.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ 20 ΔΙΣ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙ 7 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΧΕΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Ούτε ένα χρόνο δεν κράτησε η ψευδαίσθηση της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού banking, αφού οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων ήταν όλες εξωπραγματικές και αδύνατο να τηρηθούν, με αποτέλεσμα να σκάσει το 90%. Μοναδική λύση εδώ που έφτασαν τα πράγματα το οριζόντιο κούρεμα των κόκκινων χαρτοφυλακίων κατά 60 Δις, με ρυθμίσεις των κουρεμένων υπολοίπων για >20 χρόνια, αντί να τα ξεπουλήσουν στα funds για 19 Δις ευρώ   !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :


Οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι 20 δισ. για πλήρη εξυγίανση – Στα stress tests θα χάσουν 8 δισ

Από IFRs 9, TAR και stress tests θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες το μέγιστο 8 δισεκ. Ερωτηματικό πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν καθώς καμία τράπεζα δεν χάνει το όριο του 8,75% στο core tier 1.

Ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών;;; 
Το ερώτημα αυτό δεν έχει υποκειμενική απάντηση αλλά αντικειμενική….
Τι σημαίνει αντικειμενική απάντηση;
Πόσο αποτιμώνται τα προβληματικά τους δάνεια;
Προσαρμογή του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας περίπου στον μέσο όρο των τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης.
Με βάση αυτή την προσέγγιση οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 20 δισεκ. κεφάλαια.
Επειδή τα 20 δισεκ. δεν είναι ένα αυθαίρετο νούμερο ας δούμε ορισμένες παραμέτρους.
Σε παρούσες αξίες εάν πουλούσαν οι τράπεζες 102 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs θα τα πουλούσαν στο 19% της ονομαστικής τους αξίας.
Η Ιταλική Unicredit ένα μεικτό σχήμα προβληματικών ανοιγμάτων 17,7 δισεκ. το πούλησε στο 10% όχι στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Η εμπειρία η διεθνής αποδεικνύει ότι οι τράπεζες πρώτα πουλάνε τα εύκολα προβληματικά ανοίγματα για όσα δηλαδή έχουν διενεργήσει πολύ υψηλότερες προβλέψεις από τον μέσο όρο.
Το coverage ratio στην Ελλάδα στα NPEs ανέρχεται στο 52% σε μέσους όρους και εάν ληφθούν υπόψη όλες οι εμπράγματες εξασφαλίσεις – στην πραγματική τους αξία – να διαμορφώνεται στο 65%. 

Συνολικά 102 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα πάσης φύσεως δανείων θα μπορούσαν να πωληθούν 19,5 δισεκ. ευρώ !!!
NPEs – Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 
Πώληση ως ποσοστό της ονομαστικής αξίας 
Πώληση σε απόλυτα μεγέθη 
Σύνολο 102 δισ
19
19,5 δισ
Πολύ μικρών εταιριών 17 δισ ευρώ 
4% με 5% 
780-850 εκατ 
Μεγάλων και μεσαίων εταιριών 44 δισ
26%
11,4 δισ
Στεγαστικά 27 δισ
25%
6,7 δισ
Καταναλωτικά 14,4 δισ
1% με 1,2% 
180 εκατ 
Ναυτιλιακά 2,8 δισ
15
420 εκατ
Ως προς την αναβαλλόμενη φορολογία δεν νοείται το DTA των ελληνικών τραπεζών στα 19,8 δισεκ. να αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών κεφαλαίων και προφανώς υψηλότερα στα tangible book κεφάλαια στα 28,8 δισεκ.
Σε αυτό το πάζλ της εξίσωσης ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών με μια πολύ αυστηρή ερμηνεία του όρου – που δεν κινείται στα όρια της αντικειμενικότητας – τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι μηδέν.
Πραγματική αξία των προβληματικών ανοιγμάτων μείον την αφαίρεση του 50% της αναβαλλόμενης φορολογίας μας κάνει σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων των τραπεζών στα 33,5 δισεκ. ευρώ. 

Άρα υπό μια διευρυμένη προσέγγιση τα κεφάλαια των τραπεζών είναι σήμερα  μηδέν!!! 
Όμως επειδή η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί την αναβαλλόμενη φορολογία, την αποδεχόμαστε ως κεφάλαιο, παρ΄ ότι όλοι οι ξένοι οίκοι πάντα κάνουν αυτή την επισήμανση και ειδικά οι ελεγκτικοί οίκοι Moody’s, Fitch και άλλοι.
Επειδή επίσης είναι αδύνατο να παράλογο να αποτιμηθούν τα προβληματικά δάνεια σε παρούσες αξίες αλλά σε βάθος χρόνου όπου οι μεταβλητές είναι πολλές και οι παράμετροι ιδιαίτερα ποικιλόμορφοι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με 20 δισεκ. κεφάλαια επιπλέον οι τράπεζες σήμερα θα έλυναν το μεγαλύτερο τους πρόβλημα και όπως έχουμε αναφέρει με κάθε 10 δισεκ. μείωσης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα θα ισοδυναμεί με 15% με 18% άνοδο στις μετοχές.
Μια μείωση 50 δισεκ. στα προβληματικά δάνεια θα οδηγούσε σε άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών κατά 85% που θεωρητικά αυτό σημαίνει στις παρούσες αξίες από 7,5 δισεκ. η χρηματιστηριακή αξία θα διαμορφωνόταν στα 14 δισεκ.
Με αυτό το σκεπτικό εάν – υπόθεση εργασίας – τα προβληματικά δάνεια μηδενίζονταν δηλαδή τα 100 δισεκ. επιλύονταν σήμερα η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα μπορούσε να φθάσει στα 20 δισεκ. δηλαδή η Eurobank από 0,70 ευρώ θα εκτινασσόταν στα 2 ευρώ και η Alpha bank από 1,71 ευρώ πάνω από 4-4,5 ευρώ
Είναι προφανές ότι τα προβληματικά δάνεια εάν επιλυθούν με την μέθοδο της σταδιακής αντιμετώπισης και η χρηματιστηριακή ανάκαμψη θα είναι αργή και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα καθυστερήσουν να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία.
Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία τα stress tests του Μαίου 2018 για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται ένα απόθεμα 20 δισεκ. ώστε να μπορούν να πωλήσουν πακέτα προβληματικών δανείων αντιμετωπίζοντας τις ζημίες που θα προκύψουν μεταξύ των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει και των τιμών που μπορούν δυνητικά να πωληθούν τα ελληνικά προβληματικά assets.
Η περίπτωση της Unicredit αποδεικνύει ότι πουλήθηκαν 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια πάσης φύσεως στο 10% όχι 13% της ονομαστικής αξίας.
Με βάση την στρατηγική προβλέψεων το κάτω από 40% της ονομαστικής αξίας πώληση στα ελληνικά προβληματικά δάνεια ισοδυναμεί με ζημία…
Έχοντας οι τράπεζες μεγάλο capital buffer θα μπορούν να πουλήσουν με ζημίες προβληματικά δάνεια, να διενεργήσουν νέες προβλέψεις στηριζόμενες στα πλεονασματικά τους κεφάλαια και πολύ πιο γρήγορα να ανακάμψουν χρηματιστηριακά και με όρους πραγματικής οικονομίας.

Τι θα χάσουν στα stress tests;
Στα stress tests οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν περίπου 8 δισεκ. θα χάσουν σχεδόν όλο το κεφαλαιακό τους απόθεμα.
Το όριο για τις τράπεζες είναι το 8,75% σε core tier 1 και θα σκεφθούν πολύ όταν οι τράπεζες έχουν 17% core tier 1 κινδυνεύουν;
Εάν χάσουν άλλο 8% σχεδόν το 50% των κεφαλαίων τους στο stress tests και πάλι δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση.
Το βασικό πρόβλημα όμως εδώ δεν είναι εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται κεφάλαια.
Προφανώς και χρειάζονται.
Πως αποδεικνύεται αυτό;
Όταν ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για τα AQRs για ελέγχους στα στοιχεία ενεργητικού οι τράπεζες έχασαν το 40% της χρηματιστηριακής τους αξίας;
Γιατί;
Κανείς δεν έχει διερωτηθεί;
Όμως υπάρχει και κάτι άλλο πιο ουσιαστικό.
Ακόμη και εάν υλοποιούνταν AQRs η κεφαλαιακή επίδραση θα ήταν στα 2,5 με 2 δισεκ. με βάση τις δυσμενείς παραδοχές του 2015…
Γιατί το σύστημα τρομοκρατήθηκε με 2,5 δισεκ. θεωρητική ζημία από τα AQRs που δεν θα υλοποιηθούν τελικά….ή θα υλοποιηθούν υπό μια πιο χαλαρή έννοια;
Με βάση το IFRS 9, το TAR και τα stress tests θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία 6 δισεκ. στο ελάχιστο και 8 δισεκ. με 9 δισεκ. στο μέγιστο.
Οπότε περίπου 8 δισεκ. δηλαδή όλο το capital buffer των τραπεζών μηδενίζεται.

Κεφαλαιακές ζημίες θα προκύψουν…η ΕΚΤ θα λειτουργήσει πολιτικά ή εποπτικά;

Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες αυτό είναι 100% σίγουρο ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες.
Το ζητούμενο στα stress tests είναι το ύψος των κεφαλαιακών ζημιών και βεβαίως η «αντίδραση» της ΕΚΤ και του SSM εάν ζητήσουν δηλαδή capital plans και άμεση ανακεφαλαιοποίηση ή θα δώσουν περίοδο χάριτος 2 χρόνια με δυνατότητα και ανακεφαλαιοποίησης με Cocos μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές.
Που συγκλίνουν οι περισσότεροι;
-Το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών στην Ελλάδα τα 9,5 δισεκ. θα μηδενιστεί.
-Εάν οι τράπεζες υποχωρήσουν κάτω από 8,75% σε core tier 1 τότε θα προκύψουν άμεσα κεφαλαιακές ανάγκες.
-Με βάση το IFRS 9 το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 9 και το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών δανείων θα προκύψει μια ζημία 5,5 με 7 δισεκ. και μαζί με τα stress tests περίπου 8-9 δισεκ.
Στην ανάλυση δεν περιλαμβάνεται πιθανή αρνητική επίδραση από καθυστερήσεις σε πωλήσεις θυγατρικών ή στις αναπροσαρμογές που πρέπει να υπάρξουν στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Άρα από τα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018…το κεφαλαιακό απόθεμα θα μηδενίσει για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 33,5 δισεκ. κεφάλαια, 28,8 tangible book και 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία.
Το βασικό ζήτημα των τραπεζών δεν είναι μόνο η κεφαλαιακή ζημία που θα προκύψει αλλά η αντίδραση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει δύο επιλογές
1)Να ζητήσει από τις τράπεζες άμεσα capital plans και τρόπους αναπλήρωσης αυτής της ζημίας εξέλιξη που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ανακεφαλαιοποίηση
2)Να δώσει 2ετή περίοδο χάριτος και έως τα μέσα του 2020 να έχουν βρει τα απαραίτητα κεφάλαια οι τράπεζες. 




ΠΗΓΗ

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates