.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ "ΚΟΜΜΕΝΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !!!

ΔΑΝΕΙΑ ΕΩΣ 25.000€
Πρόσβαση σε δανεισμό για όσους «κόβονται» από τις τράπεζες, επειδή δεν διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις ή έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, δίνει η κυβέρνηση με τη σχεδιαζόμενη ενεργοποίηση του θεσμού των μικροπιστώσεων.




Πρόκειται για μικρά δάνεια, έως 25.000 ευρώ, που θα χορηγούνται χωρίς εξασφαλίσεις από ενδιάμεσους φορείς εκτός τραπεζικού συστήματος, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νέους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, ο θεσμός των μικροπιστώσεων, θα αποκτήσει νέο πλαίσιο, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν μέσα από τα κανάλια των τραπεζών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι ίδιες οι τράπεζες, άλλωστε, δεν παρέχουν τέτοιες πιστώσεις υψηλού κινδύνου, καθώς η βασική τους προτεραιότητα είναι να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά του και να περιορίσουν τους πιστωτικούς κινδύνους.


Το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να δημιουργήσει ένα «καθαρό» πεδίο για τη λειτουργία του νέου θεσμού, με κανόνες για σύσταση μη τραπεζικών οργανισμών μικροχρηματοδότησης.

Τέτοιοι οργανισμοί θα μπορούν να ιδρύονται με βάση τις προϋποθέσεις που θα θέσει με δική της απόφαση η Τράπεζα της Ελλάδος, που θα παραμείνει στο επίκεντρο ως εποπτική αρχή και θα αδειοδοτεί τους παρόχους μικροπιστώσεων, χωρίς βεβαίως να ισχύουν, σε αυτή την περίπτωση, οι αυστηροί κανόνες που ισχύουν για την ίδρυση πιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά το αρχικό απαιτούμενο κεφάλαιο.

Αυτό θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις, επενδυτικές εταιρείες, αλλά ακόμη και σε θεσμούς όπως τα επιμελητήρια να δημιουργήσουν εταιρείες παροχής μικροπιστώσεων.

Για να ενισχυθούν οι δυνατότητες παροχής μικροπιστώσεων, το υπουργείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει κεφάλαια από τους πιστωτικούς μηχανισμούς που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του και διαχειρίζονται κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ ενδέχεται να προσφέρει και επιδότηση επιτοκίου των δανείων.



πηγη: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates