.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ !!!

ΣΤΟ 69,5% Η ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
Από τα 2.431.000 άτομα που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό, οι 671.000 δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση έως την 31η Ιουλίου !!!


Δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εντός της προθεσμίας τρεις στους δέκα φορολογούμενους και είναι πλέον εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αν δεν προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έως τις 31 Ιουλίου, τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι σε σύνολο 2.431.000 φορολογουμένων με χρεωστικό ραβασάκι, το χέρι στην τσέπη έβαλαν 1.760.000.

Ένα ποσοστό της τάξεως του 28% (671.000 άτομα) δεν πλήρωσε τη δόση έως τις 31 Ιουλίου και είναι αμφίβολο εάν θα το πράξει τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογη υστέρηση εμφανίζουν και οι εισπράξεις φόρου εισοδήματος. Τα εκκαθαριστικά τα οποία απαιτούσαν πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου αφορούσαν σε βεβαιωμένους φόρους 1.114.509 .000 ευρώ. Στο ταμείο όμως μπήκαν μόλις 775,031 εκατομμύρια ευρώ, με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος στο 69,5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρά τις υστερήσεις δεν σήμανε συναγερμός. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και πέρυσι τον Ιούλιο, όταν επίσης τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση.

Πέρυσι, τέτοια εποχή, 2.230.000 φορολογούμενοι θα έπρεπε να καταβάλουν 1,145 δισ. ευρώ. Τελικά είχαν πληρώσει 793 εκατ. ευρώ μόλις 1.571.000 φορολογούμενοι. Και πάλι δηλαδή η εισπραξιμότητα ήταν παρεμφερής (69,5%) και η αποχή από την πληρωμή του φόρου ανάλογη.

Η παγίωση του φαινομένου βέβαια είναι παραπάνω από ανησυχητική, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το μέγεθος της υπερφορολόγησης που έχει πέσει στις πλάτες της κοινωνίας.


Ρύθμιση ή κατάσχεση

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές εκθέτουν στον κίνδυνο κατασχέσεων 671.000 φορολογούμενους, οι οποίοι δεν πλήρωσαν τη δόση στην ώρα της. Αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός των επόμενων ημερών, αυτόματα μπαίνουν στο κάδρο των κατασχέσεων.

Από την επομένη της προθεσμίας πληρωμής των φόρων, η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και εφόσον δεν ρυθμιστεί σε δόσεις ο φορολογούμενος είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως πριν γίνει απαιτητή η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, 3.881.795 φορολογούμενοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.619.875 φορολογούμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στο τέλος Μαΐου, 930.160 φορολογούμενοι είχαν διαπιστώσει ότι το μακρύ χέρι της εφορίας είχε τρυπώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με κατασχέσεις, προκειμένου να εισπραχθούν όσα οικειοθελώς δεν κατεβλήθησαν. Από τις αρχές του έτους, φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη 4,748 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό απλήρωτων φόρων και λοιπών υποχρεώσεων προς το δημόσιο στα 95 δισ. ευρώ. Από αυτά, ούτε 15 δισ. ευρώ δεν κρίνονται εισπράξιμα.

Οι επόμενοι πονοκέφαλοι με νέες δόσεις προς την εφορία έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπως και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Έως τον Ιανουάριο του 2017, η εφορία κάθε μήνα κάτι θα ζητά. Μία από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον Δεκέμβριο τα τέλη κυκλοφορίας και νωρίτερα, τον Νοέμβριο, την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.



πηγη: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates