.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ !!!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (;;;) ΡΩΤΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ATTICA BANK η εταιρεία ή, μήπως, οι πραγματικές ευθύνες είναι αυτές τις τράπεζας, που εξανάγκασε, σχεδόν εκβιαστικά την εταιρεία, να εξαντλήσει  όλη τη ρευστότητά της, συμμετέχοντας κατά 25.000.000 ευρώ στην ΑΜΚ της τράπεζας ;;; Μήπως, για να διασωθεί η ATTICA BANK, τελικά καταστράφηκε ο όμιλος Καλογρίτσα ;;; Και αν τα 25.000.000 ευρώ της ανωτέρω ΑΜΚ παρέμεναν στα ταμεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, θα μπορούσε αυτή σήμερα, ναι ή όχι, να εκτελέσει τα έργα των υποκαταστάσεων ;;; Και αν τελικά την ευθύνη του προβλήματος την φέρει η ίδια η τράπεζα, γιατί η νέα διοίκηση της ATTICA BANK δεν κινείται αποκαταστατικά προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναδιάρθωσης αυτών των δανείων, προκειμένου να εξυγιανθεί η εταιρεία, να εκτελεστούν τα έργα με τις ίδιες, μεγάλες εκπτώσεις που εξασφαλίστηκαν κατά τους διαγωνισμούς και, ταυτόχρονα, να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας ;;;
Γιατί τις ευθύνες της τράπεζας θα πρέπει τελικά να τις πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και οι εργαζόμενοι, καταλήγει ο Νίκος Νικολόπουλος !!!



ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Ν. Αχαΐας – Ανεξάρτητος

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: Η ATTICA BANK, εν μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αντί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα, με την προτεινόμενη υποκατάσταση των αναδόχων, τα αυξάνει, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την χρηματοοικονομική της κατάσταση.


Πολλά ερωτηματικά γεννούν τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κατακλύζουν τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

 Το bankingnews.gr, δημοσιεύει:


 «Στην δικαιοσύνη οι υποθέσεις Καλογρίτσα…. ο ρόλος Πανταλάκη σε Κούτρα - Άκτωρα και η παράλογη μεταφορά έργων 100 εκατ
Οι κινήσεις Κούτρα αυξάνουν το ρίσκο στον όμιλο Άκτωρα
Ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα καθώς οι υποθέσεις των εταιρών Τοξότης και τα δάνεια από την Attica bank οδεύουν στην δικαιοσύνη.
Κατά ορισμένους νομικούς κύκλους η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή ωστόσο και ενώ είναι θέμα χρόνου η δικαιοσύνη να ενεργοποιηθεί προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκαν έργα 100 εκατ από τον Καλογρίτσα στον Άκτωρα.
Πρωτίστως γιατί τώρα και γιατί στον Άκτωρα;]
Πρόσωπο κλειδί σε αυτό το deal φέρεται να είναι ο Θεόδωρος Πανταλάκης διευθύνων σύμβουλος της Attica bank. 
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης πέραν από διευθύνων σύμβουλος είναι και μη εκτελεστικό μέλος του Ελλάκτωρα.
Στον Ελλάκτωρα όπως και στον Άκτωρα βρίσκεται ο επιχειρηματίας και manager Κούτρας που τυγχάνει επί πολλά χρόνια να συνεργάζεται με τον Θεόδωρο
Πανταλάκη.
Τα 100 εκατ έργων που μεταφέρθηκαν από τον Καλογρίτσα στον Άκτωρα είναι μη κερδοφόρα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων οριακού κέρδους. 
Προφανώς ο Θεόδωρος Πανταλάκης της Attica bank συνεννοήθηκε με τον Κούτρα και μεταφέρθηκαν έργα του Καλογρίτσα στον Άκτωρα. 
Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία δεν αφήνουμε υπονοούμενα για κάποια συναλλαγή ή δόλο.
Ο Πανταλάκης προσπαθεί να βγάλει από πάνω του το πρόβλημα που βρήκε και αναζητεί διάφορες λύσεις. 
Όμως εδώ υπάρχει το εξής ζήτημα η Attica bank είναι εκτεθειμένη σημαντικά στον επιχειρηματία Καλογρίτσα καθώς η παλαιά διοίκηση - όχι η νέα - χρηματοδοτούσε τα σχέδια του επιχειρηματία. 
Ο Καλογρίτσας αντιμετωπίζει προβλήματα ενώ η δικαιοσύνη θα αναλάβει να διερευνήσει κυρίως τους τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων Καλογρίτσα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά…έργα 100 εκατ καταλήγουν στον Άκτωρα.
Δεν υπήρχε άλλη κατασκευαστική εταιρία που θα μπορούσε να τα πάρει μόνο ο Άκτωρας υπήρχε;
Οι κινήσεις Κούτρα αυξάνουν το ρίσκο στον όμιλο και εντείνουν το χάσμα μεταξύ βασικών μετόχων και στελεχών.». 

Ο Δημήτρης Λάππας στη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», γράφει:

«Η εταιρία ΑΚΤΩΡ αναμένεται να αναλάβει την ολοκλήρωση των τεσσάρων εργολαβιών του Ομίλου Καλογρίτσα που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την αδυναμία του δεύτερου  να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Κατά πληροφορίες με αυτό σενάριο έχει συμφωνήσει και η Τράπεζα Αττικής, η οποία έχει δανειοδοτήσει -εκδοσει τις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές για την εταιρία «Τοξότης», του Ομίλου Καλογρίτσα, προκειμένου να μη βρεθεί (η Τράπεζα) αντιμέτωπη με ζημιές, σε περίπτωση που οι κατασκευαστικές του ομίλου Καλογρίτσα κηρυχθούν έκπτωτες.

 Ο Φώτης Κόλλιας στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», γράφει:

 «Η συμφωνία που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μεταξύ της Attica Bank, του ομίλου Καλογρίτσα και του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ακολουθεί το μοντέλο της ΑΕΓEΚ.».

 Το οικονομικό site «ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΣ», δημοσιεύει :

 «Σιγή Πανταλάκη - Αttica Bank για Καλογρίτσα - Σε εξέλιξη η ΑΜΚ»
Εγκλωβισμένη στις επιλογές της και στις διευκολύνσεις που παρείχε στον όμιλο Καλογρίτσα, με αποτέλεσμα τον αυξημένο δανεισμό, που βρίσκεται σε καθυστέρηση και με την διοίκηση να αναζητά κεφάλαια και λύσεις βρίσκεται η Τράπεζα Αττικής.
Η τράπεζα με πρωτοβουλία του κ. Πανταλάκη βρήκε μια διέξοδο στον όμιλο ΑΚΤΩΡ,  για να υποκαταστήσει τον όμιλο Καλογρίτσα σε τέσσερις σημαντικές εργολαβίες που βρίσκονται σε εκτέλεση, ενώ αναζητείται φόρμουλα και για την αντικατάσταση του στις προς υπογραφή τέσσερις συμβάσεις του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος (συνολικού προϋπολογισμού περί τα 250.000.000 ευρώ).
Η συμφωνία,  με βάση πληροφορίες, υπήρξε μεταξύ της Attica Bank, του ομίλου Καλογρίτσα και του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Προκειμένου η τράπεζα να μη ζημιωθεί εκατομμύρια από τις εγγυητικές επιστολές που έχει εκδώσει για τον όμιλο Καλογρίτσα (Τοξότης) αν κηρυχθεί έκπτωτος από τα έργα, η διοίκηση του τελευταίου συμφώνησε να αναλάβει τις εργολαβίες η ΑΚΤΩΡ.
 Η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών είχε προσφέρει έκπτωση 53,05% για το πρώτο τμήμα (Πύργος – Δουναίικα), 55,32% για το δεύτερο (Δουναίικα – Αμαλιάδα), 57,45% για το τρίτο (Αμαλιάδα – Κυλλήνη) και 50,39% για το τέταρτο (Κυλλήνη – Βάρδα). Τώρα ο Ακτωρας θέλει να πάρει τα έργα με συμπληρωματικές συμβάσεις  ώστε με ευνοϊκότερους όρους να τρέξει το project.
Την ίδια στιγμή ο κ. Σπίρτζης μαθαίνουμε πώς κάνει τηλέφωνα ώστε να βρει λύση και στα έργα  της ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς αύριο λήγει η διορία και θα τεθεί έκπτωτος ο όμιλος Καλογρίτσα με ότι συνεπάγεται αυτό και για την τράπεζα Αττικής που είχε εκδώσει τις εγγυητικές.
Ο κ. Παντελάκης είναι "όμηρος" αυτής της υπόθεσης αφού από ότι φαίνεται δέχεται ¨πιέσεις¨ (για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη έκφραση) και ενώ έχει πολλά ανοιχτά προσωπικά μέτωπα.
Για άλλη μια φορά βλέπουμε ένα τραπεζίτη ο οποίος δεν έχει πυγμή, ενώ η τράπεζα την οποία διοικεί είναι σε μια κρίσιμη στιγμή, με μια αβέβαιη ΑΜΚ , και ενώ ταλανίζεται δεν κάνει καμία ανακοίνωση για αυτά που γράφονται τα τελευταία 24ωρα.
Οι ευθύνες είναι τεράστιες αφού κύριοι μέτοχοι της τράπεζας είναι δημόσιοι οργανισμοί  και Ασφαλιστικά Ταμεία και μια κακή εξέλιξη της υπόθεσης θα θέσει την τράπεζα σε κίνδυνο.».

Κατόπιν των ανωτέρω, καλείσθε να απαντήσετε στα ερωτήματα που έχουν πλέον τεθεί δημόσια:

1.     Παρά την πιθανολόγηση ότι, η υποκατάσταση Καλογρίτσα στην αναδοχή των έργων/εργολαβιών Πάτρα - Πύργος, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτάχυνση υλοποίησης του ομώνυμου δρόμου, προκαλεί έκπληξη το γεγονός και αποτελεί και πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, ότι μια τράπεζα υποκαθιστά το αρμόδιο υπουργείο, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος μεταξύ εργολάβων. Επιτρέπεται αυτό από την ισχύουσα νομοθεσία;  Και εάν ναι,  το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό έκπτωσης;  Ο νέος ανάδοχος ΑΚΤΩΡ, θα κατασκευάσει το έργο με το ίδιο ποσοστό έκπτωσης;  Αν όχι, μήπως πρέπει να διεξαχθεί ξανά ο διαγωνισμός;

2.     Γιατί η ΑΤΤΙCA BANK, εν μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αντί να προσπαθεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΤτΕ, της ΕΚΤ και του SSM που, ειδικότερα, στις περιπτώσεις των μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και ανοιγμάτων, προτρέπουν καθημερινά τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετούν λύσεις που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των μεγάλων επιχειρήσεων και την διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την είσοδο στις προβληματικές αυτές επιχειρήσεις στρατηγικών επενδυτών ή/και την ταυτόχρονη ή/και παράλληλη μετοχοποίηση, αναδιάρθρωση, ουσιαστική απομείωση και μακροχρόνια ρύθμιση των νέων υπολοίπων των προβληματικών αυτών δανείων, η τράπεζα, με την απλή μόνο υποκατάσταση του αναδόχου, όπως αυτή προτείνεται κατά τα ανωτέρω δημοσιεύματα, αυξάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα του ομίλου Καλογρίτσα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την χρηματοοικονομική της κατάσταση;

3.     Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Δραγασάκης, ποια μέτρα θα λάβουν για την διαφανή διαδικασία της ΑΜΚ, αλλά ταυτόχρονα και για την αποφυγή της τεράστιας ζημιάς του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων και άλλων δημοσίων φορέων, που συναποτελούν την πλειοψηφία των μετόχων της ATTICA BANK, αφού γνωρίζουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα  δάνεια  του ομίλου Καλογρίτσα ξεπερνούν πλέον τα 100.000.000 ευρώ;

4.  Ποια είναι τελικά η πραγματική αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα χιλιάδες δημοσιεύματα της τελευταίας διετίας για τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα; Ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ATTICA BANK η εταιρεία ή, μήπως, οι πραγματικές ευθύνες είναι αυτές τις τράπεζας, που εξανάγκασε, σχεδόν εκβιαστικά την εταιρεία, να εξαντλήσει  όλη τη ρευστότητά της, συμμετέχοντας κατά 25.000.000 ευρώ στην ΑΜΚ της τράπεζας; Μήπως, για να διασωθεί η ATTICA BANK, τελικά καταστράφηκε ο όμιλος Καλογρίτσα; Και αν τα 25.000.000 ευρώ της ανωτέρω ΑΜΚ παρέμεναν στα ταμεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, θα μπορούσε αυτή σήμερα, ναι ή όχι, να εκτελέσει τα έργα των ανωτέρω υποκαταστάσεων; Και αν τελικά την ευθύνη του προβλήματος την φέρει η ίδια η τράπεζα, γιατί η νέα διοίκηση της ATTICA BANK δεν κινείται αποκαταστατικά προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναδιάρθωσης αυτών των δανείων, προκειμένου να εξυγιανθεί η εταιρεία, να εκτελεστούν τα έργα με τις ίδιες, μεγάλες εκπτώσεις που εξασφαλίστηκαν κατά τους διαγωνισμούς και, ταυτόχρονα, να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας; Γιατί τις ευθύνες της τράπεζας θα πρέπει τελικά να τις πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και οι εργαζόμενοι;

5.   Η υποκατάσταση του αναδόχου, έχει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είχε επικυρώσει προηγουμένως τους αντίστοιχους διαγωνισμούς; Αν όχι, θα τεθεί η προτεινόμενη υποκατάσταση προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά την όποια συμφωνία;

Κοινοποίηση: Ελεγκτικό Συνέδριο, Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικούς Εισαγγελείς, Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

O ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates