.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ 3.500.000€ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ !!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΕΔΩ:
http://www.kinima-ypervasi.gr/2017/04/2500000-4800000.html





Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σε χθεσινή(7/11) ανακοίνωσή του την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τον εντοπισμό και την επιστροφή στα ταμεία του Δημοσίου ποσού 3.590.957 ευρώ, το οποίο παρέμενε αδιάθετο στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα. Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί το 2008 μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ γιατί ουδέποτε αυτό το μνημόνιο κυρώθηκε. Το ποσό αυτό προστίθεται σε ορισμένα ακόμη που κατάφερε το υπουργείο Εξωτερικών να «επαναπατρίσει» έπειτα από ελέγχους για χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της ανάκτησης ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε και εξασφαλίστηκε η επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο, στις 3 Νοεμβρίου 2017, του ποσού των 3.590.957,27 ευρώ. Το ποσό αυτό είχε χορηγηθεί σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ενωσης στις 22.9.2008 για τη χρηματοδότηση σειράς προγραμμάτων».

Τα προγράμματα αυτά, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθώς «η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας. Ως αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, το ποσό αυτό επεστράφη από την Αφρικανική Ενωση. Οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τη διεκδίκηση πόρων που είχαν διατεθεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις και, συχνά, προς αμφιβόλου σκοπιμότητας προγράμματα, έχουν καρποφορήσει.

Σήμερα, μαζί με το ποσό και την πρόσφατη ανάκτηση 2.500.000 δολαρίων (περιόδου 2008-2009), απέφεραν, μετά από μακρά και επίμονη έρευνα, ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 14.000.000 ευρώ».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επιστροφή χρημάτων της χώρας και πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates