.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ !!!



Είναι δυνατή η παραχώρηση κύριας κατοικίας χωρίς επιβολή φορολογίας μέχρι 200 τετρ. μέτρων σε ανιόντες και κατιόντες Α βαθμού (από γονείς προ τέκνα και από τέκνα προς γονείς).

Ο δεχόμενος τη δωρεάν παραχώρηση της κατοικίας έχει τεκμήριο διαβίωσης για τη χρήση της δωρεάν παραχώρησης που δέχεται. Εφόσον το ακίνητο είναι άνω των 200 τετρ. μέτρων, τότε θα φορολογηθεί (τουλάχιστον τεκμαρτά) για την επιφάνεια άνω των 200 τετρ. μέτρων.

Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος υπολογίζεται ως εξής:


3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που ισχύει την 31/12 του έτους φορολόγησης. Ακόμη και στην περίπτωση μίσθωσης μεταξύ γονέων και τέκνων, το μίσθωμα αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 3% της αντικειμενικής κατά το έτος φορολόγησης.

Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας προς συγγενείς που δεν είναι Α βαθμού δε νοείται και υπάγεται σε κανονική φορολόγηση. Ομοίως, δε νοείται δωρεάν παραχώρηση ακινήτου για επαγγελματική χρήση.

Εξαιρέσεις

Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση στις ακόλουθες περιπτώσεις:


  • Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες (π.χ. γονείς, παππούδες κ.λπ.) ή κατιόντες (τέκνα κ.λπ.).
  • Προσοχή: Η εξαίρεση από τη φορολογία δεν καταλαμβάνει την δωρεάν παραχώρηση ακινήτου για δευτερεύουσα κατοικία ή εξοχική κατοικία, δηλαδή η απαλλαγή αφορά αποκλειστικά την κύρια κατοικία του διαμένοντος.
  • Δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στις αγροτικές εκτάσεις αυτές, περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις

Για τις περιπτώσεις που προκύπτει εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου το εισόδημα αυτό φορολογείται, με την κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα φορολογούμενος που απέκτησε πέρυσι εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του ύψους 10.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος φόρο 1.500 ευρώ.

Με συντελεστή 35% φορολογείται το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ ενώ ο συντελεστής 45% επιβάλλεται στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση γης και ακινήτων δηλώνεται από το φορολογούμενο που παραχωρεί δωρεάν το ακίνητό του.


ΠΗΓΗ: foroline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates