Alvarez&Marshal παραδόθηκε την 1η Οκτωβρίου στα αγγλικά. Οι κινήσεις του δικαστικού λειτουργού ήταν άμεσες: Κάλεσε για ένορκη κατάθεση της επικεφαλής της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ιλιάννας Κούρκαφα. Η μάρτυρας κατέθεσε στον εισαγγελικό λειτουργό ότι σύμφωνα με τον ελεγκτικό οίκο, εντοπίζονται περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών αρχής γενομένης από το έτος 2001. Αμέσως μετά κινήθηκαν οι διαδικασίες για την δέσμευση των λογαριασμών. Αυτό το οποίο πάντως προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι η κωλυσιεργία και η αδυναμία συνεργασίας των ελεγκτικών και εποπτικών Αρχών με τις εισαγγελικές Αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ΕΛΤΕ δεν έχει παραδώσει ακόμη το πόρισμά της, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κατέθεσε ποτέ μηνυτήρια αναφορά αλλά αναφορές για καταλογισμό διοικητικών προστίμων. Παράλληλα χρειαζόταν να λάβει εισαγγελική εντολή για να διερευνήσει τον ισολογισμό του 2016 καθώς ερεύνησε μόνο τον αντίστοιχο του 2017!

Μέχρι σήμερα από το εισαγγελικό γραφείο έχει παρελάσει πάντως πλήθος μαρτύρων, κυρίως επενδυτές αλλά και θεσμικά πρόσωπα. Ουδείς πάντως είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης της έρευνας με δικαστικές πηγές να επισημαίνουν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι για πρώτη φορά στόχος της εισαγγελικής έρευνας δεν είναι μόνο η απόδοση των ευθυνών για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου αλλά και η κάθαρση στην «Κόπρο του Αυγεία» η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας ελεγκτικών και εποπτικών Αρχών αλλά και του χρηματοπιστωτικού Τομέα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξηγούν, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η φήμη του συστήματος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την συγκεκριμένη ιστορία.

Τι αποκαλύπτεται από το δικαστικό βούλευμα και το πόρισμα της Alvarez&Marshal

Πανικό προκαλούν τα στοιχεία και τα ευρήματα του πορίσματος της Alvarez & Marsal, πιστοποιώντας ότι η υπόθεση της Folli Follie είναι σκάνδαλο μεγατόνων που όμοιό του δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής αγοράς. Το πόρισμα δικαιώνει απόλυτα το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) το οποίο με την έκθεσή του στις 3 Μαΐου μίλησε για ψευδή στοιχεία και «κούφια» εταιρεία σ’ ότι αφορά τις δραστηριότητες στην Ασία και όχι μόνο. Το πόρισμα «καίει» τη διοίκηση της Folli Follie καθώς αυτά που προκύπτουν από τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στην Ασία, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με ότι παρουσιάζονταν στους ισολογισμούς των τελευταίων ετών. Τα έσοδα από την Ασία είναι μόλις 116,8 εκατ. δολάρια, ήτοι περίπου… δέκα φορές χαμηλότερα από το 1,112 δισ. δολάρια που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, που αποσύρθηκε. Επιπλέον, τα τραπεζικά διαθέσιμα στην Ασία είναι μόλις 6,4 εκατ. δολάρια, έναντι 296 εκατ. δολάρια που ανέγραψε ο ισολογισμό, ενώ οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 260,9 εκατ. δολάρια, ενώ στον ισολογισμό του 2017 αναφέρονταν μόνο 144,5 εκατ.

Οι εμπορικές απαιτήσεις από τις δραστηριότητες στην Ασία είναι μόλις 99,1 εκατ. δολάρια από 718,9 εκατ. δολάρια που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, οι… άλλες πληρωμές – προκαταβολές είναι μόλις 7,56 εκατ. έναντι 310,7 εκατ. δολάρια που ανέφερε ο ισολογισμός.
Από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών συνάγεται το συμπέρασμα
ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates