Τι γράφει το bankingnews.gr :
Συνολικά σε κεφάλαια και κάλυψη ελλείμματος ρευστότητας (funding gap) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ – επένδυσε 42 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.
Τα 42 δισεκ. προήλθαν από τα δάνεια που σύναψε το ελληνικό κράτος από τα μνημόνια με τους ευρωπαίους.
Η αξία των 42 δισεκ. ευρώ είναι μόλις 1,65 δισεκ. οπότε ενώ είναι προφανές ότι το ΤΧΣ έχει χάσει τα κεφάλαια της επένδυσης του, πρακτικά δεν μπορεί να πουλήσει ούτε το 2019, οπότε από το 2020 και εν συνεχεία θα πρέπει να αξιολογήσει σχέδια πώλησης μετοχών τραπεζών μέσω placement.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ έχει χρόνο ζωής έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 αλλά με υπουργική απόφαση μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια λειτουργία του.
Η ελληνική κυβέρνηση με βάση τον νέο σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδος για το διάστημα 2018 -2022 θεωρεί ως βέλτιστη λύση τους στρατηγικούς επενδυτές που θα αγοράσουν ουσιαστικά τα ποσοστά του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.
Ως γνωστό το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 40% της Εθνικής με τρέχουσα αξία 1 δισ, το 26% της Πειραιώς με τρέχουσα αξία 302 εκατ, το 11% της Alpha bank με αξία 314 εκατ και το 2,3% της Eurobank με τρέχουσα αξία 42 εκατ ευρώ.
Μέσω placement θα μπορούσαν να πουληθούν πακέτα μετοχών των ελληνικών τραπεζών σε ξένους επενδυτές.
Το σχέδιο εξόδου του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες παρουσιάζεται και στον νόμο που διέπει την λειτουργία του Ταμείου και προφανώς η στρατηγική αυτή θα ακολουθηθεί.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη τις πλήρως απαξιωμένες τιμές των τραπεζών το ΤΧΣ ως μέτοχος πρώτα θα πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και εν συνεχεία να αξιολογήσει τις παραμέτρους για placements.
Πρακτικά το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει νωρίτερα από το 2020 τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου