.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 12 FUNDS ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ATTICA BANK !!!

ΥΨΟΥΣ 700.000.000€
Δώδεκα επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700,5 εκατ. ευρώ, που προωθεί η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.




Η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται έως τα τέλη Απριλίου, ενώ στις αρχές Μαΐου τοποθετείται και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως του ποσού των 198 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων.

Η δεύτερη τιτλοποίηση της τράπεζας προωθείται στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ποσοστό κάτω από το 20% και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%. Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε σε 37% (από 55,4% το 2016), ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συνολικές προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις ανήλθε σε 40% (από 49,9% το 2016) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της διαδικασίας των virtual data rooms για την τιτλοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας έχουν συμμετάσχει σύμφωνα με πληροφορίες δώδεκα επενδυτικά σχήματα και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα μέσα Απριλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη τιτλοποίηση που πραγματοποιεί η τράπεζα – έχει προηγηθεί το 2017 η μεταβίβαση 1,3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία ABS METEXELIXIS S.A., η οποία εξέδωσε και μεταβίβασε στην τράπεζα:

• Ενα ομόλογο Σειράς Α, υψηλής εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 343,25 εκατ. ευρώ (Senior Note).

• Ενα ομόλογο Σειράς Β, μειωμένης εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 357,25 εκατ. ευρώ (Junior Note).

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής θα κρίνει ώς ένα βαθμό και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 198 εκατ. ευρώ που ακολουθεί αμέσως μετά με μετρητά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Tην αύξηση έχει εγκρίνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, δηλαδή ο ΕΦΚΑ, που ελέγχει σήμερα το 50,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης για τη μείωση του ποσοστού που διαθέτει στην τράπεζα κάτω από το 50%. Ο βασικός μέτοχος αναμένεται να διατηρήσει το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας, δηλαδή το 33,3%, συμμετέχοντας στην αύξηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το ποσό περίπου των 70 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης, η αύξηση αποσκοπεί στο να στηριχθεί η ανάπτυξη της τράπεζας σε υγιείς βάσεις και να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 100,2 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή νέων επενδυτών θα κριθεί από τα αδιάθετα υπόλοιπα μετά την κάλυψη από τους παλαιούς μετόχους της τράπεζας.



ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates