.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :


Τράπεζες: Ξαφνικό «μπόνους» για τα stress tests !!!

Η προφορική ενημέρωση από SSM ότι θα προσμετρηθούν στην άσκηση προσομοίωσης οι πωλήσεις assets που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του stress test. Μόνο το ελληνικό ρίσκο θα στρεσάρει ο επόπτης. Τα σχέδια των τραπεζών. 

«Γκάζι» στα πωλητήρια χαρτοφυλακίων δανείων και θυγατρικών πατούν οι τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σχετικές συναλλαγές ως τον προσεχή Μάιο, όταν αναμένεται να τελειώσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Παρότι η μεθοδολογία της πανευρωπαϊκής άσκησης (σ.σ. το ελληνικό σκέλος θα διεξαχθεί νωρίτερα, λόγω της λήξης του προγράμματος) έχει οριστικοποιηθεί και προβλέπει τη διεξαγωγή της με στατικό μοντέλο, οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί προφορικά από τον επόπτη ότι οι συναλλαγές, που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος της άσκησης θα συνυπολογιστούν στα αποτελέσματά της.

Με βάση τη μεθοδολογία, όπως οριστικοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η άσκηση θα «στρεσάρει» τα στοιχεία ισολογισμού που θα εμφανίσουν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως, όμως, αποκάλυψε η διοίκηση της Εθνικής στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, ο επόπτης θα συνυπολογίσει, κατ' εξαίρεση, τις κινήσεις απομόχλευσης που θα έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. διενέργεια της συναλλαγής). Αν αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης ή στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP) που θα ακολουθήσει, δεν έχει διευκρινισθεί.

Περισσότερες πληροφορίες θα λάβουν πιθανώς οι τραπεζίτες τις αμέσως προσεχείς ημέρες καθώς θα επισκεφθούν την Αθήνα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού από τις δύο διευθύνσεις που θα τρέξουν το stress test.

Εφόσον δοθεί ο κατ' εξαίρεση συνυπολογισμός των ολοκληρωμένων συναλλαγών στο stress test, θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Εθνική αλλά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Τα «ώριμα» πωλητήρια της Εθνικής

Η Εθνική αναμένει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της σερβικής θυγατρικής της. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της πώλησης της Banca Romaneasca και του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής (ως τα τέλη Φεβρουαρίου). Από τις τρεις παραπάνω κινήσεις αναμένει ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων κατά 190 μονάδες βάσης.

Επιπρόσθετα, η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μειώσει το ελληνικό ρίσκο της τράπεζας, που είναι και αυτό που θα «στρεσάρει» ο επόπτης καθώς οι διεθνείς δραστηριότητες στη συγκεκριμένη άσκηση μπαίνουν σε δεύτερο φόντο.

Η Εθνική προγραμματίζει επίσης να ολοκληρώσει ως τον Μάιο την πώληση δύο χαρτοφυλακίων δανείων. Το πρώτο θα αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας περίπου 3 δισ. Εξ αυτών περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα είναι εντός ισολογισμού, επομένως η πώλησή τους θα μετρήσει στο stress test.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει εντός του πρώτου τριμήνου του 2018. Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο αφορά σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις και στόχος είναι να ολοκληρωθεί ως τον Μάιο. Η Εθνική δεν έχει παράσχει στοιχεία για το ύψος του χαρτοφυλακίου.

Οι αθόρυβες κινήσεις της Alpha Βank

Αντίστοιχα, η Alpha αναμένεται να ολοκληρώσει πριν το stress test τη μεταβίβαση δύο χαρτοφυλακίων δανείων στη Ρουμανία (σ.σ. ο διαγωνισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί) καθώς και την πώληση άλλων δύο χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα.

Το πρώτο, ονομαστικής αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ, αφορά σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (project Venus), εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ είναι δάνεια εντός ισολογισμού. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει να τρέχει τις επόμενες ημέρες, με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών να έχει προγραμματισθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο αφορά σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις και στόχος είναι να έχει πωληθεί ως τον Μάιο.

Μπαράζ κινήσεων από Πειραιώς

Η Πειραιώς, από την πλευρά της, υπολογίζει στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Avis Hellas και πιθανώς στην πώληση ως τον Μάιο του σχήματος Attica-HSW, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την περαιτέρω μείωση της θέσης της στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό μέτωπο άνοιξε το Data Room για την πώληση/τιτλοποίηση δανείων περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επί των οποίων έχει ενέχυρα σε ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (project AMOEBA). Ο προγραμματισμός προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (project Arctos), εκ των οποίωντο 1 δισ. ευρώ είναι εντός ισολογισμού.

Τέλος, η Eurobank ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της ρουμανικής θυγατρικής της, ενώ προγραμματίζει την πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, εντός του 2018, χωρίς να έχει διευκρινίσει αν στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή ως το τέλος του stress test.

Επιπρόσθετα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των δανείων της Euromedica από Alpha, Eurobank και Εθνική, ενώ ως τον Μάιο οι τράπεζες προσδοκούν να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση των Νηρεύς ΝΗΡ -7,95% και Σελόντα.

Το 2016 ήταν χρονιά κερδών για τις τράπεζες μετά από ζημιές 7 δισεκ. το 2015 αλλά το 2017 τα οργανικά κέρδη μειώνονται !!!

Συνολικά για το 2017 οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχουν και σε ποια κλίμακα κέρδη αποκλειστικά λόγω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση.
Το 2016 ήταν συνολικά μια χρονιά κερδών για τις ελληνικές τράπεζες μετά από μια μακρά περίοδο μεγάλων – ιστορικών ζημιών.
Το 2015 οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ζημίες 7 δισεκ. και υποχρεώθηκαν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά όπου και οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες εμφάνισαν κέρδη, εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί άθλος τηρουμένων των αναλογιών, των δυσκολιών και εν μέσω μιας αξιολόγησης που έχουν παρέλθει 14 μήνες και ακόμη δεν έχει κλείσει.
Το 2016 οι τράπεζες με στήριξη προφανώς και εκτάκτων εσόδων ειδικά στην Eurobank π.χ. Eurolife κατέγραψαν κέρδη και με αυτό τον τρόπο θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα μειωθούν τα κεφάλαια.
Επίσης το 2016 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα μειωθεί έστω και οριακά ο αναβαλλόμενος φόρος.
Όσο οι τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη θα μειώνεται ο αναβαλλόμενος φόρος.
Οι τράπεζες θα αρχίσουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις 29 Μαρτίου του 2017 η Eurobank, στις 30 Μαρτίου Εθνική και Alpha bank και 31 Μαρτίου Πειραιώς για την οικονομική χρήση 2016.
Το 2016 παρά την θετική χρονιά ίσως να μην είναι ενδεικτική καθώς για το 2017 με όρους οργανικών εσόδων αναμένεται μείωση και λόγω της αύξησης στο α΄ τρίμηνο του 2017 των νέων NPLs.
Οι επιδόσεις του 2016 έχουν σχεδόν αποτιμηθεί στις αποτιμήσεις αλλά το ενδιαφέρον θα είναι οι αναφορές των διοικήσεων στις τηλεδιασκέψεις όπου θα δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για το 2017.
Με βάση όλες τις ενδείξεις
1)Οι καταθέσεις μέχρι τις 24 Μαρτίου του 2017 είχαν μειωθεί κατά 3,84 δισεκ. στα 118 δισεκ.
2)Τα νέα NPLs στο α΄ τρίμηνο του 2017 ανήλθαν στα 1,57 δισεκ.
3)Οι στόχοι για τα NPEs θα επιτευχθούν οριακά ή θα τους προσεγγίσουν οριακά οι τράπεζες.
4)Εξαιρώντας την έκτακτη κερδοφορία για το 2017 π.χ. Εθνικής, τα οργανικά κέρδη των τραπεζών δεν θα αυξηθούν το 2017 αντιθέτως τα οργανικά κέρδη μειώνονται.
5)Σε ορισμένες τράπεζες θα αυξηθούν τα έκτακτα αλλά ως γνωστό τα έκτακτα είναι εφάπαξ…
6)Συνολικά για το 2017 οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχουν και σε ποια κλίμακα κέρδη αποκλειστικά λόγω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση.
Γενικώς πάντως θα ασκηθεί πίεση στους ισολογισμούς των τραπεζών.


Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα χρήσης 2016 των ελληνικών τραπεζών 

Τράπεζες 
Αποτελέσματα 2015 
Αποτελέσματα 2016 Ε
Αποτελέσματα 9μηνου 2016 
Πειραιώς 31/3/2017 
-1,85 δισ
+21 εκατ
+14 εκατ
Εθνική 
30/3/2017 

-2,62 δισ
+50 εκατ
+26 εκατ
Eurobank29/3/2017
-1,18 δισ
+219 εκατ 
+191,8 εκατ
Alpha bank30/3/2017 
-1,371 δισ
+48 εκατ
+22 εκατ 
Σύνολο 
-7,021 δισ
+338 εκατ
+254 εκατ 
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews


ΠΗΓΕΣ
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1579845/trapezes-xafniko-mponoys-gia-ta-stress-test.html
http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/299314-to-2016-htan-chronia-kerdwn-gia-tis-trapezes-meta-apo-zhmies-7-disek-to-2015-alla-to-2017-ta-organika-kerdh-meiwnontai.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates