.

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΕ-ΗΠΑ: ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΤΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ !!!

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ «ΟΠΛΩΝ» Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ...
Γαλλία και Γερμανία σε κοινό μέτωπο για να καλύψουν τα κενά της φορολογικής νομοθεσίας τα οποία εκμεταλλεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους και να διασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων !!!


Κοινή πρωτοβουλία με το Βερολίνο αλλά και με άλλους εταίρους από την Ευρωζώνη αναλαμβάνει η Γαλλία, για να καλύψει τα κενά της φορολογικής νομοθεσίας τα οποία εκμεταλλεύονται αμερικανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους και να διασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Τη γαλλική πρωτοβουλία προανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Παρίσι, στο πλαίσιο της οποίας τόνισε πως έως τώρα οι πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροαποφυγής έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες. Σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ, «στόχος είναι ένας κοινός εταιρικός φόρος σε Γερμανία και Γαλλία, που θα ισχύσει από το 2018 και θα αποτελέσει τη βάση για την εναρμόνιση των σχετικών νομοθεσιών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Οπως τόνισε, η Γαλλία προτίθεται να προτείνει σειρά «απλούστερων κανόνων» για «την πραγματική φορολόγηση» των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς οι επιχειρήσεις που κυρίως εκμεταλλεύονται κάθε περιθώριο και καταβάλλουν σκανδαλωδώς χαμηλούς φόρους είναι οι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας: Apple, Google, Alphabet, Facebook και Amazon. Την πρότασή της αυτή η Γαλλία θα την παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν της Εσθονίας. «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται τα οικονομικά της συμφέροντα πολύ πιο σταθερά και αποφασιστικά, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να επωφελείται από τις δραστηριότητές της στη Γαλλία ή την Ευρώπη, χωρίς να καταβάλλει φόρους όπως οι άλλες εταιρείες, ευρωπαϊκές ή γαλλικές.

Παράλληλα, ο Ντένις Κόλμπεργκ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εξετάσει θέματα φορολογίας σε συνάντηση που είχαν μέλη των δύο κυβερνήσεων τον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Βερολίνο, προτίθεται να εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η κοινή πρωτοβουλία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης αντανακλά την εντεινόμενη δυσφορία κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών αλλά και κοινής γνώμης των ευρωπαϊκών χωρών για τον τρόπο με τον οποίο παρακάμπτουν τη φορολογική νομοθεσία οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, μεταφέροντας τα κέρδη τους σε όποια χώρα προσφέρει την πλέον προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Ενδεικτική περίπτωση ήταν εκείνη της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Αpple. Τον περασμένο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τής επέβαλε πρόστιμο 13 δισ. ευρώ για φόρους που δεν είχε καταβάλει στην Ιρλανδία, καθώς το Δουβλίνο τής είχε εκχωρήσει ειδικό καθεστώς για να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα.

Σημειωτέον ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει απευθύνει έκκληση στις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να εναρμονίσουν τις διαφορετικές φορολογικές νομοθεσίες τους.


πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates