.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΗΝΑ "ΚΕΡΔΙΣΕ" Ο ΓΙΑΝΝΟΣ: ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ !!!

ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ
Κατηγορείται για ξέπλυμα 2,8 εκατ. φράγκων και πρέπει να δώσει εξηγήσει για 7 λογαριασμούς και 35 υπολογαριασμούς...




Νέα προθεσμία για τις 22 Οκτωβρίου 2018 πήρε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα που τους είχε καλέσει σε απολογία για την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Οι δυο κατηγορούμενοι , συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους Αρη Χαραλαμπάκη εμφανίστηκαν ενώπιον της ανακρίτριας και του επίκουρου της, Γιώργου Ευαγγέλου,και ζήτησαν νέα προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Ο πρώην υπουργός δεν έκανε δηλώσεις, και παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία έκανε λόγο για τόνους λάσπης που κάποιοι έχουν ρίξει στο πρόσωπο του και υποστήριξε ότι «»πληρώνει» το τίμημα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Νωρίτερα το dikastiko.gr ανέφερε :

Ενώπιον των ανακριτών ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα 2,8 εκ.φράγκων. Το κατηγορητήριο, η νέα μίζα, και το πρόσωπο “κλειδί” στη διαδρομή του μαύρου χρήματος. Τετ-α-τετ με τους ανακριτές κατά της διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου θα βρεθεί σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καθώς φέρεται να εισέπραξε μίζα 2,8 εκ. ευρώ για να προωθήσει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.


Ο “χορός” της μίζας

Όπως του αποδίδεται, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα “δώρα”, χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών (σε πρώτη φάση βρέθηκαν 7 λογαριασμοί και 35 υπολογαριασμοί), μέσω των οποίων εκτελέστηκαν, καθ΄υπόδειξή του, εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες απέβλεπαν στο να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια σε αυτό.

Η διαδρομή των 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων προς τον πρώην υπουργό φαίνεται να “διευκολύνθηκε” μέσω εξωχώριων εταιρειών συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Χαράλαμπου Μπεκατώρου που εκπροσωπούσε την THALES στην Ελλάδα . Τα χρήματα αυτά μάλιστα αποτελούν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον ίδιο ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων, και που κατά το κατηγορητήριο, ο Γ. Παπαντωνίου
διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το όλο από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα. Πλην αυτών των χρημάτων όμως οι δικαστικοί λειτουργοί φαίνεται να έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» κι ένα ποσό ύψους τουλάχιστον 2.250.000 ευρώ, το οποίο εμβάστηκε επίσης από την THALES μέσω off shore εταιρειών του Μπεκατώρου σε άγνωστους έως τώρα αποδέκτες.

Η πορεία του παράνομου χρήματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να αποκρύπτεται τόσο η προέλευσή τους όσο και η ταυτότητά του, ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών.

Η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ.Μπεκατώρου. Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του εν λόγω επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη.

Ο τελευταίος φαίνεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να είναι το πρόσωπο «κλειδί» στη “λεύκανση” του «μαύρου» χρήματος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, είναι επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση. Του αποδίδεται ότι μέσω δικών του λογαριασμών κατέληξαν στα χέρια του Γ. Παπαντωνίου τα «ωφελήματα» που δόθηκαν από την THALES προκειμένου η γαλλική εταιρεία να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.


ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates