.

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ !!!

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ευκολότερη η διεκδίκηση αποζημίωσης από καταναλωτές που έχουν υποστεί ζημία από παράνομες εμπορικές πρακτικές.




Τη δυνατότητα να διεκδικούν αποζημιώσεις συλλογικά σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος μέσω των λεγόμενων αντιπροσωπευτικών αγωγών, ακόμη και αν ο προμηθευτής του προϊόντος ή της υπηρεσίας βρίσκεται σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έχουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η Κομισιόν στη σχετική νομοθεσία. Οι αλλαγές αυτές, που έρχονται μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το λεγόμενο Dieselgate, αποτελούν μέρος της νέας συμφωνίας με τους καταναλωτές, του new deal, που ανακοινώθηκε από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τη Βιέρα Γιούροβα, αρμόδια επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας για τους καταναλωτές, θα είναι δυνατόν ένας εξειδικευμένος φορέας, π.χ. μια οργάνωση καταναλωτών, να ζητήσει επανόρθωση, όπως αποζημίωση ή διόρθωση, για λογαριασμό ομάδας καταναλωτών που έχουν υποστεί ζημία από παράνομες εμπορικές πρακτικές. Σε ορισμένα κράτη-μέλη η άσκηση συλλογικών αγωγών σε δικαστήρια είναι ήδη εφικτή για τους καταναλωτές, αλλά η επιλογή αυτή θα καθιερωθεί πλέον σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, σε μια παρόμοια περίπτωση με το σκάνδαλο Dieselgate, τα θύματα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως η παραπλανητική διαφήμιση από κατασκευαστές αυτοκινήτων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία, θα είναι σε θέση να λάβουν επανόρθωση συλλογικά μέσω αντιπροσωπευτικής αγωγής με βάση την οδηγία αυτή.

Οι αντιπροσωπευτικές αγωγές δεν θα είναι ανοικτές σε δικηγορικές εταιρείες, αλλά μόνο σε φορείς όπως οι οργανώσεις καταναλωτών που είναι μη κερδοσκοπικές και πληρούν αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και ελέγχονται από δημόσια αρχή. Το νέο σύστημα θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επωφελούνται πλήρως από τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν αποζημίωση, αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο καταχρηστικών και αδικαιολόγητων ένδικων διαφορών.



πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates