.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ...
Όργιο εργασιακών παραβάσεων βρίσκει το ΣΕΠΕ στις τράπεζες !!!



Κυνήγι στους τραπεζίτες

Είναι προφανές ότι με την ανάληψη του υπουργείου Εργασίας από την Έφη Αχτσιόγλου εδώ και ένα και πλέον χρόνο και την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του Ειδικού Γραμματέα στο Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας, κάτι έχει αλλάξει στο ΣΕΠΕ. Ξαφνικά, άρχισαν να πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι μέχρι και σε τομείς, όπως ο κλάδος των τραπεζών, που βρίσκονταν σχεδόν μόνιμα, στο απυρόβλητο. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, άρχισαν να πέφτουν και πρόστιμα σε αυτό τον «ξεχασμένο» κλάδο.

Όλως τυχαίως τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ βρήκαν στα υποκαταστήματα, αλλά και στα κεντρικά, των τραπεζών… λαβράκια. Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάιο όταν επιβλήθηκε πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ σε μία και μόνο τράπεζα, επειδή στο κεντρικό της κατάστημα «έκανε πάρτυ» η υπερωριακή απασχόληση. Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ που τους επισκέφτηκε βρήκε σχεδόν 100 εργαζόμενους να απασχολούνται πέραν του νόμιμου ωραρίου. Η δικαιολογία ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν… διευθυντές έκανε κάποιους στο υπουργείο Εργασίας να χαμογελάσουν!


Η συνέχεια δόθηκε προ 20αημέρου. Πραγματοποιήθηκε νέος «κύκλος» ελέγχων σε τράπεζες, κυρίως σε υποκαταστήματα αυτή τη φορά. Βρέθηκαν και πάλι παραβάσεις τις εργατικής νομοθεσίας, επιβλήθηκαν πρόστιμα 365.000 ευρώ και μάλιστα σε ένα υποκατάστημα, αποφασίστηκε τριήμερο «λουκέτο». Ως εδώ όλα καλά. Το ΣΕΠΕ ξύπνησε, βρήκε «πεδίο δόξης λαμπρό» στις τράπεζες και αποφάσισε να χτυπήσει με όλες του τις δυνάμεις. Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα διαφωνούσαμε με την επιβολή ποινών, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Όμως εκτός από το να ικανοποιείται το «κοινό αίσθημα» αφού χτυπιούνται οι… παλιο – τραπεζίτες που μας παίρνουν τα σπίτια, αλλάζει κάτι άλλο; Μήπως οι εργαζόμενοι στον κλάδο των τραπεζών, μετά τους ελέγχους, βιώνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας; Ας γελάσουμε.

Η ουσία των ελέγχων δεν είναι να στοχοποιούνται επιχειρήσεις, εργοδότες και κλάδοι ολόκληροι. Αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι να βελτιώνεται η καθημερινότητα του εργαζόμενου, η ποιότητα ζωής στο χώρο εργασίας του. Αν οι «γαλέρες» μένουν ανέπαφες, από όποιο κλάδο και αν προέρχονται, τότε ο ΣΕΠΕ και το υπουργείο Εργασίας, έχασαν πάλι.

Χρειάζεται να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία, που σημαίνει ανατροπή μνημονιακών δεσμεύσεων. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο όσο η χώρα βρίσκεται υπό «κηδεμονία». Μέχρι να αλλάξει κάτι ουσιαστικά, θα πρέπει να περιοριστούμε σε ελέγχους που θα προκαλούν εντύπωση, αλλά θα μοιάζουν μάλλον με τα φωτάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο: αναβοσβήνουν για λίγο, τραβούν την προσοχή, αλλά μετά τις γιορτές επιστρέφουν στο πατάρι, δηλαδή ξεχνιούνται για άλλον ένα χρόνο…


πηγη: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates