.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Η ΑΑΔΕ !!!

ΠΩΣ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΒΡΟΧΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ...
Τι απέγιναν οι χιλιάδες υποθέσεις που είχαν «ξεχαστεί» στο ΣΔΟΕ ;;;




Από τις 23 Απριλίου του 2010, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε στο Καστελόριζο την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, ως σήμερα ο ελληνικός λαός ακούει διαρκώς τους δανειστές να καταγγέλλουν με τον πιο σφοδρό τρόπο την τεράστια φοροδιαφυγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Αποδίδουν, μάλιστα, σε αυτήν τα περισσότερα από τα δεινά που περνάει σήμερα ο ελληνικός λαός. Δεν έχουν άδικο. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή των οικονομικά ισχυρών αυτού του τόπου αποτελούν σίγουρα μία από τις βασικές αιτίες των σφοδρών προβλημάτων που βασάνισαν και βασανίζουν τους Ελληνες.

Θα υπέθετε κανείς, λοιπόν, ότι έπειτα από όλη αυτή τη ρητορική κατά της φοροδιαφυγής κύριο μέλημα των δανειστών θα ήταν να πληρώσουν επιτέλους οι ισχυροί τις παλιές... υποχρεώσεις τους. Κι όμως τα πράγματα κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η«δημοκρατία» στη διάρκεια αυτής της έρευνας που ξεκινά σήμερα, οι δανειστές όχι μόνο δεν επιδίωξαν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής («λίστα Λαγκάρντ», «λίστα Μπόργιανς» κι όχι μόνο) και να καταλογιστούν φόροι, αλλά φρόντισαν μεθοδεύοντας αριστοτεχνικά κάθε κίνηση να περάσουν οι υποθέσεις αυτές στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, κυριολεκτικά ανέγγιχτες. Γιατί όλα αυτά; Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς ότι όλα τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή δεν υπολογίζονται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση φόρων και κοινωνική πολιτική. Προφανώς τα σχέδια των δανειστών δεν εξυπηρετούνται μέσω της κοινωνικής ανακούφισης.


Την ίδια στιγμή οι Ελληνες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με νέα μείωση τόσο του αφορολογήτου όσο και των συντάξεων, ενώ από τις 27 Απριλίου οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες ξεκινούν και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο. Από το πλάνο δεν λείπουν και οι κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω. Ενδεικτικά θα εκτελούνται καθημερινά 2.800 κατασχέσεις.

Για να πετύχουν όλους τους παραπάνω στόχους τους, λοιπόν, οι «εντιμότατοι» δανειστές μας, δημιούργησαν με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων ένα καλό «πλυντήριο» φοροδιαφυγής που φέρει το όνομα ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Αποτελεί τη μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) σε ανεξάρτητη Αρχή. Ανεξάρτητη, βεβαίως, σημαίνει ότι ελέγχεται μόνο από τους δανειστές, ενώ ο γενικός γραμματέας της είναι ο «απόλυτος άρχων» επί των κρατικών εσόδων. Ενα καλό κράτος εν κράτει, δηλαδή.

Οπως αναφέραμε και στην προαναγγελία της έρευνάς μας, με την ίδρυση αυτής της Αρχής και την αποψίλωση του ΣΔΟΕ, όπως αυτά περιγράφονται στο τρίτο Μνημόνιο που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2015, ολοκληρώθηκε μία από τις υποχρεώσεις που είχαμε ήδη αναλάβει από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου: να παραχωρήσουμε τον έλεγχο των κρατικών εσόδων στους δανειστές. Ετσι απολέσαμε κάθε εθνική κυριαρχία, καθώς κυρίαρχη κυβέρνηση και λαός χωρίς τον έλεγχο των κρατικών εσόδων δεν υπάρχει.

Απώλειες

«Από 30/10/2015 όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. [...]. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται λεπτομέρειες και κάθε διαδικαστικό ζήτημα για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων, που ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ, στη ΓΓΔΕ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στον βασικό νόμο του τρίτου Μνημονίου. Στην πραγματικότητα όμως στο ΣΔΟΕ βρίσκονταν για έλεγχο 39.500 υποθέσεις κι όχι 3.500 και η συντριπτική πλειονότητά τους αφορούσε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Τι έγινε άραγε με τις υπόλοιπες;

Το μεγάλο πλήθος αυτών των υποθέσεων πολύ απλά δεν μεταφέρθηκε ποτέ στη νέα Αρχή, τη στιγμή που το ΣΔΟΕ έχανε κάθε δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου. 


Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως δείχνει και το «Εμπιστευτικό κι Επείγον» έγγραφο που παραθέτουμε, ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δάνης προειδοποιούσε τα στελέχη της κυβέρνησης, τον τότε εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και την τότε γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, για τον κίνδυνο να χαθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με τις γνωστές λίστες, καθώς πολλές από αυτές δεν θα μεταφέρονταν καν στη ΓΓΔΕ. Φυσικά οι επικλήσεις του δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Παναγιώτης Δάνης παραιτείται δύο μήνες μετά.

Οι πενιχρές εισπράξεις από «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς»

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ ότι οι εισπράξεις από τις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς» ήταν τελικά πενιχρές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, βεβαιώθηκαν 919.000.000 ευρώ σε φόρους και εισπράχτηκαν μόλις 107.000.000. Η είδηση δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Εξάλλου, μετά την απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριου και τρεις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που θα αναπτύξουμε περισσότερο της επόμενες μέρες, οι υποθέσεις αυτές θεωρούνται πλέον οριστικά παραγεγραμμένες.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό κάποιοι από τους φορολογουμένους οι οποίοι εμπλέκονται στις υποθέσεις που παραγράφονται κι έχουν καταβάλει χρήματα ως προκαταβολή φόρου για την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια να διεκδικήσουν και να πάρουν πίσω αυτά τα χρήματα. Φυσικά, όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις εξαγγελίες για πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής (σ.σ.: ειδικοί επί του θέματος υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν θα ελεγχθούν υποθέσεις που συνολικά αγγίζουν τα 550 δισ. ευρώ).

Στην ιστορία θα προστεθεί αργότερα και μία λίστα με πιθανόν ύποπτες διαγραφές φόρων που ενεργούνται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), η οποία ανήκει στην ΑΑΔΕ, κάνει βόλτες από εισαγγελικά γραφεία σε εισαγγελικά γραφεία κι από εκεί στο γραφείο της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Αλλά με αυτή τη λίστα, όπως και με πολλά άλλα που αφορούν στην ΑΑΔΕ, θα ασχοληθούμε ενδελεχώς τις επόμενες μέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates