.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ & ΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ !!!

ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Ο νόμος (Ν. 3345/2005) ορίζει σαφώς ότι απαλλάσσονται τα μη χρησιμοποιούμενα/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τα τέλη «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά».


Με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί την απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από τον χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη δημοτική αρχή.

Αφορμή για τη σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου, κ. Ανδρέα Ποττάκη, στάθηκαν οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δηλωθεί ως κενά από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Ο Συνήγορος καλεί τις δημοτικές αρχές να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία και τη νομολογία και να αποδέχονται αναδρομικά υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κενά ακίνητα (οι οποίες εξάλλου μπορούν να διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις και τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης).

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η παραπάνω πρακτική των δήμων συνιστά ένα είδος «κρυφού χαρατσιού», η οποία αναδείχθηκε έπειτα από σχετικές ενέργειες της τοπικής οργάνωσης της Ομοσπονδίας στη Ρόδο, όπου αποκαλύφθηκε ότι η εκεί δημοτική αρχή χρέωνε υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε μη ηλεκτροδοτούμενα και αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν είχε δηλωθεί από την ημερομηνία διακοπής ρευματοδότησης στην οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς κρίθηκε επιβεβλημένη, τόσο λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού σχετικών αναφορών που δέχθηκε η εν λόγω αρχή, όσο και λόγω της μη ενιαίας αντιμετώπισης του θέματος από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων, στο σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί σε όλους τους δήμους της χώρας, επισημαίνεται ότι ο σχετικός νόμος (Ν. 3345/2005) είναι σαφής, καθώς ορίζει ότι απαλλάσσονται τα μη χρησιμοποιούμενα/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τα τέλη «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά». Ο νομοθέτης δεν θέλησε να ορίσει χρονικό πλαίσιο άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία. Σύμφωνα συνεπώς με το γράμμα της διάταξης, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να προσκομιστεί στον δήμο και σε χρόνο μεταγενέστερο της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά παρελθόντα γεγονότα. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 781/2010 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά αποκλειστικώς και μόνον γεγονότα παρόντα ή παρελθόντα, όχι όμως μέλλοντα.


πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates