.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ;;;

ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST
Την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ως λόγους ανόδου των τιμολογίων.




Θέμα αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην προμήθεια άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist τόνισε την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους της εταιρίας. Όπως είπε. «η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων CO2 πιέζουν για άνοδο των τιμών», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω και του γεγονότος πως η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης σημείωσε και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους, εκτιμώντας ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της συμμετοχής της στο ΑΕΠ από το 9% στο 12% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Κατά τον ίδιο, η επόμενη 15ετία θα είναι η περίοδος της μετάβασης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια και θα απαιτηθεί επιπλέον κόστος για τις υποδομές εκείνες που θα χρειαστούν προκειμένου να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο. Επανέλαβε δε, με έμφαση τη στήριξη του λιγνίτη.


Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε τη στρεβλή εικόνα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η ΔΕH έχει αφενός το 82% σε φορτία, αλλά σε όρους μετρητών κατέχει το 95%. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της εταιρίας επιδίωξε να καταδείξει τις δυσκολίες του ανοίγματος της αγοράς, τονίζοντας επίσης και την αρνητική συνεισφορά των ΝΟΜΕ.

H Edison

Από το βήμα του ίδιου του συνεδρίου ο σύμβουλος διοίκησης της EdisonRoberto Poti συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕH ως προς τις δυσκολίες του ανοίγματος της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υποστήριξε όμως την ανάγκη διατήρησης των μηχανισμών ευελιξίας, ώστε να μειωθεί ο ρόλος του προμηθευτή. Ο κ. Poti είπε ακόμη ότι η απανθρακοποίηση θα φέρει νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου.

Ο ΑΔΜΗΕ

Στα 2,3 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ στην ερχόμενη δεκαετία σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης.

Ο κ. Μανουσάκης επανέλαβε τις προτεραιότητες των επενδυτικών σχεδίων της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ως προς τη μικρή διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη είπε ότι θα είναι έτοιμη το 2020.

Για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία EuroAsia Interconnector, είπε ότι «ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι φοβικός στις συνεργασίες αλλά θα είναι εκείνος που θα βρίσκεται στο τιμόνι του έργου».


πηγη: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates