.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ+ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΑ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Νέο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, το πρώτο της για δάνεια με εξασφαλίσεις, θα βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το νέο χαρτοφυλάκιο NPLs θα είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, τα οποία έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η Morgan Stanley.

Σημειώνεται ότι χθες η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη διάθεση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το οποίο πώλησε στις 21 Ιουνίου στις εταιρείες CarVal Investors και Intrum. Το χαρτοφυλάκιο αυτό ήταν ανεξόφλητου κεφαλαίου περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου. Η συναλλαγή θα ενισχύσει τον δείκτη CET 1 της Τράπεζας κατά περίπου 18 μονάδες βάσης.

Το υπό σχεδιασμό χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων NPLs της Εθνικής Τράπεζας είναι το τρίτο "πακέτο" μη εξυπηρετούμενων δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις που θα βγει προς πώληση από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.


Η πώληση του δεύτερου "πακέτου" εξασφαλισμένων NPLs αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές φθινοπώρου από την Alpha Bank. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Jupiter, το οποίο είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δάνεια και τα ακίνητα που τα συνοδεύουν από τον ξενοδοχειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ.

Η δομή του χαρτοφυλακίου έχει αρκετά καλή διαστρωμάτωση σε είδος και γεωγραφική κατανομή των ακινήτων και θα λειτουργήσει δοκιμαστικά (test case) για την Τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσει αργότερα, αναλόγως με την ανταπόκριση από τις αγορές, στη διάθεση συμπληρωματικού ή άλλων μεγαλύτερων πακέτων εξασφαλισμένων NPLs. Οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Jupiter αναμένονται στις 9 Ιουλίου.

"Οδηγό" για τις πωλήσεις εξασφαλισμένων NPLs που έπονται αποτελεί το πρώτο σχετικό deal στην ελληνική αγορά, αυτό του χαρτοφυλακίου Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Η πώληση του Amoeba που περιελάμβανε καταγγελμένα επιχειρηματικά πιστωτικά ανοίγματα συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,950 δισ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 1,450 δισ. ευρώ, έγινε στην Bain Capital Credit με τίμημα σε περίπου 21% της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Η τιμολόγηση αυτή προκύπτει αν υπολογιστεί το σύνολο της απαίτησης με τους εξωλογιστικούς τόκους (1,9 δισ. ευρώ), ενώ αν το τίμημα υπολογιστεί στο gross book value των πωλούμενων δανείων (1,45 δισ. ευρώ) διαμορφώνεται στο 28% - 29%.

Η συναλλαγή απέφερε στην Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατ. ευρώ, ενισχύει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ θα μειώσει περισσότερο από 100 μονάδες βάσης τον δείκτη NPE της Τράπεζας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα διατηρεί έλεγχο επί της εξυπηρέτησης του χαρτοφυλακίου ούτε θα διακρατήσει τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με αυτό.



ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates