.

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΤΡΩΝΕ ΠΟΡΤΑ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ !!!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΟΡΟΪΔΑ
Οι τράπεζες αποφάσισαν με μεγάλη καθυστέρηση να κινηθούν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των δικαστικών αιθουσών !!!



Τι γράφει η efsyn.gr :

Δεν αποδίδει καρπούς η προσπάθεια των τραπεζών να τραβήξουν «εκτός» του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη δανειολήπτες που έχουν ήδη ενταχθεί και βρίσκονται εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής τους. Ετσι οι τράπεζες αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους και να ετοιμάσουν πιο ελκυστικά «πακέτα» κινήτρων εθελουσίας εξόδου από τον νόμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 8 στους 10 δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας απάντησαν αρνητικά στην πρόταση που έλαβαν και οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι πρότειναν «γενναίες» ρυθμίσεις, δυνητικά αντίστοιχες με αυτές του δικαστηρίου, οι δανειολήπτες είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι, καθώς το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί -κυρίως τα χρόνια της κρίσης- δεν είναι εύκολο να καλυφθεί.

Επιπρόσθετα, η ρύθμιση που ενδεχομένως θα προτείνει η τράπεζα, όσο γενναία κι αν είναι, δεν αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο. Κι αυτό γιατί η αποδοχή της πρότασης σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποποιηθεί την προστασία από τον πλειστηριασμό που είχε τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση αίτησης υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη (που μπορεί να σημαίνει 2-3 χρόνια).

Αλλά και να «χάσει» το ποσό που έχει καταβάλει στον δικηγόρο (2.000-3.000 ευρώ μαζί με παράβολα) που έχει αναλάβει να «τρέξει» την υπόθεσή του.



Ετσι, ο δανειολήπτης που βρίσκεται εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την ενδεχόμενη -και πολύ πιθανή- άρνηση του δικηγόρου του για «έξοδο» από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη).

Συνεπώς, οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν ισχυρότερα κίνητρα, αντίστοιχα του νόμου –πέραν μιας ρύθμισης που μπορεί να προβλέπει «κούρεμα», επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής κ.λπ.–, όπως προστασία από πλειστηριασμό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίοδο χάριτος κ.λπ. Και στο «πακέτο» κινήτρων θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να περιλαμβάνονται και οι δικηγόροι.

Ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα είναι για ποιον λόγο το τραπεζικό σύστημα δεν κινήθηκε προληπτικά στην κατεύθυνση αυτή, προτείνοντας ρυθμίσεις βιώσιμες στους δανειολήπτες που βρίσκονται στον προθάλαμο του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, είτε γιατί τα δάνειά τους είναι στην επικίνδυνη ζώνη και είναι θέμα χρόνου να «κοκκινίσουν» είτε γιατί οι δανειολήπτες οριακά δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

Σημειώνεται ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, 30% των «κόκκινων» δανειοληπτών έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι οφειλές τους, για τις οποίες αναμένεται η έκδοση δικαστικής απόφασης, ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ και προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ μαζί με τα καταναλωτικά δάνεια.

Οι τράπεζες αποφάσισαν με καθυστέρηση να κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος εκτός δικαστικών αιθουσών, όταν είδαν ότι σχεδόν 250.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, με τις ίδιες τις τράπεζες να εκτιμούν ότι 50.000 είναι «στρατηγικοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates