.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΗΠΑ: "ΔΩΡΟ" ΤΗΣ FED ΣΕ MORGAN STANLEY ΚΑΙ GOLDMAN SACHS !!!



Απίστευτο δώρο προσέφερε πρόσφατα στην Goldman Sachs και τη Morgan Stanley η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να μοιράζουν υψηλά μερίσματα στους μετόχους τους. Λίγο πριν ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests (ή αλλιώς ασκήσεις προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις), η Fed ενημέρωσε τους επικεφαλής των δύο παραπάνω κολοσσών της Wall Street ότι για να τα περάσουν επιτυχώς θα έπρεπε να μειώσουν τα συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων μερίσματα που θα μοίραζαν στους μετόχους τους στο μισό, δηλαδή στα 8 δισ. δολάρια.

Ομως αντί το θέμα να λήξει εκεί και οι δύο τράπεζες να αναπροσαρμόσουν τα μερίσματά τους, η Fed τούς προσέφερε... σκόντο: να δεχθούν να παγώσουν τα μερίσματά τους στα πρόσφατα επίπεδά τους και να λάβουν μια «υπό όρους μη ενστάσιμη» διαβάθμιση η οποία θα τους επέτρεπε να περάσουν τα τεστ.


Αυτό σήμαινε ότι οι δύο τράπεζες μπορούσαν να καταβάλουν συνολικά μερίσματα 13 δισ. δολαρίων στους μετόχους τους, περίπου 5 δισ. δολάρια περισσότερα από αυτά που μπορούσαν κανονικά, και παράλληλα να βγουν και υγιείς στα τεστ, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να βληθεί η εικόνα τους.

Η άνευ προηγουμένου συμφωνία είναι η πρώτη του είδους που συνάπτει η Fed στα 8 χρόνια που πραγματοποιεί τα τεστ αντοχής και, αν μη τι άλλο, ξεφτιλίζει παντελώς τη διαδικασία αλλά και την όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στην αμερικανική κεντρική τράπεζα. Αντικατοπτρίζει την τεράστια ισχύ των τραπεζικών λόμπι, η οποία με τον ερχομό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έγινε ακόμη μεγαλύτερη.


Τεράστια κέρδη


Το δώρο της Fed προς τις δύο τράπεζες προσφέρθηκε δυόμισι μήνες πριν από τη 10η επέτειο της χρεοκοπίας της Lehman Brothers και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ που βύθισε την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930 - και δεν είναι το μοναδικό.

Οι 26 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ εξοικονόμησαν μόνο για φέτος 26 δισ. δολάρια από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, ενώ η συνεχής άρση των νόμων που ψηφίστηκαν μετά το κραχ για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από το Κογκρέσο ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους εκτοξεύοντας ξανά την απληστία στα ύψη.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates