.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΥΨΟΥΣ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ DOBANK !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




2 δις ευρώ κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ιταλική doBank

Προ των πυλών βρίσκεται το πρώτο μαζικό "συγύρισμα" δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν κοινά οι τράπεζες και δεν εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις αρχές Μαΐου οι τράπεζες υπογράφουν τη βασική συμφωνία διαχείρισης (SLA) με την ιταλική doBank για τη μεταβίβαση δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ. Όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες, η μεταφορά των δανείων στην πλατφόρμα της doBank θα γίνει έως τον Ιούλιο προκειμένου σε σύντομο χρόνο να αποφασιστούν είτε αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων είτε η ρευστοποίηση μη βιώσιμων.

Το "πακέτο" που θα μεταβιβάσουν στη doBank οι τράπεζες αφορά 300 περιπτώσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της Οικονομίας, με δανειακή έκθεση 5 – 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δανεισμό με κοινές πιστώτριες και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο οποίος είναι σε καθυστέρηση όχι μόνο ετών, αλλά ακόμη και από τις 90 ημέρες. Όπως αποφάσισαν στην προ ημερών συνάντησή τους οι τράπεζες, στόχος για τα δάνεια αυτά είναι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη μεταβίβασή τους στη doBank, να υλοποιηθεί στρατηγική σε τρεις κατευθύνσεις:


α) ρευστοποιήσεις μη βιώσιμων επιχειρήσεων ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν το ελάχιστο δυνατόν από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει,
β) ρυθμίσεις δανείων,
γ) αναδιαρθρώσεις "ελαφριάς" ή "βαριάς" μορφής στο υφιστάμενο χρέος των επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής, η διαχείριση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρόκειται να μεταβιβάσουν οι τράπεζες είναι ατελής, λόγω του διαφορετικού βαθμού του δανεισμού, των καλυμμάτων και της στρατηγικής της κάθε τράπεζας. Πλέον, με τα θέματα λειτουργικής φύσεως που απομένει να διευθετήσουν οι τράπεζες για τη μεταβίβαση στη doBank (λειτουργία των τεχνολογικών συστημάτων, εμπλοκή δικηγόρων και εκτιμητών, συνεννόηση των τραπεζών, επικοινωνία με τους οφειλέτες, νέες συμβάσεις), στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων θα προβλέπεται η κατάρτιση μίας συνολικής σύμβασης της επιχείρησης, κοινής και για τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες. Έτσι, θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι λύσεις για υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο το αρχικό ποσό των δανείων 2 δισ. ευρώ που θα μεταβιβαστούν στη doBank, να αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ το 2019.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ από την τελευταία έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου, το χαρτοφυλάκιο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 57%, έναντι 41,8% συνολικά για τα επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Ο στόχος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων των τραπεζών προβλέπει μείωσή τους από τα 60,1 δισ. ευρώ του Ιουνίου 2017, στα 37,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια (σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) προβλέπεται να μειωθούν από τα 40,6 στα 21,4 δισ. ευρώ.

Η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο στόχο μείωσης των συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, ανέρχεται σε 30%. Πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση κατά 37,2 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (από τα 101,8 δις. τον Ιούνιο 2017, στα 64,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019), θα πρέπει να γίνει κατά το ποσό των 11,2 δισ. ευρώ από τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.




πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates