.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ: ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ !!!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/04/blog-post_93.html




Διώκεται για δωροδοκία ο Λετονός τραπεζίτης


Ποινική δίωξη εις βάρος του Ιλμαρς Ρίμσεβικς, κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ασκήθηκε από τις διωκτικές αρχές της χώρας έπειτα από έρευνες για δωροδοκία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη Λετονία μετά την κατάρρευση της ABLV, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αμερικανικές αρχές είχαν κατηγορήσει την ABLV ότι κάνει συστηματικά ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας. Την ίδια περίοδο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας συνελήφθη διότι τον κατηγόρησε η Norvik Bank, μια μικρή τράπεζα της Λετονίας, ότι χρηματίζεται επί σειράν ετών και διατηρεί σχέσεις με ιδιώτες που είναι ύποπτοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από τη Ρωσία.

Ο κ. Ρίμσεβικς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ, αλλά εξακολουθεί να είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη.


Η Λετονία πραγματοποιεί σήμερα έρευνες για να διαπιστώσει αν το τραπεζικό σύστημα χρησιμοποιείται ως δίαυλος σε κεφάλαια από τη Ρωσία, ώστε οι αποδέκτες τους να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με το Reuters. Οι τοποθετήσεις στις τράπεζες της Λετονίας από το εξωτερικό αναλογούν σχεδόν στο 40% του ενεργητικού τους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων, της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ, προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι βασικό εμπόδιο είναι η έλλειψη στενής και σταθερής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.


ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates