.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ELFE-ΔΕΠΑ !!!

120.000.000€ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ELFE ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΠΑ
Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της ELFE, της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, και των οφειλών της προς την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).




Η δίωξη έρχεται μετά από μήνυση που είχε υποβάλει η διοίκηση της ΔΕΠΑ κατά του Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η ΔΕΠΑ μήνυσε τον ιδιοκτήτη της ELFE για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ. Να σημειωθεί πως σήμερα οι οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ, όταν το 2009, έτος που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE) τα χρέη ήταν 59 εκατ. ευρώ.

Πώς έγινε αυτό; Η ELFE πλήρωνε τη ΔΕΠΑ αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων,πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς να εισπράττεται. Όταν η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ αποφάσισε πως δεν θα δίνει αέριο στην ELFE εάν δεν προεξοφλούσε κάθε προμήθεια με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την ELFE, η εταιρεία του Λαυρεντιάδη για να κερδίσει χρόνο πήγε στη ΔΕΠΑ στα δικαστήρια. Μάλιστα με την τακτική αυτή αύξησε περαιτέρω το χρέος της προς τη ΔΕΠΑ.

Μετά από την έρευνα των στοιχείων που κατήγγειλε η ΔΕΠΑ η Εισαγγελία άσκησε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και δίωξη για το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου και εν συνεχεία εκκίνησε τις διαδικασίες για την κύρια ανάκριση.

Καταδολιευτική δράση

Όπως προαναφέρθηκε η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ είχε αποφασίσει πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που να μην είναι συνδεδεμένες με την ELFE. Ωστόσο, αυτή η απόφαση «πάγωσε» με απόφασή του Πρωτοδικείου Καβάλας που υποχρέωσε τη ΔΕΠΑ να συνεχίσει την παροχή αερίου υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προεξοφλεί το σύνολο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης με την προσκόμιση επιταγών.

Το Πρωτοδικείο Καβάλας αποφάσισε ακολούθως ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει τις τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και παρέπεμψε το θέμα στο Πρωτοδικείο Αθήνας, από το οποίο η ΔΕΠΑ δικαιώθηκε τρεις φορές με υπέρ της προσωρινές διαταγές. Παραδόξως στην τέταρτη προσφυγή της ELFE ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ως αρμόδιο για την υπόθεση το Πρωτοδικείο Καβάλας – που είχε δηλώσει αναρμόδιο- και επέτρεψε τη συνέχιση της παροχής αερίου στη λιπασματοβιομηχανία παρά την έλλειψη εγγυήσεων.

Η πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις μεθοδεύσεις αυτές, κατηγορώντας τον Λαυρεντιάδη πως εκμεταλλεύτηκε το θεσμό της προσωρινής δικαστικής προστασίας, προκειμένου να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates