.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ: Η ΕΕ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ 8 ΧΩΡΕΣ !!!

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ...
Στις 23 Ιανουαρίου συνέρχεται το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin και αναμένεται να αποσυρθούν από τη μαύρη λίστα ο Παναμάς, τα νησιά Μπαρμπέιντος, το Μακάο, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία και η Γρενάδα !!!




Εναν μήνα μετά την υιοθέτηση από την Ε.Ε. της «μαύρης λίστας» φορολογικών παραδείσων που περιλαμβάνει 17 τρίτες χώρες, οι «8» επέδειξαν «καλή διαγωγή» και πρόκειται να πάρουν εξιτήριο.

«Paradise fiasko»...

Οπως έγινε γνωστό, στις 23 του μηνός που συνέρχεται το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin, αναμένεται να αποσυρθούν από τη «μαύρη λίστα» ο Παναμάς, τα νησιά Μπαρμπέιντος, το Μακάο, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία και η Γρενάδα.

Μάλιστα, η απόφαση για την απόσυρσή τους θα ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών χωρίς να γίνει συζήτηση (σημείο Α) διότι κανένα κράτος-μέλος δεν εξέφρασε επιφύλαξη...


Χρειάστηκε, λοιπόν, ενάμισης χρόνος για να μαγειρευτεί και να υιοθετηθεί με τυμπανοκρουσίες στις 5 Δεκεμβρίου 2017 η «μαύρη λίστα» των 17 φορολογικών παραδείσων από τους υπουργούς των κρατών-μελών και μόλις ένας μήνας για να βγουν «λάδι» οι οκτώ από αυτούς, μεταξύ των οποίων βγάζουν μάτι ο Παναμάς, τα νησιά Μπαρμπέιντος, η Γρενάδα και το Μακάο...

Οι Βρυξέλλες θα δώσουν «συγχωροχάρτι» στις εν λόγω χώρες, με το επιχείρημα ότι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με την Ε.Ε. για την... καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες εξέτασαν τις δεσμεύσεις των «8» και έκριναν ότι ικανοποιούν τις απαιτήσεις των «28» για την έξοδο από τη «μαύρη λίστα», στην οποία θα παραμείνουν πλέον 9 χώρες (Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νησιά Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο) που δεν συμμορφώθηκαν ακόμη με τις κοινοτικές υποδείξεις.

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την απόφαση του Εcofin στις 23 Ιανουαρίου, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε προχθές από το Παρίσι ότι ορισμένες χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» ανέλαβαν συμπληρωματικές δεσμεύσεις και αναμένεται να εξέλθουν από αυτήν.

Επιτήρηση

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι «8» θα παραμείνουν υπό στενή επιτήρηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν.

Και θα μεταφερθούν στην «γκρίζα λίστα» που περιλαμβάνει 47 χώρες οι οποίες δεν τηρούν όλες τις προϋποθέσεις φορολογικής συνεργασίας και έχει δοθεί από την Ε.Ε. προθεσμία μέχρι τα τέλη του 2019 για να συμμορφωθούν. Διαφορετικά θα ενταχθούν στη «μαύρη λίστα».

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Αλβανία, η Ανδόρα, οι Βερμούδες, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, τα νησιά Κεϊμάν και Κουκ, η ΠΓΔΜ, η νήσος Μαν, το Λιχτενστάιν, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία, το Κατάρ, οι Σεϊχέλες κ.ά.

Την 5η Δεκεμβρίου που υιοθετήθηκε η «μαύρη λίστα» από το Εcofin, οι υπουργοί δεν συμφώνησαν στις κυρώσεις που θα επιβληθούν στις χώρες οι οποίες θα αγνοήσουν τις κοινοτικές απειλές.

Ορισμένα κράτη-μέλη με επικεφαλής το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία υποστήριξαν ότι αρκεί η ένταξη στη λίστα...

Τα συμφέροντα είναι τεράστια στο θέμα των φορολογικών παραδείσων και πολλά κράτη-μέλη σφυρίζουν αδιάφορα, παρά τις αποκαλύψεις των LuxLeaks στα τέλη του 2014, των Panama Papers τον Απρίλιο 2016 και των Paradise Papers τον Νοέμβριο 2017.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates