.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΔΟΥΛΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ 1.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ !!!

ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/04/blog-post_78.html




Κάλεσμα σε 1.000 επιχειρήσεις, που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε δύο ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα, αναμένεται να απευθύνουν οι τράπεζες, προτείνοντας στους εν λόγω επιχειρηματίες να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Το προσκλητήριο - κάλεσμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να σταλεί σταδιακά εντός του Μαΐου στο σύνολο των 1.000 επιχειρήσεων με χρέη από 50.000 έως και 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν επιλεγεί ειδικά για αυτό τον σκοπό και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.




Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας οι τράπεζες επιχειρούν να επανεκκινήσουν τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών, που έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί να περιορίζονται μόλις στις 804, ενώ αυτές που έχουν τελεσφορήσει, δηλαδή καταλήξει σε ρύθμιση, δεν ξεπερνούν τις 30. Η πορεία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών αποδεικνύεται οδύσσεια για εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζει ο νόμος, «βολοδέρνουν» στα διαφορετικά πεδία της πλατφόρμας, συλλέγοντας δικαιολογητικά και στοιχεία πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που αποδεικνύεται επίσης χρονοβόρα και επίπονη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 29.608 επιχειρήσεις που έχουν μπει έστω διερευνητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι 5.232 έχουν πάρει εισιτήριο επιλεξιμότητας, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αλλά και πάλι, μόλις οι 804 έχουν ολοκληρώσει τα βήματα και έχουν υποβάλει την πολυπόθητη αίτηση. Το χάσμα που χωρίζει αυτά τα δύο μεγέθη υποκρύπτει και τη γραφειοκρατία που υπάρχει στο σύστημα και η οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί όλους τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους μπαίνει σταδιακά στην πλατφόρμα μια σειρά αναγκαίων στοιχείων για να μπορέσει μια επιχείρηση να ολοκληρώσει την αίτηση ρύθμισης των χρεών της. Ο αριθμός των δικαιολογητικών, που φθάνει τα 27, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ταχεία προώθηση των αιτήσεων, ενώ ένας ουσιαστικός λόγος καθυστερήσεων είναι η διασταύρωση των στοιχείων για τους εγγυητές, που απαλλάσσονται των ευθυνών τους μόνο εάν πιστοποιηθεί ότι δεν έχουν περιουσία. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η απουσία στοιχείων για τους εγγυητές είναι ένας από τους βασικούς λόγους απόρριψης μιας αίτησης, ακόμη και αν μια επιχείρηση πληροί τα κριτήρια. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι η αδυναμία της επιχείρησης να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε είδος ρύθμισης χρέους, δηλαδή η αδυναμία της να πληρώνει οποιοδήποτε ύψος δόσης.

Οι τράπεζες, που δέχονται από την πλευρά τους ισχυρή κριτική για τις προθέσεις τους και την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με την προώθηση βιώσιμων λύσεων για επιχειρήσεις που έχουν χρέη σε πολλαπλούς πιστωτές, επιχειρούν με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν να άρουν την έντονη δυσπιστία που υπάρχει και να πείσουν ότι στηρίζουν τη διαδικασία. Παίρνοντας έτσι την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιχειρούν να αποδείξουν έμπρακτα ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις ίδιες, αλλά εγγενή προβλήματα της διαδικασίας. Οι συγκεκριμένες 1.000 επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί έχουν περάσει ήδη το σκανάρισμα των κριτηρίων που προβλέπονται από τον νόμο και επιπλέον χρωστούν σε πάνω από μία τράπεζα, γεγονός επίσης που τις καθιστά επιλέξιμες για την ένταξή τους στην πλατφόρμα.

Ζητούμενο είναι εάν μαζί με τα χρέη στις τράπεζες έχουν και χρέη προς το Δημόσιο –εφορία ή Ταμεία–, κάτι που θα διαπιστωθεί ευθύς αμέσως με την ένταξή τους στην πλατφόρμα, στον βαθμό που η ΑΑΔΕ έχει «φορτώσει» πλέον το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται από την πλευρά του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών, και τα 21 από τα 27 δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την υποβολή της αίτησης, και που η μη ψηφιοποίηση κάποιων από αυτά μέχρι σήμερα καθυστερούσε σημαντικά τη διαδικασία. Μεταξύ των αλλαγών που αναμένεται να προωθηθούν το προσεχές διάστημα, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης, είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, εφόσον αυτές κρίνονται βιώσιμες, να προσκομίζουν κάποια από τα δικαιολογητικά, π.χ. το πιστοποιητικό μη πτώχευσης, στην πορεία της διαδικασίας, χωρίς να μπλοκάρει το όλο εγχείρημα.



ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates