.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ & ΕΚΤ !!! ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BAD BANK !!!

ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2013
Στη δημιουργία ελληνικής bad bank, έχουν καταλήξει Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα οξυμένο και παρά τους πιεστικούς στόχους που έχουν τεθεί δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί !!!



Τον δρόμο για ελληνική Bad Bank ανοίγουν Κομισιόν και ΕΚΤ: Η πανευρωπαϊκή στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια, που ανακοινώνεται εντός των ημερών προβλέπει τη δημιουργία εθνικών bad banks και όχι πανευρωπαϊκό μηχανισμό !!!

Σύμφωνα με πληροφορίες η δημιουργία bad bank είναι ειλημμένη απόφαση, αλλά απομένει ο χρόνος συγκρότησης και λειτουργίας της. Η ελληνική «κακή τράπεζα» στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια, θα αποτελέσει ένα μέρος του ευρύτερου σχεδίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια υπερβαίνουν το 1 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 10% είναι των ελληνικών τραπεζών, ενώ τεράστιο πρόβλημα έχει και η Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέστηκαν κατ΄ αρχήν να δημιουργήσουν μια πανευρωπαϊκή bad bank η οποία όμως απορρίφθηκε από τις χώρες του Βορά, οι οποίες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό, θα επωμίζονται οι ίδιες τα βάρη των χωρών του Νότου.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο πρόβλημα των τραπεζών, καταλήγουν στη σύσταση εθνικών bad bank, ενώ στις επόμενες μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση, το σχέδιο που θα προβλέπει τη δημιουργία εθνικών bad banks και θα καθορίζει τους γενικούς κανόνες λειτουργίας τους. Η προοπτική της ανακοίνωσης του γενικού πλαισίου από την Κομισιόν ήταν αυτή που ώθησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, να κάνει νύξη για τη δημιουργία bad bank, στις 26 Φεβρουαρίου, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται πως τα σημερινά υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένα κράτη - μέλη ενδέχεται, λόγω του μεγέθους τους, να μη μπορέσουν να μειωθούν με ικανοποιητικό ρυθμό, παρά την οικονομική ανάκαμψη.

Σημειώνεται πάντως, ότι η Ελλάδα έχει προτείνει από το 2013 και εξακολουθεί να το προτείνει, τη δημιουργία bad bank ώστε αν εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά το ελληνικό αίτημα έπεσε σε «βράχο» άρνησης.

Σήμερα όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, για να αντιμετωπίσουν τη «Λερναία Ύδρα» των κόκκινων ελληνικών δανείων.

Παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των NPEs, με ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, το τέλος του 2019 θα βρει τις ελληνικές τράπεζες με δείκτη NPEs στο 35,2%.

Θα πρόκειται για επίπεδα σημαντικά μειωμένα μεν από το σημερινό 44,6%, αλλά πάρα πολύ μακριά, από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που κινείται στο 4,6%.

Κοντολογίς, η πανευρωπαϊκή στρατηγική έχει καταλήξει στη δημιουργία εθνικών bad banks και έχει απορρίψει την ιδέα πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, ενώ ο σχεδιασμός θα αφορά στη μεταβίβαση επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όχι το σύνολο. Θεωρείται βέβαιο ότι οι εταίροι, μέσω της ΕΚΤ, θα θέσουν ειδικούς όρους, τόσο στα δάνεια που θα μεταβιβαστούν όσο και στο χειρισμό των δανείων και των δανειοληπτών που θα βρεθούν στην bad bank.

Προειδοποιούν δε, ότι οι όροι και οι πιέσεις και οι πλειστηριασμοί, όχι μόνο δεν θα διαφοροποιηθούν, αλλά θα ενισχυθούν απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates