.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η ΤτΕ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ESA 2010 !!!

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Η ΤτΕ «απειλεί» την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών λόγω προτύπων ESA 2010.




Μια άγνωστη πτυχή της συνεχώς υπό αμφισβήτηση αξιοπιστία της Ελλάδας έφερε η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Τράπεζα της Ελλάδας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα των ελληνικών στατιστικών. 

Στην τελική ευθεία λοιπόν της ολοκλήρωσης και του τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας (Αύγουστος του 2018), η Τράπεζα της Ελλάδας "αρνείται" (;) να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας, οι οποίες αναφέρονται στην υποχρέωσή της για την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης. 

Οι Χρηματοπιστωτικοί Λογαριασμοί είναι τμήμα των εθνικών λογαριασμών και επικεντρώνονται στη χρηματοοικονομική διάρθρωση της οικονομίας. 



Αποτυπώνουν, σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, όλες τις συναλλαγές μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας (χρηματοπιστωτικός τομέας, γενική κυβέρνηση, νοικοκυριά, μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, εξωτερικός τομέας), που οδηγούν στη δημιουργία είτε απαιτήσεων είτε υποχρεώσεων. 

Έτσι, οι Χρηματοπιστωτικοί Λογαριασμοί καταγράφουν: 

(α) τη ροή των χρηματοδοτικών πόρων από τομέα σε τομέα (ποιος χρηματοδοτεί ποιον), καθώς και το είδος των πόρων αυτών (π.χ. καταθέσεις, ομολογίες, μετοχές), και
(β) το ενεργητικό και το παθητικό κάθε τομέα της οικονομίας, όπως διαμορφώνονται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή από τη συσσώρευση απαιτήσεων και υποχρεώσεων. 

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα;
Η κατάρτιση των λογαριασμών αυτών θα πρέπει να γίνεται με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών ESA 2010, προσαρμόζοντας ουσιαστικά τα δεδομένα της σε εθνικολογιστική βάση.Και αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος δεν το κάνει. 

Δεν έχει προσαρμοστεί τεχνικά στο σύστημα αυτό, επομένως δεν είναι εφικτός ο συνυπολογισμός των στοιχείων αυτών από την ΕΣΤΑΤ και τη Eurostat στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το Ακαθάριστο Εγχώριοι Εισόδημα της Ελλάδος.
Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι η Eurostat να μην λαμβάνει υπόψιν της τα στοιχεία που στέλνει η ΤτΕ λόγω «ασυμβατότητας». 

Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει τα προβλήματα στα στοιχεία της ΤτΕ, ζητώντας της τη συμμόρφωση, χωρίς αποτέλεσμα όμως.
Κι αν συνεχίσει η μη συμμόρφωση τότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία επί παραβάσει και να εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη.

Κι αν συμβεί αυτό, τότε το ζήτημα της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδος θα επανέλθει στο προσκήνιο, δημιουργώντας νέες εντάσεις.


πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates