.

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΚΙ ΟΜΩΣ: ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!!

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ PwC
Μπορεί να αυξάνονται αλλά δεν φτάνουν οι ξενοδοχειακές κλίνες στην Ελλάδα εάν θέλουμε η χώρα μας να μετατραπεί σε κορυφαίο προορισμό.




Αυτό τουλάχιστον τονίζει μελέτη της PwC με τίτλο «Από την ύφεση στην Ανάκαμψη, Πολιτικές διευκόλυνσης επενδύσεων» που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρεται, μέχρι το 2022, χρειάζονται 35,000 κλίνες στην Κρήτη, 7.000 στα Ιόνια νησιά και 3.000 στα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι «ώριμοι προορισμοί» να στηριχθούν περισσότερο από τις ιδιωτικές επενδύσεις, κάτι που όμως συναντά την αυστηρή κριτική παραγόντων του τουρισμού αφού θα δημιουργήσει συνθήκες υπερπροσφοράς με άγνωστα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PwC Ελλάδας, κ. Κώστα Μητρόπουλο, υπάρχει άμεση ανάγκη προώθησης μεγάλης κλίμακας επενδύσεων όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, ούτως έτσι ώστε η απόδοση τους να επιστρέψει γρηγορότερα στην οικονομία. Συνολικά, όπως καταλήγει η μελέτη, απαιτούνται 4,8 δισ.ευρώ, 1,7δισ. ευρώ για νέες κλίνες, άλλα 2,3 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και 800 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών.


Ωστόσο παρατηρείται και υπερπροσφορά κλινών σε περιοχές της χώρας που κατά κανόνα εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό κρατήσεων. Για την εκμετάλλευση αυτού του δυναμικού, ο οίκος προτείνει στοχευμένες πολιτικές μάρκετινγκ, ποιοτική αναβάθμιση του προιόντος, επιμήκυνση των σεζόν και αξιοποίηση κάθε δυνατής μορφής εναλλακτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την PwC θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις τουριστικής υποδομής, δηλαδή σε εκείνες τις παροχές και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής τουριστών (διατροφή, μεταφορές, μουσεία και αξιοθέατα).

Ταυτόχρονα οι ενέργειες μάρκετινγκ θα πρέπει να έχουν στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών, ενώ τα φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για την αύξηση του μεγέθους των τουριστικών επιχειρήσεων και την επέκταση ή αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων είναι απαραίτητα.

Την ανάγκη επισημαίνει και ο ΣΕΤΕ


«Αυτό που κρατά πίσω τον ελληνικό τουρισμό, είναι η έλλειψη επενδύσεων» έχει τονίσε παλαιότερη συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, προσθέτοντας ότι «η χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει την τουριστική βιομηχανία σε ένα νέο επίπεδο, εάν εισρεύσουν περισσότεροι πόροι και το κράτος άρει τα εμπόδια εισροής νέων κεφαλαίων».

Αναφερθείς στην ανάκαμψη της οικονομίας ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι «έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού και έχουμε ξεκινήσει ανοδική πορεία, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να εστιάσει στην παραγωγή». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ακόμη, ότι «ο αριθμός των τουριστών, που από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, θα μπορούσε να φτάσει και τα 40 εκατομμύρια, εάν παραταθεί η τουριστική περίοδος και εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν».

Όπως εξήγησε, για να γίνει αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς -όπως σημειώνει υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Προτείνει δε να τεθούν προς εκμετάλλευση άδεια κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο και παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Σημαντικό ρόλο σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να διαδραματίσει το κράτους και με τη βελτίωση των υποδομών, όπως των λιμανιών, των μαρίνων και των περιφερειακών αεροδρομίων, κυρίως στα νησιά, όπως και στην άρση προβλημάτων και καθυστερήσεων λόγω της υπερφορολόγησης, της ανασφάλειας που αισθάνονται οι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα και του υψηλού φορολογικού συντελεστή επί των πωλήσεων.



πηγη: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates