.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΡΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ !!!

ΣΤΟ 50% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Και ο ΕΦΚ «βοήθησε» πολύ προς αυτή την κατεύθυνση...




Με την εκτίμηση πως «οι σωστές επιχειρήσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα», ο οινοποιός και επιχειρηματίας Γιάννης Τσέλεπος έδωσε τον τόνο όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον εγχώρια κλάδο του κρασιού.

Με το θεσμικό του ρόλο, ως πρόεδρος των Οινοποιών Πελοποννήσου, αλλά και μέλος του δ.σ. του ΕΔΟΑΟ, ο κ. Τσέλεπος εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή εκ μέρους των οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας αγγίζει το 50% της συνολικής παραγωγής.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 400 οινοποιεία «το 90% των οποίων παράγουν το 10% της συνολικής παραγωγής», κατά τον κ. Τσέλεπο. Αυτή η «ψαλίδα» αποδίδεται εν μέρει στην αναποτελεσματικότητα ορισμένων μονάδων, αλλά και στο γεγονός του ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής οίνου παραμένει «μαύρο».


Ο ίδιος, αν και επέκρινε την επιλογή επιβολής ΕΦΚ στο κρασί, εν τούτοις υποστήριξε ότι διαφωνεί με την λογική των «αντιμέτρων» σε μια ενδεχομένως άδικη και αναποτελεσματική φορολογική πολιτική. Επισήμανε δε ότι επισήμως ο κλάδος, μέσω του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), έχει υποστηρίξει την τήρηση φορολογικών αποθηκών και την κατάθεση δηλώσεων παραγωγήςαπό τους οινοποιούς. Ανάφερε δε ότι το φαινόμενο φοροαποφυγής δεν αφορά μόνον τους μικρούς αλλά «και τους μεγάλους του κλάδου, κάποιοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται με τη μορφή της Α.Ε.»

Πέρα από την επαγγελματική συνείδηση, ωστόσο, ο κ. Τσέλεπος ανάφερε πως επίσης η Πολιτεία στερείται βούλησης όσον αφορά την πάταξη των παράνομων επιχειρήσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πάγιο αίτημα χάραξης στρατηγικής για την ανάπτυξη του οινοποιητικού κλάδου, η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται. Δημιουργεί δε και ανορθολογικά εμπόδια, μη επιτρέποντας σε οινοπαραγωγούς να επενδύσουν σε νέους αμπελώνες (θέτοντας όρια ποσοστώσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ).

Πέρα από τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα ωστόσο, ο κ.Τσέλεπος αναγνώρισε πως οι προσπάθειες των σύγχρονων οινοποιών έχουν αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του ελληνικού κρασιού. Σημείωσε δε ότι κατά την πολυετή κρίση παρατηρήθηκε υποχώρηση των μεγάλων μονάδων και η ανάπτυξη μικρομεσαίων εταιριών.



περισσότερα στο: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates